Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B07525 Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша) в Қазақ технология және бизнес университеті

  • Азық-түлік өнімдерін тауартанудың теориялық негіздері
    Несиелер: 4

    Тамақ өнімдерінің тауартану негіздері. Азық-түлік өнімдерінің сапасы. Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету. Жаңа тұтынушылық қасиеттері бар тауарларды зерттеу. Тамақ өнімдеріне, оларды өндіру, сақтау, тасымалдау, өткізу және кәдеге жарату процестеріне қойылатын талаптарды белгілейтін нормативтік-техникалық құжаттама қорын жаңарту. Азық-түлік тауарларын тауарлық басқару, өнімді бөлудің әртүрлі кезеңдерінде тауар ысыраптарын азайту

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Тағам өнімдерін жіктеу және кодтау
    Несиелер: 4

    Өнеркәсіп пен саудаға түсетін алуан түрлі азық-түлік өнімдері. Кодтау түсінігі, кодтау түрлері, кодтаудың даму тарихы және аналогты-код түрлендіргіштері туралы мәліметтер. Тауарларды кодтау саласындағы стандарттау және сертификаттау нормалары мен ережелері

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Математика
    Несиелер: 5

    Нақты сандар, сандық тізбектер, бір айнымалыға тәуелді функциялар, бір айнымалыға тәуелді функциялардың дифференциалдық есептеулері, бір айнымалыға тәуелді функциялардың интегралдық есептеулері, бірнеше айнымалыға тәуелді функциялардың дифференциалдық есептеулері, қатарлар, бірнеше айнымалыға тәуелді функциялардың интегралдық есептеулері, Фурье қатарлары.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Физика
    Несиелер: 4

    Физика пәні және міндеттері. Механика. Бөлшектердің қозғалысының кинематикалық көрінісі. Физикалық шамаларды өлшеу нәтижелерін математикалық өңдеу динамика заңдары. Айналмалы қозғалыс динамикасы. Гармоникалық тербелістердің кинематикасы, динамикасы және энергиясы. Молекулалық физика. Термодинамика негіздері. Электр және магнетизм. Электростатика. Тұрақты электр тогы. Магнетизм. Оптика. Атомдық және кванттық физика.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Экономикалық-құқықтық және экологиялық білім модулі (Экономика және кәсіпкерлік негіздері. Құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет. Экология және тіршілік қауіпсіздігі)
    Несиелер: 5

    Теориялық және қолданбалы экономиканы зерттеу, мемлекеттің экономикалық орналасуы туралы жүйелі білімді қалыптастыру, экономика субъектілерінің экономикалық даму бағдарламаларын іс жүзінде әзірлеу мүмкіндігі. Кәсіпкерлік қызметтің құрылымы. Кәсіпкерлік қызметтің ұйымдық нысанын таңдау. Кәсіпкерлік қызметтің ішкі және сыртқы ортасы. Мемлекет, құқық және мемлекеттік-құқықтық құбылыстар туралы негізгі ұғымдар. Материалдық және іс жүргізу құқығының өзара әрекеттесу механизмі. Сыбайлас жемқорлыққа қарсы заңнаманың негіздері. "Сыбайлас жемқорлық" ұғымының теориялық-әдіснамалық негіздері. Қолданыстағы заңнаманың негізгі ережелері. Мемлекеттік басқару органдарының жүйесі және олардың өкілеттіктерінің шеңбері. Экологияның негізгі түсініктері мен анықтамалары. Аутэкология, Синэкология, Демэкология. Әр түрлі сфералардың ластану көздері мен сипаттамалары. Ауа бассейнін ластанудан қорғау. Төтенше жағдайлар, сипаттамасы және жіктелуі. Табиғи және техногендік сипаттағы төтенше жағдайлар туындаған кездегі халықтың іс-әрекеті.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Стандарттау және сертификаттау
    Несиелер: 6

    Қазақстан Республикасының стандарттау және сертификаттау саласындағы негізгі принциптері, өнімдер мен қызметтердің сәйкестігін растау, техникалық қамтамасыз ету және ғылыми көзқарас туралы білімді қалыптастыру. Техникалық реттеу саласындағы заңнама және нормативтік құжаттама. Стандарттау өнім сапасы туралы ғылым ретінде. Стандарттаудың мемлекеттік жүйесі жүйесінде ең бастысы. Стандарттау әдістемесі. Сапа көрсеткіштерін стандарттау. Сертификаттау және оның Қазақстан Республикасының заңнамасы саласындағы негізгі ережелері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Ауыл шаруашылығы өнімдерін сапасын бақылау және бағалау
    Несиелер: 5

    Ауыл шаруашылығы өнімдерінің сапасын бақылау және бағалау. Ауыл шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу кезіндегі тәуекел критерийлері. Шикізат пен ауылшаруашылық тамақ өнімдерінің химиялық және биологиялық текті ксенобиотиктермен ластануы. Қазақстан Республикасының заңнамасы, Кеден одағының техникалық регламенттері және ауыл шаруашылығы шикізаты мен тамақ өнімдерінің адам мен қоршаған орта үшін қауіпсіздігін реттейтін халықаралық стандарттар. Ауыл шаруашылығы азық-түлік өнімдеріне сараптама жүргізу әдістемесі. Ауыл шаруашылығы өнімдерінің сапасының бәсекеге қабілеттілігін бағалау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Ғылыми зерттеу негіздері
    Несиелер: 5

    Ғылымның қалыптасу және даму тарихы. Курстың мазмұны, құрылымы, мағынасы. Ғылымның негізгі ұғымдары, терминологиясы және анықтамалары. Ғылымдардың классификациясы. Ғылыми зерттеу әдістері. Зерттеу тақырыбын таңдау. Зерттеуді жүзеге асырудың негізгі кезеңдері. Экспериментті жоспарлау. Эксперименттік техника. Эксперименттік мәліметтерді статистикалық өңдеу. Ғылыми қолжазбаның мазмұнына қойылатын талаптар. Ғылыми баяндамаға қойылатын талаптар. Күтілетін әсердің түрлері. Зерттеудің тиімділігін бағалау.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Жалпы өлшеу теориясы
    Несиелер: 5

    Өлшеу ұғымдары мен терминдері. Өлшенетін шамалардың физикалық қасиеттері, физикалық шамалардың бірліктері, өлшеу нәтижелеріне әсер ететін факторлар. Математикалық және эксперименттік мәліметтерді өңдеу әдістері, өлшеу құралдары. Кездейсоқ және өрескел қателер. Кездейсоқ шамалардың таралу заңдары. Теңдеулерді құру принциптері, сонымен қатар физикалық шамаларды өлшеу процестері. Физикалық шамалар бірліктерінің халықаралық жүйесі. Өлшемдер теориясының негіздері. Қалыпты таралудың сандық сипаттамасы мен интегралдық заңы

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Тамақ өнімдерін сапасын бақылау және бағалау
    Несиелер: 5

    Кіріспе. Бақылау әдістері. Қатты заттар мен ылғалдылықты анықтау. Ақуыздарды анықтау. Къельдаль Әдісі. Майларды анықтау. Көмірсулар мен алкогольді анықтау. Күл, минералды қоспалар мен хлоридтердің құрамын анықтау. Бірінші және екінші тағамдар мен сусындардың сапасын анықтау. Қамырдан жасалған бұйымдардың сапасын анықтау. Анықтау химсостава және энергетикалық құндылығы, тамақ. Құрамында азот бар заттарды анықтау. Тамақ өнімдеріндегі бөгде заттардың құрамын анықтау. Шикізат, дайын өнім сапасын бағалау, дегустация жүргізу. Дайындалған сүтті, пастерленген және стерильденген сүтті бақылау. Кілегей мен қаймақ, сүзбе мен сүзбе бұйымдарын, мәйекті ірімшіктерді, балмұздақ пен сары майды, қоюландырылған сүт консервілерін өндіруді бақылау. Консервілердің сапасын зерттеу. Ет шикізаты мен жартылай фабрикаттардың сапасын зерттеу. Шұжық өнімдері мен ысталған өнімдердің сапасын бақылау. Тағамдық майларды, жұмыртқаларды және жұмыртқа өнімдерін зерттеу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Патенттану
    Несиелер: 5

    Қазақстан Республикасындағы патенттік жүйе; Қазақстан Республикасының өнеркәсіптік меншік саласындағы заңнамалық негізін; қорғау құжаттарының түрлері. Авторлар мен патент иеленушілердің құқықтары мен міндеттері. Тауар таңбалары, қызмет көрсету белгілері және тауар шығарылған жерлердің атаулары; тауар белгісін және тауардың шығарылған жерін тіркеу тәртібі. Өнертабыстар, пайдалы модельдер, өнеркәсіптік үлгілер: патентке қабілеттілік шарттары. Өнертабысқа өтінім жасау: сипаттама, формула, реферат; мәлімдеме; пайдалы модельге, өнеркәсіптік үлгіге өтінім; алымдарды төлеу. Шетелде өнертабыстарға патент беру; аналогтық патенттер; өнеркәсіптік меншік саласындағы халықаралық конвенциялар; технология объектісінің патенттік тазалығы

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Сапаны зерттеу әдістері, стандарттау және сертификаттау
    Несиелер: 8

    Тамақ өнімдерінің сапасын талдау әдістерінің жіктелуі. Сенсорлық талдау. Физика-химиялық әдістер (белсенді, титрленетін қышқылдықты анықтау, қарағай сүйегін, температураны анықтау). Полярографиялық, рефрактометриялық, спектрометриялық әдістер. Фотоэлектрлік колориметрия, атомдық-абсорбциялық спектрометрия, инверсиялық, вольтамперометрия, хроматографикалық зерттеу әдістері. Зерттеудің реологиялық әдістері. Эксперименттік деректерді өңдеу. Тамақ өнімдерінің сапасын зерттеудің микробиологиялық әдістері. Тамақ өнімдерінің сапасын радиоэкологиялық зерттеу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Тамақ өндірісінің технологиясы
    Несиелер: 5

    Тамақ өнеркәсібі және оның сипаттамасы. Тамақ өнімдерін өндіру технологиясы тамақ сапасы мен қауіпсіздігі тұжырымдамасының пайда болуы мен дамуы туралы ғылым салаларының бірі ретінде. Азық -түлік сапасының көрсеткіштерінің жіктелуі. Тағамдық шикізаттың сипаттамасы, құрамы мен жіктелуі. Тамақ өнімдерін өндіру технологиясының әдістемесі. Тағамдық және биологиялық белсенді қоспалар. Тамақ өнімдерінің ассортименті. Тамақ өнімдерін өндірудің технологиялық схемалары

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Метрология
    Несиелер: 5

    Жалпы метрология туралы түсінік. Физикалық шамалар туралы мәлімет. Физикалық шаманың мәні, бірліктердің халықаралық жүйесі, бірліктердің негізгі және көмекші жүйелері. Физикалық шама бірліктерінің атаулары мен белгілері. Өлшемдердің жіктелуі және әдістемесі. Өлшеу сипаттамалары. Өлшеу таразылары. Масштабты өлшеу түрлері. Орналасуы бойынша таразы түрлері. Өлшеу шарттары. Өлшем бірліктерінің эталондары. «Өлшем бірлігін қамтамасыз ету туралы» Қазақстан Республикасының заңы

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Метрология және техникалық реттеу негіздері
    Несиелер: 8

    Техникалық реттеу мен метрологияның негізгі ұғымдары, мақсаттары мен принциптері. Техникалық реттеу және метрология жүйесінің құрылымы. Қазақстан Республикасының техникалық реттеу және метрология саласындағы заңнамасының құрылымы. Қазақстан Республикасының, ЕАЭО-ның, ДСҰ-ның және экспорт пен импорттың басым елдерінің техникалық реттеу жүйесі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Өлшеу және бақылау әдістері мен құралдары
    Несиелер: 5

    студенттердің өлшеу құралдарын (СИ) салыстырып тексеру және калибрлеу саласында білім, білік және дағдыларды меңгеруі болып табылады. Пәннің қысқаша мазмұны: SI тексеру және оның өлшеу практикасындағы маңызы. Тексеру түрлері. ТИ тексеруді ұйымдастыру және жүргізу тәртібі. ӨҚ тексерудің әдістері, тәсілдері мен шарттары. 75 жүйесі физикалық шамалар бірліктерінің өлшемдерін стандарттардан SI жұмысшыларына беру. Тексеру схемалары. Тексерудің дұрыстығын талдау. СИ тексеру сапасының критерийлері. SI тексеру әдістері. SI калибрлеу және оның өлшеу тәжірибесіндегі маңызы

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Сәйкестікті растау жөніндегі органдарды және сынақ зертханаларын аккредиттеу
    Несиелер: 5

    аккредиттеу рәсімдерінің негіздері. Аккредиттеу саласындағы қызметті терминологиялық қамтамасыз ету. Аккредиттеудің заңнамалық базасы. Халықаралық аккредиттеу жүйелері. Бірыңғай ұлттық аккредиттеу жүйесі. Қазақстан Республикасындағы Ұлттық аккредиттеу жүйесінің құрылымы. Сәйкестікті бағалау органдарын аккредиттеудің жалпы тәртібі. Аккредиттеу жөніндегі сарапшыларға қойылатын талаптар және оларды даярлау тәртібі. Аккредиттеу критерийлері. Өнімнің сәйкестігін растау жөніндегі органдарға қойылатын жалпы талаптар. Менеджмент жүйелерінің сәйкестігін растау жөніндегі органдарға қойылатын жалпы талаптар. Сынақ және калибрлеу зертханаларының құзыреттілігіне қойылатын жалпы талаптар Сынақ зертханаларын аккредиттеу тәртібі, аккредиттеу критерийлері. Аккредиттелген зертхананың құжаттамасы: ереже, паспорт, сапа жөніндегі Нұсқаулық. Аккредиттелген зертхананың функциялары, құқықтары мен міндеттері. Аккредиттелген зертханадағы менеджмент жүйесі, негізгі рәсімдер

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өнімдер мен құжаттарды сәйкестендіру негіздері
    Несиелер: 5

    тамақ өнімдерін идентификациялау және фальсификациялау туралы түсінік. Тұтынушылардың құқықтарын қорғауға бағытталған Қазақстан Республикасының заңнамасы. Тауарларды сәйкестендірудің құқықтық және нормативтік базасы. Азық -түлік тауарларының жекелеген топтарын бұрмалау түрлері. Бұрмалау процедурасының құқықтық салдары. Тағамдық өнімдерді сәйкестендіру мен бұрмалау мәселелерін шешу әдістемесі мен әдістері

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Стандарттау және сертификаттаудың ақпараттық технологиялары
    Несиелер: 5

    Ақпараттық технологиялар туралы жалпы ақпарат. Интернет. CALS-технологиялар. Шешімдерді қолдау жүйелері. Басқарудың ақпараттық технологиялары. Жобаларды басқару. Сапаны басқарудың ақпараттық технологиялары

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тамақ өнімдерінің сапасын аспаптық зерттеу
    Несиелер: 5

    Шикізат пен дайын өнімнің тағамдық құндылығы. Тамақ өнімдерінің әртүрлі топтарының классификациясы және сапалық сипаттамасы. Тамақ өнімдерін сақтау, тасымалдау және өткізу негіздері; аспаптық әдістерді пайдалана отырып, сапаны бағалау мен талдаудың заманауи әдістемелері, сондай-ақ тағам сапасын зерттеудің практикалық дағдыларын қалыптастыру

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Сынақ зертханасының қызметін ұйымдастыру
    Несиелер: 5

    Аккредиттеу және сәйкестікті бағалау ұғымдары. Сынақ зертханалары. Сынақ зертханаларын ұйымдастыру туралы тарихи деректер. Сәйкестікті бағалау саласындағы аккредиттеуді жүзеге асыру тәртібі. Сынақ зертханаларын, метрологиялық қызметтердің аккредиттеу орталықтарын аккредиттеу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тәуекел мен қауіпті факторлерді талдау
    Несиелер: 5

    Тәуекелдердің теориялық және әдістемелік негіздері. Тәуекелдерді басқару процесінің негізгі функциялары: тәуекелдерді анықтау, талдау және бағалау. Қауіпті факторлар: түрлері, тағамның бұзылу себептері. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі көрсеткіштері. Тәуекелдерді азайту және бақылаудың маңызды шектерін белгілеу әдістері

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Квалиметрия
    Несиелер: 5

    квалиметрияның ғылым ретінде қалыптасуы мен дамуы. Өнеркәсіп өнімдерінің классификациясы. Біртекті және гетерогенді өнімдердің сапалық деңгейін бағалау. Қызметтер, өнімдер мен процестердің сапасын бақылау мен басқару әдістерінің жіктелуі. Сараптама, сараптамалық комиссиялар. Сапа көрсеткіші. Өнім ақауларының жіктелуі

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Деректер базасы және сараптамалық жүйелер
    Несиелер: 5

    Мәліметтер базасы теориясының негізгі ережелері, оларды ДҚБЖ-ны жүзеге асыруда қолдану, сонымен қатар қолданбалы бағдарламалық жүйелерді құру және пайдалану үшін ДҚБЖ қолдану әдістері

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өндірісті метрологиялық қамтамасыз ету
    Несиелер: 5

    Метрологиялық қамтамасыз етудің мақсаттары мен міндеттері. Өндіріс дайындауды метрологиялық қамтамасыз ету. Метрологиялық қамтамасыз етудің ғылыми, ұйымдастырушылық, техникалық, нормативтік-құқықтық негіздері. Метрологиялық қызметтердің нормативтік құжаттары және қызметі. Өнімнің өмірлік циклінің кезеңдерін қамтамасыз ететін кәсіпорындарды метрологиялық қамтамасыз ету жағдайын талдау. Метрологиялық қадағалау және өлшем құралдарын мемлекеттік сынау. Техникалық құжаттаманы метрологиялық сараптау және метрологиялық зерттеу. Техникалық, конструкторлық және пайдалану құжаттамасын метрологиялық бақылау. Бақылау нәтижелерін тіркеу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Сәйкестікті бағалау
    Несиелер: 5

    қызметтерді сертификаттау адамдардың өмірі мен денсаулығының, азаматтар мүлкінің және қоршаған ортаның қауіпсіздігін қамтамасыз ету мақсатында заңнама, мемлекетаралық стандарттар, Қазақстан Республикасының мемлекеттік стандарттары, санитарлық және құрылыс нормалары мен ережелері талаптарына сәйкестігін растау үшін жүзеге асырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Сапа менеджменті жүйелері
    Несиелер: 5

    ISO 9000 сериялы IS талаптары, процестер мен құжатталған процедураларды әзірлеу, тамақ өнімдерін өндіру объектілерінде IS ISO 9001 енгізу, инспекциялық бақылау, ішкі және сыртқы аудит

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Халықаралық стандарттау және сертификаттау
    Несиелер: 5

    халықаралық стандарттар мен сәйкестік сертификаттарының негіздерін зерделеу, ашу және практикалық өңдеу. Халықаралық стандарттау мен сертификаттаудың мәні. Халықаралық стандарттау мен сертификаттаудың мақсаттары мен міндеттері. Халықаралық стандарттар мен ұйымдар. Студенттердің халықаралық стандарттау және сертификаттау саласында теориялық және практикалық дайындығы. ISO, IEC стандарттары

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Лицензиялау негіздері
    Несиелер: 5

    Лицензияланатын қызмет түрін жүзеге асыруға рұқсат (құқық). Лицензия құқығы. Қазақстан Республикасындағы қызметті лицензиялау. Қазақстандағы электронды лицензиялау. Қазақстан Республикасының лицензиялау туралы заңы. Лицензиялаудың құқықтық негіздері. Лицензиялық бақылау. Лицензиялаудың негізгі принциптері. Мемлекеттік лицензиялау жүйесі. Лицензиялардың түрлері және қолданылу мерзімі. Лицензиялау салалары. Тамақ өнеркәсібіндегі қызметті лицензиялау

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Азық-түлік қауіпсіздігін басқару жүйесі
    Несиелер: 5

    ХАССП принциптері (ҚР СТ 1179). Тамақ өнімдерін өндіру тізбегіне қатысатын ұйымдарға қойылатын талаптар (ҚР СТ ИСО 22000). Өнімнің қауіпсіздік көрсеткіштері, оның түрлері. Тамақ өнімдеріне техникалық регламенттердің негізгі ережелері және тамақ өндірісінің санитарлық-гигиеналық талаптары. Өндіріс процесін басқару. Технологиялық процестің құрылымдық сұлбасын құрастыру. Өндірістегі сыни бақылау нүктесінің анықтамасы. HACCP жоспарын құру және негізгі құжатталған тағам өндірісінің процедураларын әзірлеу. Мониторинг, аудит және жүйені жетілдіру

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Халықаралық және аймақтық стандарттау
    Несиелер: 5

    Халықаралық және аймақтық стандарттар мен сынақ әдістерін қолдану. Мемлекетаралық стандарттарды әзірлеу. Стандарттау жөніндегі халықаралық ұйымдар. ИСО әзірлеген стандарттар. Халықаралық электротехникалық комиссия (IEC, IEC). Ұлттық стандарттар және олардың қолданылуы. ЕО стандарттарының нормативтік базасы. Тауарларды, қызметтерді ауыстыру және сертификаттау шартын жасау кезіндегі стандарттарды үйлестіру тиімділігі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Өнімдер мен процестердің сапасын басқарудың статистикалық әдістері
    Несиелер: 5

    Өнім сапасын статистикалық бақылаудың ғылыми әдістерін зерттеу және бұл әдістерді өндірісті басқаруда және өнім сапасында практикалық қолдану. Пәннің қысқаша мазмұны өнімнің сапасын бақылаудың негізгі түсініктері мен әдістеріне, технологиялық процестің жай -күйіне және статистикалық қабылдауды бақылауды ұйымдастыруға қатысты мәселелер кешенін қамтиды. Өнім қауіпсіздігі стандарттары. Өнімдер мен процестердің сапасын бағалау әдістерін практикалық қолдану. Өнім мен процесс сапасын басқарудың статистикалық әдістері

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Тамақ өнімдерін талдау әдістері
    Несиелер: 5

    Тамақ өнімдерінің тағамдық және биологиялық құндылығын анықтау әдістері. Тағамдық көпкомпонентті қоспалардағы ақуыздардың, майлардың және көмірсулардың сапалық және сандық қатынасын анықтау әдістемесі (жылу сыйымдылығы, тығыздығы және ылғалдылығы бойынша). Тағамдық материалдардың қасиеттері мен сипаттамаларымен, сондай-ақ оларды әртүрлі технологиялық процестерде өңдеу әдістерімен байланысы

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Ауыл шаруашылығы өнімдері сапасының аудиті
    Несиелер: 5

    Пәнді игерудің мақсаты нормативтік-техникалық құжаттардың талаптарына сәйкес ауыл шаруашылығы өнімдерінің сапасына аудит процесін тиімді ұйымдастыруға және орындауға үйрету болып табылады. Сапа аудитін түсіну тәсілдерімен, оның басқару жүйесіндегі эволюциясымен және орнымен танысу; аудиторлық қызмет принциптерін және аудитордың құзыреттілігі мен моральдық сапасына қойылатын талаптарды қарау; ауыл шаруашылығы өнімдерінің сапасына аудит жүргізу тәртібін, қазіргі заманғы кәсіпорынның сапасын басқару жүйесін зерделеу; процесс ретінде сапа аудитінің тиімділігі мен нәтижелілігін бағалау тәсілдемелерімен танысу; ауыл шаруашылығы өнімін өндіру бойынша кәсіпорын қызметін жақсарту бойынша шараларды әзірлеу дағдыларына үйрету.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Әлеуметтік желіні талдау және деректерді визуализациялау
    Несиелер: 5

    Пәнді игерудің мақсаттары: әлеуметтанулық деректердегі желілік міндеттерді анықтауға үйрету және әлеуметтанудың практикалық проблемаларына құрылымдық талдауды қолдану, желілер туралы ғылымның тұжырымдамалық аппаратын игеру, желілік деректерді жинау мен талдауға үйрету. Сандық деректерді визуализациялау және деректерді визуализациялаудың техникалық құралдары арқылы ұсыну дағдыларын меңгерген

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Өнімді сынау, бақылау және қауіпсіздігі
    Несиелер: 5

    Тест тапсырмасы. Бақылау тапсырмасы. Бақылау және сынау түрлерінің классификациясы. Сынақтарды дайындау және өткізу: жоспарлау, сынақ бағдарламалары, сынақ жабдықтарын сертификаттау, сынақ әдістерін (әдістерін) әзірлеу және оларды сертификаттау, сынақ үлгілерін таңдау, сынау, зерттеу, сынақ мәліметтерін өңдеу, сынақ нәтижелері бойынша шешім қабылдау. Сынақ сертификаты. Сапа жүйелерін сынау.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Нан және нан-тоқаш өнімдерін сараптау
    Несиелер: 5

    Тамақ өнімдерін (нан және нан өнімдері) сараптамасының теориялық негіздері. Тамақ өнімдерін кедендік сараптау (санитариялық-эпидемиологиялық сараптама, сапасыз және қауіпті тағамдық қоспаларды сараптау). Импортталатын нан өнімдерін Қазақстан Республикасының стандарттарына сәйкес сертификаттау. Міндетті санитарлық-эпидемиологиялық сараптама, сертификаттау органы беретін санитарлық-гигиеналық қорытынды

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін Кедендік бақылау
    Несиелер: 5

    азық-түлік қауіпсіздігін Кедендік бақылау саласындағы нормативтік құжаттар: Кеден одағының техникалық регламенті. Қолдану салалары. Техникалық реттеу объектілері. Нарықтағы айналым ережелері. Тамақ өнімдерін (процестерді) оларды техникалық регламенттің техникалық реттеу объектілеріне жатқызу мақсатында сәйкестендіру. Тамақ өнімдері қауіпсіздігінің жалпы талаптары. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздік талаптарына сәйкестігін қамтамасыз ету. Сәйкестікті декларациялау. Мамандандырылған тамақ өнімдерін мемлекеттік тіркеу. Мамандандырылған тамақ өнімдерін мемлекеттік тіркеу тәртібі. Мамандандырылған тамақ өнімдерінің бірыңғай тізілімі. Өндірістік объектілерді мемлекеттік тіркеу туралы өтініш

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Гигиеналық негіздер және тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі
    Несиелер: 5

    тамақтану ғылымының қазіргі жағдайы мен даму перспективалары. Әлемдегі ең маңызды азық-түлік мәселелері және оларды шешу болжамдары. Тағамның негізгі компоненттерінің гигиеналық сипаттамасы. Тиімді тамақтану негіздері. Қазіргі адамның диетасы. Азық-түлік, энергия және тамақ өнімдерін тұтынудың ұсынылған нормалары. Халықтың жекелеген топтарына арналған Тамақ өнімдері. Қазақстан Республикасы халқының тамақтануын ұтымды ету-аса маңызды әлеуметтік-экономикалық және гигиеналық проблема. Денсаулық пен тамақтанудың өзара байланысы. Тамақ өнімдерінің сапасын қалыптастыру мен басқарудың негізгі принциптері. Тамақ өнімдерінің сапасын бақылауды қамтамасыз ету

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Minor-Бизнес-процестерді ақпараттық талдау (Payton, R)
    Несиелер: 5

    Қолданбалы бағдарламалар пакеттерінің концепциясы мен жіктемесі. RFP доменінің үлгісі. RFP басқару модульдерінің жобалау ерекшеліктері. RFP қызмет көрсету модульдерінің жобалау ерекшеліктері. Бағдарламалық қамтамасыз ету. Хабарландырудың даму кезеңдері

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Ет және сүт сараптамасы
    Несиелер: 5

    Курстың қысқаша сипаттамасы: ет пен сүтті сараптау объектілері, субъектілері, құралдары мен әдістері. Сараптама түрлері. Тауартану, санитарлық-гигиеналық, құжаттық, экологиялық сараптама. Ет пен сүтті сараптауды ұйымдастыру және негізгі кезеңдері. Ет және сүт сараптамасының нәтижелерін құжаттық ресімдеу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Ауыл шаруашылығы өнімдерін стандарттау жөніндегі стандарттар мен құжаттарды әзірлеу технологиясы
    Несиелер: 8

    Ауыл шаруашылығы өнімдерін стандарттау бойынша жұмыстарды жүргізуді ұйымдастыру. Стандарттау жөніндегі жұмыстарды жоспарлау тәртібі. Стандарттар мен техникалық шарттарды әзірлеу тәртібі мен ережелері. Стандарттарды әзірлеу және енгізуді бақылау әдістері, есептеулер және стандарттарда ауылшаруашылық өнімдеріне көрсеткіштердің сандық мәндерін белгілеу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Стандарттау, сертификаттау және метрология саласындағы мемлекеттік қадағалау
    Несиелер: 5

    Мемлекеттік бақылау мен қадағалаудың мақсаттары, субъектілері мен объектілері. Стандарттау және сертификаттау саласындағы профилактикалық бақылау және қадағалау. Сараптама үшін үлгілерді іріктеу. Мемлекеттік метрологиялық бақылау және метрологиялық сараптама. Мемлекеттік бақылау мен қадағалауды жүзеге асыратын лауазымды адамдар, олардың құқықтары мен міндеттері

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Тамақ өнімдеріне арналған стандарттар мен құжаттарды әзірлеу технологиясы
    Несиелер: 8

    Тамақ саласында стандарттау жөніндегі жұмыстарды жүргізуді ұйымдастыру. Стандарттау жөніндегі жұмыстарды жоспарлау тәртібі. Стандарттар мен техникалық шарттарды әзірлеу тәртібі мен ережелері. Стандарттарды әзірлеу және енгізуді бақылау әдістері, стандарттарда көрсеткіштердің сандық мәндерін есептеу және белгілеу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Жемістер мен көкөністерді сараптау
    Несиелер: 5

    Курстың қысқаша сипаттамасы: жемістер мен көкөністерді зерттеу объектілері, пәндері, құралдары мен әдістері. Сараптама түрлері. Жемістер мен көкөністерге сараптама нәтижелерін құжаттау. Жемістер мен көкөністерді фальсификациялаудың негізгі түрлері. Жемістер мен көкөністердің дұрыс сараптамалық қорытындысына әсер ететін факторлар. Жемістер мен көкөністердің сапасын бағалау әдістемесі

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Тамақ өнеркәсібіндегі сапа аудиті
    Несиелер: 5

    Бұл пәнді оқу мақсаты студенттерді халықаралық стандарттар талаптары негізінде тамақ кәсіпорындарындағы сапа менеджменті жүйесінің ішкі және сыртқы аудиті саласындағы практикалық іс-әрекетке теориялық дайындау болып табылады. Тамақ кәсіпорнының сапасын басқару принциптері. Тамақ өндірісінде HACCP стандарттар жүйесін енгізу. Технологиялық процестердің белгіленген стандарттарға сәйкестігін бағалау. Кәсіпорындардың тиімділігін анықтау мақсатында азық-түлік өнімдеріне аудит жүргізу. Белгіленген талаптарға сәйкес технологиялық бақылаудың сипаттамаларын, режимдерін және басқа көрсеткіштерін тексеруді жүргізу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • BigData аналитикасы
    Несиелер: 5

    Пәнді меңгерудің мақсаты студенттерді үлкен мәліметтермен жұмыс істеуге теориялық және практикалық дайындау болып табылады. Пәнді меңгеру нәтижесінде алынған білім құрылымдалған немесе құрылымдалмаған ақпараттың үлкен көлемін жинау және талдау кезінде, деректер модельдерін жасау және жаңа білім алу кезінде көмектеседі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Код ON6

    Тамақ өнеркәсібінің технологиясында, өлшеуінде, өндірісінде теориялық білімі мен практикалық дағдыларын қолданады, сонымен қатар техникалық реттеу саласындағы практикалық және кәсіби мәселелерді шешу үшін тамақ өнімдерінің сапасын бағалай және анықтай алады.

  • Код ON11

    Кәсіби қызметте бизнес-жоспарлау және болжау, басқару шешімдерін модельдеу негіздерін қолданады

  • Код ON5

    Математикалық талдау әдістерін, физика заңдарын және жаратылыстану ғылымдарының жалпы заңдылықтарын негізгі пәндерді табысты оқу үшін қолданады және ғылыми зерттеулерде алған білімдерін кәсіби қызметінде қолданады.

  • Код ON7

    Контрафактілік, қауіпті және тәуекелді анықтау әдістерін қолданады және процестерді оңтайландыру және өндірісті жақсарту үшін гистограммаларды, диаграммаларды, ағындық диаграммаларды және басқа статистикалық әдістерді пайдаланады. Тамақ өнеркәсібіндегі өнімдердің, қызметтердің және процестердің сәйкестігін бағалау бойынша білім мен дағдыға ие

  • Код ON10

    Өндірілетін өнімнің экологиялық қауіпсіздігіне қол жеткізу үшін кәсіби мәселелерді шешуге арналған теориялық және практикалық білімдерді (құралдар мен механизмдер) қолданады. Академиялық адалдық қағидаттарының азық-түлік және ауылшаруашылық өндірістеріндегі, сонымен қатар сыртқы саудадағы өнімдердің сапасын бағалау мен бақылаудағы маңыздылығын түсінеді

  • Код ON9

    Сараптамалардың нәтижелерін жинауды және интерпретациялауды, нормативтік құжаттарды әзірлеуді, өнімнің шығуын сипаттау үшін қорытындылар мен ғылыми пайымдаулар қалыптастыру мақсатында өнім сапасын анықтауды жүзеге асырады; академиялық жазу әдістерін біледі

  • Код ON8

    Жоғары сапаға қол жеткізу үшін аккредиттеу, халықаралық стандарттау және сертификаттау, кәсіпорын экономикасын цифрландыру және тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі саласында теориялық және практикалық білімі бар.

  • Код ON3

    Кәсіби қызмет саласында құқық, экономика және кәсіпкерлік, өмір қауіпсіздігі негіздері бойынша білімін пайдаланады

Top