Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B05101 Ауылшаруашылық биотехнология в С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті

  • Бейорганикалық және органикалық химия
    Несиелер: 5

    Химияның негізгі заңдылықтарын, заттардың құрылымы мен қасиеттерін, химиялық үрдістердің өту заңдылықтары мен ерекшеліктерін, термодинамиканы, ерітінділерді, электролиттер, элементтердің қасиеттерін біледі; шекті емес алифаттық, ароматық, галоген туынды көмірсутектерді, оттегі және азот құрамдас органикалық қосылыстар: спирттер және қарапайым эфирлерді, альдегидтер және кетондарды, карбон қышқылдарын түсінеді; оксо-және аминқышқылдары, аминдер және диазоқосылыстар туралы негізгі ұғымдарды қолданады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Аналитикалық және физколлоидтық химия
    Несиелер: 5

    Курс студенттерде аналитикалық және физколлоидтық химияның теоретиялық негіздердін, оның басқа қолданбалы ғылымдармен байланысын және тәжірибелік маңызын ашып түсіндіреді. Аналитикалық және физколлоидты химия саласындағы жаңа жетістіктермен, химиялық заттарды анықтаудың, бөлудің және анықтаудың заманауи әдістерімен таныстырады. Пән студенттердің қоршаған ортаның объектілерінде жеке химиялық элементтердің құрамын анықтауда және бақылауда қолданылатын экспресс және басқа да анализ әдістері туралы толық көзқарасты қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Жоғары математика
    Несиелер: 5

    Пән математикалық талдау негіздерін қарастырады. Ықтималдықтар теориясының және математикалық статистиканың негіздері. Матрицалық алгебра, Аналитикалық геометрия және математикалық талдау, статистикалық деректерді жинау және өңдеу, Ақпарат теориясы, сандар теориясы. Функцияны дифференциалдық және интегралдық есептеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Биофизика
    Несиелер: 5

    Тірі материяның әртүрлі деңгейлеріндегі физикалық және физика-химиялық үрдістерді (молекулалық, жасушалық, ағзалық, тұтас ағза), тірі материяға сыртқы ортаның физикалық факторларының әсер ету заңдылықтары мен механизмдерін біледі; жасушаны және ағзаның тіршілікке қажетті жүйелерді биофизикалық зерттеудің негізгі әдістерін қолданады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Морфология
    Несиелер: 5

    Ауыл шаруашылық жануарларының әртүрлі түрлерінің дене құрылымының ерекшеліктері; жасушалық құрылымдық ұйымның негіздері, а/ш малдарының органикалық тіндері; цитология негіздері, жалпы және жеке эмбриология және гистология; жүйке жүйесі, қан айналымы жүйесі және лимфа, иммундық жүйе, тыныс алу, асқорыту, лактация, метаболизм, энергия, көбею процесі. Өсімдіктердің өсімдік және генеративті органдарының сыртқы және ішкі құрылымының негізгі ерекшеліктері, жоғары өсімдіктердің тіндік құрылымы мен морфологиясын зерттеу, әртүрлі тіршілік түрлері мен экологиялық топтардың өсімдіктерінің морфологиялық және анатомиялық ерекшеліктері, ұрпақты өсімдіктер биологиясының негізі.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 3
  • Физиология
    Несиелер: 5

    Қанның және қанның физиологиясы, тыныс алу, асқорыту, зат алмасу жүйесінің, лактация, көбею, жануарлардың эндокринді бездері. Бұлшықеттер мен нервтердің физиологиялық ерекшеліктері, орталық жүйке жүйесі, жануарлардағы анализаторлар. Өсімдіктер жасушаларының физиологиясы мен химиялық құрамы. Көмірсулардың синтезі және трансформациясы. Аминқышқылдары, ағзасындағы белоктар, ДНҚ мен РНҚ-ның биологиялық рөлі. Өсімдіктердегі судың алмасуы, суарудың физиологиялық негіздері, көміртегі тамақтану түрлері. Өсімдіктердің тыныс алу және минералды азотты тамақтануы. Өсімдіктердің өсуі мен дамуы. Phytohormones, photoperiodism, тропизм. Өсімдіктердің жағымсыз факторларға бейімделуі және тұрақтылығы

    Оқу жылы - 1
    Семестр 3
  • Экономика және құқық негіздері
    Несиелер: 5

    Пәнді оқытудың мақсаты: экономика және құқық негіздері бойынша білімді қалыптастыру; алынған білімді практикада негізгі құқықтық және экономикалық заңдар бойынша пайдалана білу, мемлекет, құқықтық және экономикалық құбылыстар арасындағы өзара байланысты белгілеу, құқық субъектілерінің қасиеттерін анықтау; экономикалық категориялар мен заңдарды, шаруашылық жүргізуші субъектілер қызметінің институционалдық-құқықтық базасын және іскерлік этика нормаларын, құқықтық және экономикалық құбылыстардың негіздерін білу. сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Биотехнология негіздері
    Несиелер: 7

    Биотехнологиялық өндірістің әртүрлі объектілерінің табиғаты мен алуан түрлері, оларды жіктеу және функционалдық ерекшеліктері. Биотехнологияның әртүрлі салалары, өндірістегі биотехнологиялық қондырғыларды тәжірибелік пайдалану, биотехнологиялық өндіріс технологиясы. Биотехнологиялық жабдықтың мақсаттары, принциптері және талаптары. Өсімдік жағдайын және жасуша өсуінің динамикасын бағалау әдістері (өсімдіктер, жануарлар, микроорганизмдер). Мақсатты өнімді алу үшін әртүрлі жағдайларда биотехнология объектілерін өсіру негіздері.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері
    Несиелер: 5

    «Сыбайлас жемқорлық» ұғымының теориялық және әдіснамалық негіздері Сыбайлас жемқорлыққа қарсы тұру шарты ретінде қазақстандық қоғамның әлеуметтік-экономикалық қатынастарын жетілдіру Сыбайлас жемқорлық мінезінің психологиялық ерекшеліктері Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениетті қалыптастыру Жастардың сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениетін қалыптастыру ерекшеліктері Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениетті қалыптастырудың этникалық ерекшеліктері Түрлі салаларда жемқорлық үшін моральдық және этикалық жауапкершілік. Сыбайлас жемқорлық құқық бұзушылықтар үшін заңдық жауапкершілік.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Биохимия
    Несиелер: 6

    Жануарлар мен өсімдіктер биохимиясы пәні биомолекулалар, (аминқышқылдар, пептидтер, ақуыздар) қанттар, нуклеозидттар, нуклейн қышқылдарының, май қышқылдарының, витаминдер мен микроэлементтердің құрылымдарының ерекшеліктерін, биологиялық процесстердің химиялық негізі және тіршіліктің молекулярлық логикасының маңызды принциптерін, жасушаның негізгі химиялық компоненттерін, тұқым қуалаушылық пен биокатализдердің молекулярлық негізін оқытады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Білім берудегі көшбасшылыққа кіріспе
    Несиелер: 5

    Тиімді коммуникациялық көшбасшы модельдері. Күрделі жағдайларда басқарудың жолдары. Басқару тобындағы жұмыс әдістері және командадағы рөлдерді бөлу принциптері. Оқуды тиімді бақылау және ынталандыру әдістері. Көшбасшылық теориясы. көшбасшылық мінез-құлық басшылығының (үш стильдер (К.Левин) тұжырымдамасы, Огайо штатының университетіндегі зерттеулер, Мичиган университетінің зерттеу, басқару жүйесі (Р.Ликерт) басқарушылық тор моделі (Блейк және Моутон), Көтермелеу және жазалау туралы түсінік, көшбасшылық алмастырғыштар (С. Керр мен Дж.Джермьер).

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Еңбекті қорғау және тіршілік қауіпсіздігі негіздері
    Несиелер: 5

    Еңбек қорғау заңнамалары. Әйелдер мен жастардың еңбегін қорғау ерекшеліктері, еңбекті қорғау жөніндегі заңнаманың орындалуын қадағалау және бақылау және еңбекті қорғау талаптарын бұзғаны үшін жауапкершілікке алу. Білім алушыларда тіршілік әрекетінің қауіпсіз және зиянсыз жағдайларды жасау, қауіпті жағдайлардың туындау себептерімен жағдайларының алдын алу, халықты және халық шаруашылығы объектілерінің өндірістік персоналын төтенше жағдайлардың ықтимал салдарларынан қорғау бойынша білімді, практикалық дағдыларды қалыптастыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Молекулалық биология
    Несиелер: 5

    Жасуша биополимерлерінің құрылымы, функциялары және динамикасы. Өсу, даму, тұқым қуалаушылық, өзгермелілігі, ақуыз биосинтезі, ферменттердің әсері, энергияны айырбастау, мембраналық заттарды тасымалдау және өмірдің басқа да көріністері. Нуклеин қышқылдарын оқшаулау және тазарту. Ақуыздардың құрылымы, функциясы және динамикасы. Ақуыздарды оқшаулау және тазарту. Нуклеин қышқылдарының электрофорезі. ДНҚ шектеуін талдау. Матрицалық синтездердің биохимиялық негіздері. ДНҚ-ның ПТР күшейтуі. Геном және протеомның құрылымдық және функционалды ұйымдастыру. Репликация, қалпына келтіру және рекомбинацияның молекулалық механизмдері.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Микробиология және вирусология
    Несиелер: 10

    Тірі организмдер арасында прокариоттардың орны, микроорганизмдердің морфологиясы, физиологиясы және генетикасы туралы, сондай-ақ микробтық жасушадағы метаболизм туралы негізгі ақпарат. Вирустардың жалпы сипаттамалары. Тамақ өнеркәсібінде микроорганизмдер мен олардың метаболиттерін қолдану. Сыртқы факторлардың микроорганизмдерге әсері. Микроорганизмдердегі метаболизм механизмдері. Көмірсулардың анаэробтық жағдайларда өзгеруі (ашыту процестері). Азот қосылыстарын микроорганизмдермен конверсиялау

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Молекулалық генетика генетикалық инженерия
    Несиелер: 6

    Молекулалық биотехнология негіздері. Гендік инженерия мен биотехнологияға кіріспе. ДНҚ құрылымы және геннің экспрессиясы. ДНҚ Генетикалық ақпаратты ажырату: РНҚ және ақуыз. E. coli өсіңдісінің рекомбинантты ақуыздарды клондау, білдіру және тазарту. ДНҚ технологиясы рекомбинантты. Полимеразды тізбекті реакция (ПТР). Секвинирлеу әдістері. Ферменттерді шектеу және гендік клондау. Прокариоттардың генетикалық трансформациясы. E. coli өсіңдісінің рекомбинантты ақуыздардын өндіру. Микроорганизмдерде, өсімдіктерде және жануарларда гендік инженерия. Шектеу, агароздық гель электрофорезі, лигатура.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Биостатистика және биоинформатика негіздері
    Несиелер: 6

    Биологиялық ақпарат, биологиялық зерттеулердегі өлшеу нәтижелерін статистикалық өңдеу. Sequencing технологиясы. Microsoft Excel. Excel бумасының мүмкіндіктері. Microsoft Excel, Microsoft Access дерекқорындағы статистикалық талдаудың негізгі санаттары. Серологиялық зерттеулер нәтижелерін өңдеу. NCBI электронды ресурстарының генетикалық кодты бөлшектеуі. BLAST бағдарламасын пайдалану мүмкіндігі. BLAST-пен генотипті зерттеу Хромосомалардағы гендердің орналасуын зерттеу. Galaxy веб-платформасымен танысу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Ветеринариядағы биологиялық препараттардың биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Биопрепараттардың өнеркәсіптік технологиясының негізгі принциптері. Суда еритін және майда еритін дәрумені белсенді қосылыстардың кофермент каталитикалық функцияларымен биосинтезінің технологиясы. L-аминқышқыл биосинтез технологиясы. Антибиотиктердің биологиялық синтезінің технологиясы. Протеин биопрепараттарын өндіру технологиясы. Әртүрлі заттардағы белоктардың биомассасын өндіру технологиясы. Микробтық липидтердің технологиясының ерекшеліктері

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Ауыл шаруашылығы жануарларына арналған азық қоспаларын өндіру
    Несиелер: 5

    Биологиялық қоректік заттардың түрлері, өсімдіктердің, жануарлардың, минералды шикізаттың және оның биологиялық қоректенуін қалыптастыру және азық-түлікпен қамтамасыз етудің қоректік құндылығы. Биологиялық арналардың ауқымы және сапасы; биологиялық өнім өндіру технологиясын анықтайтын процестердің теориялық негіздері. Жемдік құрамдарды құрастыру және олардың тағамдық құндылығын бағалау әдістері. Прогрессивті инновациялық биомикс беру технологиясы өндірісі; биоресурстардың өндірісін дамытудың қазіргі жағдайы мен келешегі. Берілген биологиялық қоректік рецепт бойынша шикізатты таңдау және тағамдық құндылықты анықтау, негізгі жабдықтардың технологиялық тиімділігін анықтау, жеке операциялар, сондай-ақ шикізат пен дайын өнімнің сапасын бақылау

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Ғылыми-зерттеу жұмыстары патенттеу негіздерімен
    Несиелер: 6

    Ғылыми білімнің әдіснамалық негіздері. Биологиялық ғылымдар саласында қолданылатын негізгі әдістер мен формалар, теориялық негіздері. Эксперимент, зерттеу кезеңдері және олардың дәйектілігі. Зерттеу тақырыбын таңдау, зерттеу нәтижелерін талдау және синтездеу. Патенттік ақпаратты жинау және зерттеу әдістері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Өсімдіктер биотехнологиясы
    Несиелер: 7

    Жасушалардың генетикалық, эпигенети-калық және морфофизиологиялық өзгеріс-тері және олардың өсімдік шаруашылығын-дағы маңызы, халық шаруашылығындағы қайталама метаболиттердің маңыздылығы; Ұяшықтарды таңдау және хаплоидтық технологиялар; Клональды микропрогация арқылы өсімдіктің биоәртүрлілігін жақсарту және сақтау; Өсімдіктердің гендік инжене-риясы. Генетикалық модификация-ланған өсімдіктер: артықшылықтар мен тәуекелдер. GMP және GM өнімдері үшін әлемдік нарық. Өсімдік шаруашылығындағы молекулалық маркалау және генетикалық өңдеу әдістері

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Жасушалық биотехнология
    Несиелер: 7

    Жасанды жағдайларда жасуша өсіру негіздері және оларды жіктеу. Жануарлар мен өсімдіктер жасушаларының бірігу механизмі. Гибридті жасушаларды өндіру және өсіру әдістері, моноклоналды антиденелер және олардың медицинада және ветеринарлық медицинада қолданылуы Гибридомаларды өнеркәсіптік өсіру, жасушалық инженерия саласындағы жаңа бағыттар. Ісік клеткалары, жануарлардың клондау техникасы, химерлер және мозаикалық жануарлар мен өсімдікте

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Аквакультура балықтарындағы биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Биотехнологиядағы қазіргі заманғы жетістіктер, балық аквакультурасы. Балық өнімділігін арттыру үшін заманауи зерттеу әдістерін қолдану, биотехнологияның заманауи әдістерін қолданудың қолданылатын аспектілері. Жыныстық генетика, полиплоидия, қашықтық будандастыру және балықтар дамуының биологиясы бойынша негізгі зерттеулердің болашағы. Өсім жылдамдығы және балықтардан трансген балықты алу. Суррогат балықтарына арналған оогония және сперматогенді трансплантация әдіс.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Орман шаруашылығындағы биотехнология
    Несиелер: 5

    Орман шаруашылығындағы биотехнологияның пәні, міндеттері және әдістері. Өсімдіктердің гендік және жасушалық инженериясының негіздері. Өсімдіктің иммунитеті. Өсімдік шаруашылығындағы in vitro технологиясын қолдану. Ұяшықтарды таңдау, клональды микропрогация және өсімдіктердің денсаулығы. Криоконсервация Трансгендік микроорганизмдер мен өсімдіктер өндірісі. Фитопатогендерге, гербицидтерге, жәндіктерге, абиотикалық кернеулерге өсімдіктердің төзімділігі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Ет және сүт өнімдерінің биотехнологиясы
    Несиелер: 6

    Ет және сүт өнімдерінің биотехнологиясы өнеркәсібінің дамуының негізгі бағыттары. Тамақ өнімдерінде ферменттер мен бояғыштарды қолдану. Сақтаудың әр түрлі түрлерінде ет пен сүт өнімдерінде кездесетін биотехнологиялық процестер. Қалдық микрофлораның өнім сапасына әсері. Ет және сүт өнімдерінің сапасын анықтаудың негізгі әдістері. Қоян етінен тағам өнімдерін өндірудің биотехнологиясы. Микробиологиялық тамақ өнімдерінің технологиясы

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Ауыл шаруашылық өнімдерін биотехнологияларды қайта өңдеу
    Несиелер: 6

    Түрлендіру түрлері, биоконверсия және тікелей биоконверсия. Биоконверсияда қолданылатын өсімдіктердің, ферменттер мен ферментативті препараттардың негізгі түрлері. Қалдықтарды шығару тұжырымдамасы. Өндірістік қалдықтарды жою бойынша ғылыми-техникалық шешімдер. Ауылшаруашылық шикізаттың қалдықсыз циклін өңдеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Микроорганизмдер биотехнологиясы
    Несиелер: 6

    Микроорганизмдер биотехнологиясы негіздері және биотехнологиялық процестің принциптері. Нысаналы өнімдерді өндірушілер және оларды сақтауға қойылатын талаптар. Өндіруші штамдарды және супер өндірушілерді өндірудің принциптері мен әдістері. Микроорганизмдердің өсуін және оны рН және өсіру температурасын зерттеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Жануарлар биотехнологиясы
    Несиелер: 7

    Жануарлар биотехнологиясының қазіргі жағдайы, мәселелері және практикалық жетістіктері. Жануарлар биотехнология зертханасында жұмыстарды ұйымдастыру. Қауіпсіздік ережесі. Жануарларды көбейту биотехнологиясы. Суперовуляция. Ұрықтандыру техникасы. Эмбриондарды көшіріп қондырудың хирургиялық және хирургиялық емес әдістері. Лапаротомия әдісі. Өсіруге арналған орталар. Гаметалар мен эмбриондарды бағалау, іріктеу және селекция. Жануарлар жасушаларының биотехнологиясы. Гаметалар мен эмбриондарды өсіру әдістері. Витрификация. Криоконсервация. ЭКҰ. Эмбриоинженерия. Молекулалық биотехнология. Клондалған жануарлар. Химерлі жануарлар. Трансгенді жануарлар

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Жалпы иммунология
    Несиелер: 6

    Табиғи төзімділік және иммунитеті, жүре пайда болған иммунитет, антигендер туралы заманауи түсініктер, макроорганизмнің қорғаныш механизмдері, иммундық жауаптың реттелуі және қолданбалы иммунология ұғымдарына ие. Иммундық жүйенің жұмысы қалыпты, жұмыс істеу заңдылықтары мен принциптері. Т- және В-лимфоциттерді анықтаудың иммунологиялық әдістерін, сондай-ақ иммуноглобулиндерді бөліп алу және зерттеу әдістерін біледі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 3
  • Кәсіби бағытталған шетел тілі
    Несиелер: 6

    Кәсіби құзіреттілік деңгейін арттыру үшін болашақ мамандардың кәсіби шет тілін қалыптастыру, жазбаша және ауызша ақпарат алмасуды жүзеге асыру үшін кәсіби шет тілін білу, сөйлеу қызметін одан әрі дамыту. Әлеуметтік-тұрмыстық және академиялық салалардағы қарым-қатынастың стилі мен сипатына байланысты кәсіби қарым-қатынас жағдайларына сәйкес сөйлеу мінез-құлқының ережелері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 3
  • Агробиотехнологиядағы экологиялық проблемалар
    Несиелер: 6

    Ауыл шаруашылығындағы экологиялық проблемалар. Ағынды суларды тазарту. Ағынды суларды тазартудың қарқындылығы. Биотехнологиялық зерттеулердің аймақтық аспектілері. Атмосфераға ластаушы заттардың, судың және топырақтың классификациясы. Табиғи суларды ластанудан қорғау ережесі. Өнеркәсіптік ағынды сулардың құрамы мен қасиеттері. Электрохимиялық, флотация, сорбция және мембрана әдістерінің негіздері суды тазарту. Радиоактивті, мұнай және басқа химиялық қалдықтармен ластанған топырақты биоремедиациялау. Тұрмыстық, өндірістік және ауылшаруашылық қалдықтары. Тазалау әдістері. Экологиялық мониторинг әдістері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 3
  • Академиялық жазу
    Несиелер: 6

    Курсы жазбаша ағылшын тілінде академиялық және кәсіби дағдыларды дамытып, жетілдіруге бағытталған, академиялық, не кәсіби жағдайларда және жұмыс істеу барысында қажет болатын табысты жазбаша қарым-қатынас үшін. Студенттер академиялық жазылымның, кітапхана каталогтары мен сайттарды қолдану ерекшеліктерімен танысады. Дискурсивті эссе жазудың тәжірибесі: жоспарлау, негізгі идеясын, абзацтар мен қорытындысын жазу. Өзгертіп айту әдістері. APA форматы: сілтемелер дәйексөздер Студенттер аббревиатура түрлерін, академиялық лексиканы, артикльдерді қолдануды оқып біледі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 3
  • Ветеринариялық биотехнология
    Несиелер: 6

    Ветеринария және мал шаруашылығы проблемаларын шешудегі биотехнологияның мәні. Жасушалармен жұмыс істеу ерекшеліктері. Мутанттарды анықтау әдістері. Иммунобиотехнология негіздері. Антиген-антиденелер реакциялары Туынды және толық монокомпонентті антигендерді алу технологиясы. Гипериммунды сары өнімдерді өндіру технологиясы. Гибридома және моноклоналды антиденелерге негізделген жалпы ауруларды диагностикалау. Терапиялық мақсаттар үшін моноклоналды антиденелерді қолдану. Анти бактериалдық, вирусқа қарсы және анти функционалдық вакциналар алу. Вакциналар мен биологиялық өнімдердің сапасын бақылау

    Оқу жылы - 3
    Семестр 3
  • Зооантропоноздар
    Несиелер: 5

    Жануарлардың пайда болуы және трансшекаралық аурулары. Риккетцциоздар, хламидиоз, микоплазмоз, прион инфекциялары. Лабораториялық зерттеулерге биологиялық материалдарды жинау және беру ережелері. Сібір жарасы, туберкулез, бруцеллез, лептоспироз, пастереллез, құтыру, сальмонелла, эсерхициозбен күресудің диагностикасы, алдын-алу және шаралары. сіреспе, ботулизм, туляремия. Паразиттік және олардың диагностикасы.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 3
  • Кәсіби ағылшын тілі
    Несиелер: 4

    Кәсіби тілде белсенді тілдік дағдыларды меңгеру дағдылары мен қабілеттерін одан әрі дамыту негізінде шет тілін оқыту шеңберінде коммуникативтік құзыреттілікті ағылшын және халықаралық стандарттарды зерделеуді жүйелі түрде тереңдету.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Арнайы мақсатқа арналған ағылшын тілі
    Несиелер: 4

    Пән жалпы ғылыми терминологияны және терминологияны ағылшын тілінде тиісті мамандық тілі ретінде зерттеуге бағытталған, коммуникативтік қызметтің төрт түрі бойынша дағдыларды қалыптастырады: мамандық бойынша түпнұсқалық мәтіндерді толық түсінумен оқу, мамандық мәселесі бойынша эссе жазу, кәсіби ақпаратты қамтитын түпнұсқалық хабарламаларды есту арқылы қабылдау, мамандық мәселелері бойынша пікірталастар жүргізу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Экологиялық биотехнология
    Несиелер: 6

    Экологиялық биотехнологияның, биоқауіпсіздіктің құқықтық аспектілері мен бағыттарын және нормативтік заңнамалық құжаттарды қарастырады. Биоәртүрлілікті сақтау және тірі организмдерді пайдалану, трансгенді организмдерді құру және пайдалану кезіндегі қауіп-қатерлерді бағалау және типтері бойынша халықаралық хаттамалар мен конвенцияларды зерттейді. Дүние жүзінің экологиялық жағдайын жақсартудағы микроорганизмдердің рөлін игереді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Ауылшаруашылығы биотехнологиясы
    Несиелер: 7

    Биологиялық процестер мен объектілерді экономикалық тұрғыдан маңызды заттарды өндіруге және өсімдіктердің, мал тұқымдарының және микроорганизмдердің штаммдарының жоғары өнімді сорттарын құру үшін пайдалану. Тұқым қуалаудың молекулалық негізі және мұрагерлік мәліметтерді енгізу. Ауыл шаруашылық жануарларының көбеюін реттеу әдістері. Мал азығы препараттарының биотехнологиясының негізгі бағыттары. Ферменттердің биотехнологиясы, агроөнеркәсіптік препараттар Түйінді және босатылған бактерияларға негізделген тыңайтқыштарды өндіру және пайдалану технологиясы Қолайсыз факторлардың кең ауқымына биотехнологиялық әдістер жасау.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Инновациялық кәсіпкерлік
    Несиелер: 5

    Инновациялық дамудың іргелі тұжырымдамаларын, инновациялық кәсіпорынның нарықтағы бәсекеге қабілеттілігін қамтамасыз ету үшін жаңа технологиялар саласындағы кәсіпкерлік қызметтің заманауи тәсілдерін қарастырады. Инновациялық кәсіпкерліктің экономикалық мәні. Бизнес-жоспар әзірлеуде білікті. Венчурлық қаржыландыру. Венчурлық фирмалардың түрлері. Тәуекелдерді басқару. Инновациялық менеджменттегі адам ресурстарын басқару.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Өнеркәсіптік биотехнология
    Несиелер: 6

    Өнеркәсіптік өндірістің түрлі салаларында биотехнологиялық әдістерді қолдану мүмкіндігін қалыптастыруға мүмкіндік береді. Өндірістік штаммтарға қойылатын талаптар. Өнеркәсіптік биотехнологиялық процестердің типтік схемаларының негізгі элементтері. Биотехнологиялық өндірістерді жобалаудың заманауи құралдары. Микробиологиялық өндірістердің қауіпсіздігін қамтамасыз етудің әдістері мен әдістері. Биотехнологиялық өндірістің тиімділігі. Түрлі өндірушілерді өсіру әдістерін практикалық қолдану. Процестің барысын қадағалау және соңғы өнімді алу.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Кәсіпкерлік қызмет
    Несиелер: 5

    Кәсіпкерлік қызметті зерттеу түсінігі, мәні, негізгі түрлері мен ұйымдастыру формалары, реттеу және еңбекақыны игереді. Ұйымның шығындары мен қаржылық нәтижелерін, ұйымның экономикалық тиімділігін және кәсіпкерлік жобаларды, ұйымның маркетингі мен менеджментін қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Код ON7

    Иммунологиялық зерттеулердің кең ауқымды әдістері мен тәсілдерін меңгеру және антигендер мен антиденелерді анықтау үшін иммунологиялық сынақтарды қолдану дағдыларын меңгеру. Жалпы эпизоотологияның биоматериалдарымен, ветеринариялық профилактикалық және диагностикалық биологиялық өнімдерді өндіру технологиясымен жұмыс істеу кезінде биологиялық қауіпсіздік негіздері бойынша дағдыларды меңгеру. Оларды бақылау әдістерін, жаңа диагностикумдары мен вакциналарды жасауда қолданылатын гендік инженерия әдістерін білу. Гибридомалық техникаға байланысты операциялар кешенін орындау, мал өндірушілердің гипериммунизациясын жүргізу, поли және моноклональды антиденелерді алу

  • Код ON3

    Матрицалық алгебраның, аналитикалық геометрияның және математикалық талдаудың формалды және қолданбалы мәселелерін шешуге, математикалық модельдерді құруға және экономикалық мазмұнмен проблемаларды шешуге; қолданбалы міндеттерді шешуде ықтималдық және статистикалық әдістерді, статистикалық деректерді жинауды және өңдеуді жүзеге асырады және алынған мәліметтерді талдау әдістерін қолданады. Биологиялық деректерді талдау кезінде қолданылатын бағдарламалық қамтамасыз етумен жұмыс істеу дағдыларын меңгеру; Биотехнологиялық тәжірибеде биостатистика және биоинформатика әдістерін қолдана отырып ғылыми-зерттеу жұмыстарын жүргізеді; курстық жұмыстар мен диссертацияларды орындау барысында өз зерттеулерінің нәтижелерін өңдеу және талдауды білу

  • Код ON10

    Ағаштан алынатын негізгі органикалық заттарды өнеркәсіпте, орман шаруашылығында, целлюлоза-қағаз және гидролиз өнеркәсібінде қолдану. Ауылшаруашылық биотехнологиясының, өсімдік шаруашылығындағы жасуша және ұлпа биотехнологиясының тарихы мен міндеттерін, өсімдік гендік инженерия негіздерін, фитогормондарды және биотехнология мен өсімдік шаруашылығында өсімдіктердің өсуі мен дамуының синтетикалық реттегіштерін, қазіргі биотехнология жетістіктерін агроөнеркәсіпте қолдануды білу, өнеркәсіптік өндіріс, биотехнология және биоқауіпсіздік. Микроорганизмдерді өсіру үшін жасанды қоректік орталарды дайындау, әртүрлі орталардағы микроорганизмдердің сандық есебін жүргізу, талшықты ашытатын, май мен талшықты тотықтыратын бактериялардың дақылдарын алу

  • Код ON2

    Студенттердің экономика және құқық саласындағы құзыреттіліктерін, сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздерін, экология және өмір қауіпсіздігін, сонымен қатар кәсіпкерлік дағдыларын, көшбасшылық, инновацияларды қабылдау қабілетін қалыптастыру. Экономиканы мемлекеттік реттеудің мәнін, мақсаттары мен әдістерін, экономикадағы мемлекеттік сектордың рөлін білу. Кәсіпкерлік қызметті реттейтін нормативтік құжаттарды, құқықтық және құқықтық ақпаратты білу.

  • Код ON4

    Органикалық, бейорганикалық қосылыстардың қасиеттерін зерттеу және маңызды кластарын анықтау үшін химиялық экспериментті дайындау және жүргізу; заттардың физика-химиялық константаларын анықтау; зерттеу барысында қажетті аспаптар мен зертханалық жабдықтарды пайдалану, эксперимент нәтижелерін өңдеу. Биохимияның негізгі бөлімдері мен түсініктерін білу; тірі организмдердің химиялық құрамының ерекшеліктерін; биоорганикалық қосылыстардың негізгі кластарын; зерттелетін кластардың биоорганикалық қосылыстарының құрылымын; зат алмасудың негізгі жолдарын

  • Код ON9

    Ағынды суларды, топырақты және газ-ауа шығарындыларын тазарту бойынша іс-шараларды сипаттау және жүргізу үшін биологиялық әдістерді қолдануды меңгеру. Микроорганизмдерді өсіру негіздерін, биомасса және микробиологиялық синтез өнімдерін алудың технологиялық процестерін білу. Экологиялық биотехнологияның жағдайын тұжырымдау, экологиялық биотехнологияның теориялық және қолданбалы аспектілерін шешу. Микроорганизмдердің тіршілігі мен дамуының құрылымдық, биохимиялық, молекулалық, генетикалық және физиологиялық негіздері, биотехнологияда микроорганизмдерді қолдану негіздері туралы түсінікке ие болу. Су экожүйелерінің қызмет етуінің және сапасын басқарудың негізгі заңдылықтарын, негізгі акваөсіру объектілерінің балық шаруашылығының биологиясы мен сипаттамаларын, олардың экологиясын, аквакультура және молекулалық биологияның заманауи әдістерін білу. Балық шаруашылығындағы технологиялық процесті бақылау, технологиялық процестерді автоматтандыру және механикаландыру схемаларын құрастыру

  • Код ON1

    Шет тілін меңгеру, бұл үшін кәсіби терминологияны пайдалана отырып, академиялық ортада өз ойлары мен пікірлерін білдіру және қорғау қабілетіне қажетті ағылшын тілінде жазбаша академиялық сөйлеу нормаларын игеру

  • Код ON6

    Әртүрлі заттардың табиғаты мен әртүрлілігін ажырату; өндірістік қызметте биотехнология объектілерін пайдалану, ауаның, судың, топырақтың ластану дәрежесін анықтау, микроскопия жүргізу, аспаптар мен жабдықтарды пайдалану, әртүрлі объектілерді өсіру үшін қоректік орталарды дайындау және кейбір мақсатты өнімдерді алу технологиясын іс жүзінде қайта шығару. Жалпы, жеке микробиология және вирусология, микробиологиялық зерттеудің заманауи әдістері, микроорганизмдердің функцияларын білу бойынша практикалық дағдыларды меңгеру. Микробиологиялық синтез өнімдерін алу үшін биокатализ және нанобиотехнологиялардың гендік және жасушалық инженериясының нәтижелерін тәжірибеде қолдану мүмкіндіктерін бағалау. Генетикалық және жасушалық инженерияда қолданылатын негізгі ұғымдар мен әдістерді үйреніңіз

  • Код ON8

    Жануарлар биотехнологиясының зерттеу бағыттары мен әдістерін тану; молекулалық-генетикалық, жасуша мәдениеті, эмбриондық инженерия және трансплантация әдістерін игеру. Жасанды ұрықтандыру, жануарларды клондау, химерлік аналықтарды алу дағдыларын меңгеру; ДНҚ секвенирлеу, микротехнологиялар, өнімділігі жоғары жануарларды таңдаудың заманауи әдістері игеру. Тәжірибелік дағдыларды және алған білімдерін ұрықтандыру, криоконсервациялау, өсіруде қолдану. Шаруа қожалығын эпизоотологиялық зерттеудің күнтізбелік жоспарын жасау; диагностикалық, емдік, профилактикалық және эпизоотияға қарсы іс-шараларды ұйымдастыру және тиімділігін бақылау әдістерін қалыптастыру.

  • Код ON5

    Жануарлар мен өсімдіктердің морфологиясы мен физиологиясы бойынша теориялық және практикалық дағдыларды меңгеру; ұлпалардың, мүшелердің микроқұрылымын және олардың өзара байланысын ажырату. Молекулярлық-генетикалық және жасушалық деңгейлердегі айырмашылықтарды талдау; гендік, хромосомалық деңгейде тұқым қуалайтын материалдың құрылымдық-функционалдық ұйымдастырылуы. Молекулярлық-генетикалық әдістер мен технологияларды ауыл шаруашылығында қолданудың негізгі принциптерін меңгеру. Өсімдіктердің өнімділігі мен жануарлардың көбеюінің қалыптасу факторларын бағалау үшін молекулалық-генетикалық процестер туралы білімді пайдалану; молекулярлық-генетикалық зерттеулерге қажетті негізгі жабдықта жұмыс істей білу.

  • Код ON11

    Жануарлардан алынатын шикізаттың ұлпасы мен химиялық құрамын білу; әртүрлі шығу тегі шикізат көздерінің тағамдық және биологиялық құндылығын анықтау; жануарлардан алынатын шикізат негізінде тамақ өнімдерін алудағы биотехнологиялық процестерді игеру. Микроорганизмдерді, өсімдіктерді немесе жануарларды биотехнологияның әртүрлі салаларында қолдану мақсатында ғылыми зерттеулер мен практикалық жұмыстардың объектісі ретінде таңдауды негіздеу. Азық пен тағамдық ақуызды, иммунобиологиялық препараттарды, органикалық қышқылдарды, спирттерді, биологиялық белсенді қосылыстарды алу дағдыларын меңгеру. Микроорганизмдердің дақылдарымен жұмыс жасау, продуценттердің өсуін бақылау; микроорганизмдерді қолдану арқылы алынатын тамақ өнімдерінің негізгі түрлерін дайындау. Стартерлік дақылдарды дайындау үшін өндірістік микроорганизмдерді таңдау және таңдаудың өзіндік әдістерін білу

  • Код ON12

    Өсімдік негізіндегі тағам өндірісін басқару үшін өсімдік негізіндегі биоконверсия технологиясының негізгі білімін қолдану. Биотехнологиялық өндірісті ұйымдастыру, биологиялық белсенді қосылыстар және биотехнологиялық өнімдердің сапасын бақылау бойынша практикалық дағдыларды қолдану. Халықаралық талаптар мен стандарттар жүйесіне сәйкес заманауи технологиялар негізінде биологиялық өнімдерді өндіру технологиясына, биологиялық өнімдерді дайындауға, сапасын бақылауға, сақтауға және пайдалануға қатысты негізгі нормативтік құжаттарға ие болу. Жануарларға арналған жемшөп қоспаларын өндірудің озық технологияларын меңгеру. Биологиялық азықтарды өндіру дағдыларын меңгеру, өндірісте ресурстарды үнемдейтін технологияларды қолдану. Оқшауланған ұлпалар мен мүшелерді өсіру әдістерін және оларды өсімдік биотехнологиясында қолданудың тиімділігін білу

Top