Жаңа білім беру бағдарламасы

7M07201 Тамақ және өңдеу өндірістерінің технологиясы мен инженерингі. в М.Х.Дулати атындағы Тараз өңірлік университеті

  • Тамақ өнімдерінің өсімдік және тамақ шикізаттарын өңдеудің реологиялық негіздері
    Несиелер: 4

    Реологиялық тәсілдерді тамақ және қайта өңдеу өндірістеріндегі технологиялық процестер мен операцияларды басқару мен бақылау үшін, перспективті тәсіл ретінде зерделеу. Дисперсті және тұтқыр-серпімді тамақ орталарының реологиялық моделдерін құрау үшін үш идеалдандырылған материалдардың түрлі қосылған, атап айтқанда, Гук денесі, Ньютон денесі және Сен-Венанның пластикалық денесі

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • "Green culture" аясындағы шикізат сапасы мен қауіпсіздігі''
    Несиелер: 5

    «Green culture» аясындағы шикізаттың қауіпсіздігі мен сапасы. Шикізаттың азық-түлік қауіпсіздігі саласындағы білімді пайдалануға, тамақ өнімдерін жасаумен айналысатын өндірістердің орнықты дамуын қамтамасыз етуге бағдарлана отырып, «жасыл стратегияны» ұлттық деңгейде табысты іске асыру үшін техникалық критерилер мен нормативтік құқықтық талаптарды сақтауға қатысты жасыл дағдылардың мониторингін көрсетуге бағытталған құзыреттерді көрсету.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Шет тілі (кәсіби)
    Несиелер: 4

    Магистранттардың кәсіби салада шет тіліндегі коммуникативтік құзыреттілігін дамыту және жетілдіру, кәсіби қызметте шет тілін пайдалану, өз қызметі шеңберінде шетелдік әріптестермен ғылыми-практикалық алмасуды іске асыру. Лингвистикалық білім мен біліктерді кеңейту; мәдениетаралық өзара іс-әрекет жағдайларында шет тілінде тұлғааралық қарым-қатынас мәдениетін жетілдіру; зерттеу нәтижелерін ұлттық және халықаралық деңгейлерде жариялау.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Сусымалы тағам материалдарының компрессионды сипаттамасы'
    Несиелер: 4

    Сусымалы тамақ материалдарының компрессиялық қасиеттерін анықтаудың заманауи әдістері бойынша білімді қалыптастыру. Сусымалы тамақ материалдарын, олардың серпімділік, тұтқырлық, пластикалық қасиеттерін ескере отырып, өңдеудің тиімділігін арттыру. Бір осьтік және күрделі механикалық күштің әсер ету жағдайында технологиялық жабдықты негізді түрде таңдау

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Басқару психологиясы
    Несиелер: 4

    Басқару психологиясының теориялық-әдіснамалық және қолданбалы негіздері. Салыстырмалы тарихи талдау және басқару психологиясындағы зерттеулердің келешегі. Басқару қызметінің құрылымы мен негізгі бөлімдері. Басқару субъектілері мен объектілері. Топтық динамика және басқару. Басқарушылық қызметтегі танымдық процестер. Басқару құрылымдарындағы көшбасшылық және басшылық ету. Басқару қызметіндегі коммуникациялар. Кикілжің жағдайларын басқару психологиясы.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Өсімдік тектес өнімдерді сақтау және қайта өңдеудің инновациялық технологиялары''
    Несиелер: 5

    Қазақстан Республикасының элеватор, ұн тарту-жарма және құрама жем өнеркәсіптерінің даму перспективалары. Дәнді сақтау, ұн, жарма, құрама жем, нан-тоқаш, кондитер және макарон өнімдері, қант, крамал және сірне өндіруге негізделген физика-химиялық, биохимиялық және биотехнологиялық процестер.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Ғылым тарихы мен философиясына кіріспе
    Несиелер: 4

    Философиялық зерттеудің пәні ретіндегі ғылым, ғылымның философиялық негіздері; ғылыми білімнің тарихы; ғылыми білімнің құрылымы, ғылыми зерттеу әдістері, ғылыми ақиқат; ғылыми танымның жалпы заңдылықтары, әлеуметтік институт ретіндегі ғылым, мәдениеттің ерекше саласы ретіндегі ғылым; ғылым дамуының қазіргі кезеңінің ерекшеліктері; өркениеттің дамуындағы ғылым мен техниканың рөлі, ғылыми білімнің перспективалары және адамзаттың болашағы.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Жоғары мектеп педагогикасы
    Несиелер: 4

    Қазіргі кезеңдегі Қазақстандағы жоғары білімнің тарихы мен үрдістері. Ұлттық білім беру жүйесі. Жоғары мектеп оқытушысының кәсіби құзыреттілігі. Жоғары мектеп дидактикасы. Жаңа білім беру технологиялары. Кредиттік технология жағдайында студенттердің өзіндік жұмысын ұйымдастыру. Оқу-әдістемелік материалдарды жасау технологиясы. ЖОО-дағы тәрбие жұмысының ерекшеліктері. ЖОО-да куратор. Жоғары кәсіптік білім беру менеджменті.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Шикізат және тамақ өнімдері қауіпсіздігінің химиялық және биологиялық аспектілер'
    Несиелер: 5

    Шикізат пен тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін бағалаудың негізгі тәсілдерін оқып білу, адам денсаулығына әсер ететін химиялық бөтен заттардың, микроорганизмдердің және олардың метаболиттерінің қауіптілігін талдау және жіктеу жүйелері, тағамдық қоспаларды қолданумен байланысты қауіптер, генетикалық модифицирленген шикізат көздері, олардың қолданылуын нормалау және бақылау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Генетикалық модифицирленген шикізат көздері және оны қайта өңдеу өнімдері'
    Несиелер: 4

    Трансгендік шикізат көздерін және олардан алынатын тамақ өнімдерін құру мақсатын, ДНҚ мен РНҚ рөлін, генетикалық түрлендірілген шикізат көздері мен оны қайта өңдеу өнімдерін алуды қамтамасыз ететін биологиялық және биотехнологиялық тәсілдерді оқып білу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Тамақ технологиясының теориялық және қолданбалы аспектілері'
    Несиелер: 4

    Ашыту, пісіру, тұздау, мөлшерлеу және басқа тамақ технологиясы технологиялық процестерінің теориялық аспектілерін зерделеу. Жоғары технологиялық тиімділікпен жұмыс жасайтын технологиялық жабдықтарды негізді түрде таңдау үшін тамақ технологиясының қолданбалы аспектілерін қолдану.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Тамақ және өңдеу өнеркәсібіндегі нанотехнологиялар мен наноматериалдар'
    Несиелер: 5

    Табиғи және жасанды нанонысандар мен нанобөлшектерді, базалық терминдер мен анықтамаларды, наноқұрылымды материалдарды алу және оларды пайдалану әдістерін; ауыл шаруашылығы шикізатын қайта өңдеу және тамақ өнімдерін өндіру саласында наноқұрылымды материалдарды қолдану бойынша ғылыми әзірлемелерді зерделеу

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібі замануи технологиялық машиналары'
    Несиелер: 5

    Барлық өңдеу кезеңдерінде сапасы кепілденген дайын өнімді өндіретін заманауи технологиялық жабдықтарды негіздеулі таңдау. Өңделетін шикізаттың қасиеттерін ескере отырып, жабдықтардың жоғары технологиялық тиімділігін қамтамасыз ету арқылы өндірістік процесті тиімділеу. Технологиялық жабдықтарды қолдану кезеңінде нормалар мен қауіпсіздік жұмыс ережелерін сақтау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Азық-тулік шикізатының және тамақ өнімдерінің ластануы''
    Несиелер: 5

    Азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерінің ластануы. Ластағыш заттардың экотоксикологиясы, азық-түліктің антропогендік ластануы саласында білім қалыптастыру зиянды заттармен тамақ өнімдерін өндіру, олардың жіктелуі, күресу себептері мен әдістерін анықтау, қалдықтардың өмірлік циклын басқару, 3R енгізу (қысқарту, қайта пайдалану, кәдеге жарату), қауіпті қалдықтарды басқару.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Инженерлерге арналған кәсіпкерлік
    Несиелер: 3

    Кәсіпкерлік технологиялар мен инновацияларға кіріспе. Шаблондар негізінде бизнес-модельдеу. CANVAS - бизнес-моделі. Бизнес-идеяны негіздеу, оны таңдау, инновацияны және өзектілігін бағалау. Бизнес-идеяның мақсатты сегменттерін бағалау. Клиенттермен қарым-қатынас құру, интеграция және қолдау принциптері. Негізгі құндылықтар мен тарату арналарын құруға арналған негізгі ресурстар, серіктестер мен жеткізушілер. Бизнес-модельдің шығыстары мен кірістерінің құрылымы. Бизнес-жобалардың тұсаукесері: elevator pitch. Технологияларды коммерцияландыру әлеуеті және идеядан нарыққа өткендегі туатын кедергілер.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Функционалды және құрамдас тамақ өнімдерін өндіру
    Несиелер: 5

    Халықтың барлық топтарына арналған тамақ өнімдерінің жіктелуі. Адамдардың белгілі бір тобы үшін функционалдық мақсаттағы тамақ өнімдерін құрастыру, сондай-ақ әлеуметтік маңызы бар аурулардың алдын алу, халықтың әртүрлі топтарының теңдестірілген тамақтануы қағидаттары

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібінің ғылыми зерттеулеріндегі компьютерлік технологиялар
    Несиелер: 5

    Ғылыми ерттеу қорытындыларын өңдеу, теңдеулердің коэффициенттерін есептеу және корреляция коэффициентінің көмегімен түрлі теңдеулердің сәйкестігін тексеру үшін дербес компьютердің Microsoft Excel пакетінің кең мүмкіндіктері қолдану. Талдау пакеті саймандарының көмегімен сипаттау статистикасы, дисперсиялық және регрессиялық талдаулар жұргізілуі, орташа мән үшін сенімділік интервалдарды құру сипатталған.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Наноинженерлік зерттеулер негіздері
    Несиелер: 4

    Нанотехнологияны өнеркәсіптің әртүрлі салаларында қолдану болашағылары. Табиғи және жасанды нанонысандар мен нанобөлшектер. Көміртекті нанотүтікшелер және фуллерендер. Туннельді және атомдық қуатты электронды микроскопияны сканерлеу. Нанотехнологияның Золь-гелі. Қоршаған ортаны қорғау, энергетика, биология, медицина, электроника, коммуникациядағы нанотехнологиялар. Транзисторлар. Литография. Иммерсиялық литография. Наноматериалдар. Нанокомпозициялық материалдар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Жаңа заманғы тамақ өнімдерінің технологиясы'
    Несиелер: 5

    Тұтынушылық және тауарлық қасиеттері биік тамақтық құндылығы жоғары жаңа буынды тамақ өнімдерінің технологияларын жасау мен құру.Ақуызды және минералды құрамдарын ескере отырып, өсімдік, жануар және минерал тектес шикізаттарды тиімді қолдану.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Қайта өңдеу өндірістерінің қалдықсыз технологиясы'
    Несиелер: 5

    Қалдықсыз технологиялар өндіріс тиімділігін арттыруға негіз болады. Қалдықтарды қолдану бойынша саласының қазіргі жағдайы. Экологиялық проблемаларды шешудегі қалдықсыз технологиялардың рөлі. Қалдықтардың категориялары және олардың мақсаты. Құнды заттардың қосымша көзі ретінде өсімдіктер мен жануарлар шикізатын қайта өңдеу қалдықтары. Тамақ өндірісінің қалдықтарын пайдаланатын тамақ өнімдерін өндіру технологиялары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің ғылыми-зерттеу мен инновация негіздері
    Несиелер: 5

    Таңдап алынған ғылыми тақырыптың өзектілігін негіздеу, зерттеудің мақсаты мен міндеттерін тұжырымдау. Тәжірибе жүргізудің тәсілдерін (әдіснамаларын) таңдау. Зерттеу қорытындыларын талдау. Тамақ және қайта өңдеу өндірістеріндегі инновация түрлері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Жаңа тағам өнімдеріне арналған шикізаттарды өңдеу технологиясы'
    Несиелер: 5

    Өңдеудің барлық кезеңдерінде дайын өнімнің сапалақ көрсеткіштерін бақылау үшін дәстүрлі және дәстүрлі емес шикізаттардың физикалық-механикалық және технологиялық қасиеттерін зерделеу. Осы негізде алынған тамақ шикізаттарын қолдану арқылы тамақтық құндылығы жоғары жаңа тамақ өнімдерінің технологияларын жасау

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Тамақ өндірісі технологиялық процестерін математикалық үлгілеу және оптималдау'
    Несиелер: 5

    Үлгілеу әдістерінің жіктелуін және математикалық үлгілеу принциптерін оқып-білу. Тамақ өндірісінің негізгі технологиялық процестерінің математикалық үлгілерін құрастыру алгоритмін игеру. Процестерді эксперименттік зерттеулер негізінде үлгілеу. Экспериментті жоспарлау және эксперименттік мәндерді өңдеу. Бір және көпөлшемді регрессиялық теңдеулерді құрастыру. Регрессиялық теңдеулер сызбасын бейнелеуге арналған қолданбалы бағдарламаларды игеру

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Эксперименталдық нәтижелерді өңдеу әдістері'
    Несиелер: 5

    Эксперименттік зерттеулер барысындағы өлшеулердің түрлері мен ауытқуларын анықтау. Сенімділік интервалын есептеу. Статистикалық, дисперсиялық,корреляциялық және регрессиялық талдау жүргізу. Кестелік және сызбалық тәуелділіктерді өңдеуге арналған математикалық әдістерді үйрену

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Жарма және дәнді тамақ концентраттарының прогрессивті технологиясы'
    Несиелер: 5

    Дәнді тамақ өнімдері өндірісінің қазіргі жағдайы және даму перспективалары. Жарма және тамақ концентраттары өнеркәсібінің стратегиялық міндеттері. Жарма өнімдерінің (жарма, барлық дәнді дақылдардың үлпектері, құрғақ таңғы ас және басқа да тамақ концентраттары) прогрессивті отандық және шетелдік технологиясы. Мемлекеттік және халықаралық стандарттардың талаптарына сәйкес ассортиментті кеңейту, дайын өнімнің сапасы мен қауіпсіздігін арттыру

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Код ON2

    Ұйым жұмысын белсендіру, ұйымдағы кадрларды сауатты жұмыс істеуге жұмылдыру мақсатында басқару іс-әрекетінде психологиялық және педагогикалық әдістер мен принциптерді қолданады

  • Код ON6

    Тамақ өнімдері мен құрамажемдерді байыту үшін тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібінің қайталама шикізат ресурстарын пайдаланады

  • Код ON1

    Кәсіби салада заманауи тілдік және коммуникациялық құзыреттілікті қолданады

  • Код ON4

    Тамақ материалдарының реологиялық сипаттамаларын анықтайды, тамақ өнімдерін өндірудің іргелі және ғылыми негіздері туралы білімді қолданады

  • Код ON5

    Тамақ өнімдерінің негізгі топтарын өндіруде шикізатты қайта өңдеудің инновациялық технологиялары мен наноқұрылымды материалдарды пайдаланады

  • Код ON3

    Кәсіптік тәжірибеде ғылыми зерттеулер мен кәсіпкерліктің негіздері мен әдістерін қолданады

  • Код ON7

    Қауіпсіз және жоғары сапалы тамақ өнімдерін шығару үшін улылығын төмендету және жою әдістерін қолданады

  • Код ON8

    Функционалдық өнімдерді жасау үшін комбинирленген тамақ өнімдерін құрастырудың ғылыми принциптерін қолданады

  • Код ON9

    Дәстүрлі және дәстүрлі емес шикізат түрлерін пайдалана отырып, жаңа замаңғы тамақ өнімдерін өндіру технологиясында білімін қолданады

  • Код ON10

    Қолданбалы бағдарламалар мен әдіснаманы пайдалана отырып, кәсіби қызметте математикалық модельдеу әдістерін қолданады

Top