Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

7M07203 Тағам қауіпсіздігі в Жәңгір хан атындағы Батыс Қазақстан аграрлық-техникалық университеті

  • Ғылым тарихы мен философиясы
    Несиелер: 5

    Әлемдік және отандық философиялық ойдың танымдық бағдарламаларының даму тарихы, ғылымның қазіргі философиясының мәселелері және мамандандырылған білімнің негізгі бағыттары. Ғылым мен ғылыми қызметтің әлеуметтік-этикалық аспектілерін, философиялық және ғылыми ойдың моральдық, нормативтік-құндылық мәселелерін, ғалымның әлеуметтік жауапкершілігі мәселелерін білу. Ғылым дамуының қазіргі кезеңіндегі ғылыми ізденістің және ғылыми зерттеудің стратегиясы.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Халықаралық стандарттау және сертификаттау
    Несиелер: 6

    Стандарттау және сертификаттау негіздері. Стандарттау мақсаты, міндеттері, принциптері және функциялары. Стандарттар категориялары мен түрлері. Қазақстан Республикасының стандарттау жүйесі. Сертификаттау түсінігі, сертификаттау мәні және функциялары. Сертификаттау сұлбалары. Стандарттау және сертификаттау бойынша жұмыстарды ұйымдастыру. Мемлекетаралық сертификаттау. Өнімді сертификаттау ережелері. Аккредиттеу. ИСО 9000, 22000 халықаралық стандарттарының негізгі ережелері. Стандарттау және сертификаттау бойынша нормативтік құжаттар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Басқару психологиясы
    Несиелер: 2

    Басқарудың отандық және шетелдік ғылымын дамытудың негізгі кезеңдері мен бағыттары. Басқару психологиясының теориялық-әдіснамалық негіздері және өзекті мәселелері. Басшының жеке басқару тұжырымдамасы. Ұжым құрылымы және ұжымдағы әлеуметтік-психологиялық климат. Басқару қызметі және өзара іс-қимыл саласындағы психологиялық зерттеу әдістемесі, топтағы тұлғааралық қарым-қатынас.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Тамақ өндірісіндегі бақылау және мониторинг әдістері
    Несиелер: 3

    Шикізат пен дайын өнімді сақтау шарттарын қадағалау, шикізат пен дайын өнімді сақтау және тасымалдау кезінде санитарлық-гигиеналық талаптарды қадағалау. Өнімді дайындау технологиясының және дайын өнімнің салмақтық сипаттамаларының сәйкестігі. Өнімді қаптау және таңбалау сапасын бақылау. Өнімнің техникалық талаптарына сәйкестігін бақылау және алдын алу әрекеттері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • ҒЗТКЖ коммерцияландыру
    Несиелер: 3

    пән жаңа өнімді әзірлеу мен өндіруді басқаруды қамтитын, ел өңірлерінің инновациялық инфрақұрылымындағы экономиканың әртүрлі салалары кәсіпорындарының және ғылыми-техникалық ұйымдардың орта буын мамандары мен басшы кадрларын даярлау кезінде пайдалануға арналған.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Тағам өнімдерінің идентификациясы, фальсификациясы және сенсорлық талдау
    Несиелер: 6

    Тауардың сәйкестік дәрежесін бағалау кезінде сәйкестендірудің орны мен рөлі. Тауарлардың түпнұсқалылығы және бұрмалануы. Құндық бұрмалау және ақпараттық бұрмалау. Жарманы, ұнды, нанды, нан-тоқаш өнімдерін, ет өнімдері мен сүт өнімдерін сәйкестендіру. Кондитерлік өнімдерді сәйкестендіру. Органолептиканың теориялық және практикалық негіздері, азық-түлік өнімдерін сенсорлық талдау әдістері, азық-түлік сапасының заманауи дегустациялық сараптамасын ұйымдастыру. Сенсорлық бағалау әдістемесі. Сарапшы-дегустаторларды тестілеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Жоғарғы мектеп педагогикасы
    Несиелер: 5

    Жоғары мектеп педагогикасының теориялық – әдістемелік негіздері және педагогикалық білім беруді дамытудың басым стратегиясының жалпы методологиялық принциптері; жоғары мектеп дидактикасының негіздері, студенттерді тәрбиелеудің мәні мен басым стратегиялары; жоғары педагогикалық білім берудің даму тенденциялары қарастырылады, сонымен қатар жоғары мектепте оқу-тәрбие үдерісін ұйымдастыру мен жүзеге асырудың заманауи әдістері мен технологиялары оқытылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Шетел тілі (кәсібі)
    Несиелер: 2

    Бұл пән шет тіліндегі ғылыми мақаланың құрылымы мен стилистикалық ерекшеліктерін; мамандық бойынша ғылыми-техникалық бейіндегі мәтіндердің ағылшын тілінен қазақ немесе орыс тіліне аудармасын; мамандық бойынша қазақ немесе орыс мәтінінің мазмұнын ағылшын тілінде беру (ауызша рефераттау); шет тілінде ғылыми мақалаларды жазу және конференцияларда ғылыми баяндамалармен сөз сөйлеуді оқытады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Арнайы пәндерді оқыту әдістемесі
    Несиелер: 5

    Пән Ғылыми болып табылады. Осы пәнді оқып - үйренетін білім алушылар осы пәннің ғылыми-теориялық және практикалық және құнды жетістіктерімен, оқытудың заманауи технологияларын дамыту мәселелерімен, оқыту процесінің негіздерімен таныс болуы тиіс.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Шетел тілі (кәсібі)
    Несиелер: 3

    Магистратурада өзекті және арнайы әдебиеттерді зерттеу, инновациялық әдістерді қолдану – шет тілін меңгеруінің ерекшеліктері болып табылады. Магистратурадағы шет тілін оқытудың мақсатына - халықаралық стандарттар шеңберіндегі жүйелі түрде коммуникативтік құзыреттіліктерді тереңдету, магистранттардың болашақ кәсіби қызметінде шет тілді белсенді игеру, дағдыларды дамыту атқарымдары кіреді

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Тағам өнімдерінің қауіпсіздігін құқықтық қамтамасыздандыру
    Несиелер: 5

    Бұл пән тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін құқықтық қамтамасыз ету ұғымдарын үйретеді. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін құқықтық қамтамасыз етудің ғылыми негіздері. Құқықтық қамтамасыз етудің принциптері мен әдістері. Құқықтық қамтамасыз ету түрлері. Құқықтық қамтамасыз ету жүйесі. Заңнамалық актілер. Нормативтік құжаттар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Техникалық пәндерді оқытудың ерекшеліктері
    Несиелер: 5

    Техникалық пәндерді оқыту әдістемесін тереңдетіп оқыту. Сандық технологияларды - Excel, Mathcad, Maple көмегімен тамақ өнімдерінің кең ассортиментін жобалау. Жүйелік жобалаудың негізгі ережелері және көп компонентті тамақ өнімдерінің тепе-теңдігін интегралды бағалау әдістемесі. Жобалау және мониторинг әдістері, есептік негіздеу әдістерін қоса алғанда, олардың құрылымдық элементтері. Әмбебап және мамандандырылған бағдарламалық-есептеу кешендерін және автоматтандырылған жобалау жүйелерін қолдану. Эскиздік, техникалық және жұмыс жобаларын әзірлеу. Графикалық ақпаратты ұсынудың оңтайлы әдістерін таңдау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Тағам өнімдері өндірісіндегі физикалық, биологиялық және химиялық қауіптер
    Несиелер: 5

    Азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерінің қауіпсіздік негіздері; тамақ өнімдеріндегі зиянды заттарды нормалаудың гигиеналық принциптері; азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерінің химиялық ксенобиотиктермен, микроорганизмдермен, микотоксиндермен, гельминттермен, нитраттармен, нитриттермен, пестицидтермен ластануы; тағамдық заттардың мал шаруашылығында және өсімдік шаруашылығында қолданылатын заттармен ластануы; гендік модифицирленген өнімдер; диоксиндер мен диоксин тәрізді заттар, полициклдік хош иісті және хлорлы көмірсутектер оқытылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Тағам өнімдерінің қауіпсіздік менеджментінің жүйесіндегі құжаттамаларды басқару
    Несиелер: 5

    Азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздігі менеджменті жүйесіндегі құжаттаманы басқарудың ғылыми негіздері; құжаттаманы басқару түсінігі мен принциптері; құжаттама жүйесі; тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі менеджменті жүйесіндегі құжаттаманы басқарудың нормативтік актілері мен құжаттары; құжаттаманы басқару әдістерін қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Тағам өнімдері қауіпсіздігінің қауіп-қатерін бағалау
    Несиелер: 4

    Азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерінің сапасын қамтамасыз ету. Салауатты тамақтану саласындағы мемлекеттік саясат. НАССР жүйесі бойынша тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бағалау критерийлері. Уыттылық шегі белгіленбеген кезде қатерді анықтау. Тамақ өнімдерінің қауіп-қатерін және қауіпсіздігін бағалау. Әлеуметтік-гигиеналық мониторинг. Микробиологиялық қауіпті факторлардың қауіп-қатерін бағалау және технологиялық қоспаларды қолдану. Химиялық ксенобиотиктерден қауіптілігін бағалау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Тағам қауіпсіздігіндегі қауіп-қатер менеджменті
    Несиелер: 7

    Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі менеджменті жүйесін қолдану. Азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз ету саласындағы жұмыстың нәтижесі. Тұтынушылардың талаптарын және қолданылатын заңнамалық және басқа да нормативтік-құқықтық талаптарды қанағаттандыратын қауіпсіз өнімдер мен қызметтерді тұрақты жеткізу қабілеті. Ұйымның мақсаттарына байланысты тәуекелдерді азайту.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Тағам өнімдерін өндірудің заманауи әдістері
    Несиелер: 4

    Қазақстанның тамақ өнеркәсібінің даму болашағы. Тамақ өнеркәсібіндегі инновациялық технологиялар. Нан–тоқаш, макарон, ликер-арақ өнімдерін және тамақ концентраттарын өндірудің инновациялық технологиялары. Ет және сүт өнімдерінің инновациялық технологиялары. Емдік профилактикалық мақсаттағы функционалдық өнімдердің инновациялық технологиялары. Тамақ өнімдерін өндіру кезіндегі экологиялық талаптар. Тамақ өнімдерін электромагниттік өңдеу әдістері. Жоғары қысымды өнімдерді өңдеу әдістері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Тағам қауіпсіздігінде қауіп-қатер коммуникациясы
    Несиелер: 4

    Азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерінің сапасын қамтамасыз ету. Салауатты тамақтану саласындағы мемлекеттік саясат. НАССР жүйесі бойынша тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бағалау критерийлері. Уыттылық шегі белгіленбеген кезде қатерді анықтау. Тамақ өнімдерінің қауіп-қатерін және қауіпсіздігін бағалау. Әлеуметтік-гигиеналық мониторинг. Микробиологиялық қауіпті факторлардың қауіп-қатерін бағалау және технологиялық қоспаларды қолдану. Химиялық ксенобиотиктерден қауіптілігін бағалау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Азық-түлік қауіпсіздігін цифрландыру
    Несиелер: 5

    Цифрландыру тұжырымдамалары, құралдар мен құрылғылар Интернет арқылы бір-бірімен өзара әрекеттеседі. Азық-түлік қауіпсіздігіне төнетін қатерді жақсы түсінуге, бақылаудың қажетті шараларын анықтауға және деректерді іздеу құралдарын, мысалы, веб-сканерлеу және веб-қырғыштар көмегімен бағалауға көмектесетін ақпарат алу. Азық-түлікті сұрыптауды жақсарту, жұмысшылардың жеке гигиенасын бақылау үшін азық-түлік тізбегін басқару жүйесі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Азық-түлік шикізаты мен тағам өнімдерінің қауіпсіздігі
    Несиелер: 7

    Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі зерттелуде. Табиғи шыққан улы заттар, сондай -ақ бактериялардың, саңырауқұлақтардың белсенділігінен туындайтын қауіптер. Тағамдық және диеталық қоспаларды қолдану. Азық -түлік өнімдерінің жалған жасалуы, азық -түлік шикізаты мен азық -түлік өнімдерінің ауыл шаруашылығында қолданылатын заттармен ластануы. Уытты элементтермен, диоксиндермен, полициклді хош иісті көмірсутектермен, радионуклидтермен ластану.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Код ON11

    Технологиялық процесті ұйымдастыруда және қауіпсіздікті қамтамасыз етуде заманауи өндіріс әдістері мен тамақ өнімдері өндірістерін құқықтық қамтамасыз етудің ғылыми негіздерін қолданады

  • Код ON8

    Халықаралық стандарттау және сертификаттау, тамақ өнімдері қауіпсіздігі ұйымдарындағы құжаттама және техникалық негіздер туралы білімдерін қолданады

  • Код ON1

    Философиялық және ғылыми ойдың әлеуметтік-этикалық, моральдық, нормативтік және құндылық мәселелерін қабылдайды, жаңғыртады және ғылыми зерттеулер мен ғылыми зерттеулердің стратегияларын практикалық қызмет барысында қолданады

  • Код ON2

    Білім беру сапасын, ғылыми-педагогикалық қызметте басқарушылық шешімдерді жақсартудың заманауи педагогикалық, психологиялық әдістерін қолданады

  • Код ON5

    Цифрландыру құралдарының көмегімен тамақ өнімдерін өндіру кезінде қауіпсіздік критерийлерін анықтайды және бағалайды, тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз ету бойынша профилактикалық іс-шараларды ұйымдастырады

  • Код ON7

    Сапа менеджменті жүйесін дамытады; қауіп-қатер туралы хабарламаларды ескере отырып, қауіпсіздік өлшемдерін бағалау тамақ сапасын басқарудағы мәселелерді шешеді цифрландыру құралдарын қолданады

  • Код ON9

    Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін басқару жүйесіндегі құжат айналымы саласындағы білімдерін ғылыми-зерттеу, ұйымдастырушылық және басқару қызметінде қолданады

  • Код ON6

    Сапа менеджменті және шикізат пен дайын өнімнің қауіпсіздігі жұмыстарын ұйымдастыруды бақылауда ғылыми-әдістемелік технологияны жетілдіру тәсілдерін қолданады

  • Код ON10

    Заманауи сәйкестендіру әдістерін қолдана отырып, шикізат пен дайын өнімді санитарлық-гигиеналық сараптау, бұрмалау және сенсорлық талдау бойынша жұмыстарды ұйымдастырады

  • Код ON3

    Ғылыми материалды жинақтайды, мақалалар жазады, аударады және ғылыми-техникалық бейіндегі мәтіндерді конференцияларда шет тілінде баяндама жасайды

  • Код ON4

    Өзектілікті негіздейді зерттеу әдістерін ұйымдастырады және таңдайды, өңдейді, эксперимент нәтижелерімен өндіріске ұсыныстар жасайды

Top