6B05102 Биотехнология в Қазақ ұлттық аграрлық университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты "6B05102 - Биотехнология" білім беру бағдарламасының мақсаты агроөнеркәсіптік кешен үшін препараттар мен өнімдер алу әдіснамасын әзірлеу бойынша кәсіби дағдысы бар жоғары білікті биотехнолог мамандарды дайындау
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
-
ЖОО атауы Қазақ ұлттық аграрлық университеті
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 242
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
-
ҰБТ-дағы пәндер Химия және Биология
-
Білім беру саласы 6B05 Жаратылыстану ғылымдары, математика және статистика
-
Дайындық бағыты 6B051 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
-
Математика
Несиелер: 5Математика курсы маманның математикалық білімінің негізгі іргетасы болып табылады. Бөлімдер (сызықтық алгебра, векторлық алгебра, Аналитикалық геометрия және математикалық талдау элементтері) қазіргі заманғы талдау әдістерін қамтиды және қолданбалы есептерде математикалық әдістерді қолдануға бағытталған.
Оқу жылы - 1
Семестр 1
-
Бейорганикалық және органикалық химия
Несиелер: 5Химияның негізгі ұғымдары мен заңдары. Атом құрылысы. Д. И. Менделеевтің периодтық заңы және периодтық жүйесі. Химиялық байланыс және молекулалардың құрылысы. Химиялық кинетика. Ерітінділер. Электролиттер. Тұздардың гидролизі. Теориялық ЖСБ. Кешенді қосылыстар. Элементтер химиясы. Органикалық химияның теориялық негіздері. Органикалық қосылыстардың химиялық құрылысының теориясы. Көмірсутектер. Оттегі-құрамында азот бар органикалық қосылыстар.
Оқу жылы - 1
Семестр 1
-
Физика
Несиелер: 5Жаратылыстану және ғылыми-техникалық прогрестің дамуын анықтайтын материяның құрылысы, онда болып жатқан құбылыстардың табиғаты туралы терең түсінік қалыптастыру. Физиканың басқа жаратылыстану ғылымдарымен, аралас пәндермен байланысы. Техника мен жаңа технологиялардың жаңа салаларын құрудағы және дамытудағы физиканың рөлі. Техниканың физиканың дамуына әсері. Физикалық зерттеу әдістері: тәжірибе, гипотеза, эксперимент, теория.
Оқу жылы - 1
Семестр 2
-
Биотехнология нысаны
Несиелер: 6"Биотехнология нысаны" пәні бойынша биотехнологияның негізгі нысандары қарастырылады: жасушалар, бактериялар, ашытқылар, зеңдер, балдырлар, қарапайым өсімдіктер мен жануарлар дақылдары, вирустар, саңырауқұлақтар. Морфологиясы, өсуі, көбеюі және тамақтануы. Пәнді оқытудың мақсаты студенттерді биотехнологияның негізгі объектілерімен, морфологиясымен, өсуімен, көбеюімен және тамақтанумен таныстыру болып табылады.
Оқу жылы - 1
Семестр 2
-
Зоология
Несиелер: 6Зоология – жануарлар туралы ғылым. Жануарлар әртүрлі ғылыми зерттеулердің әрқашанда қажетті материалы болып келеді, сондықтан зооология көптеген биологиялық ғылымдардың – систематиканың, салыстырмалы анатомияның, жануарлар физиологиясының, цитологияның, гистологияның, экологияның, зоогеографияның, протозоологияның, гидробиологияның, паразитологияның және т.б. ғылымдардың, сол сияқты жануарлардың аулан түрлілігін, дамуын, шығу тегін, органикалық дүниенің эволюциясын, заңдылықтарын зерттейді. Пәннің негізгі мақсаты – жануарлардың алуан түрлілігін, құрылыс ерекшеліктерін, тіршілік әрекеттерін, ортаға бейімделушіліктерін, таралу заңдылықтарын зерттеу, олардың өнімділігін арттыру, тиімді пайдалану және оның табиғаттағы қорын сақтау болып табылады.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 2
Семестр 1
-
Жануарлар туралы ғылым
Несиелер: 6Ол жануарлардың ішкі және сыртқы құрылымын, олардың түрлік құрамын, таралуын, дамуын, шығу тарихын, қоршаған ортамен қарым-қатынасын, табиғаттағы маңызын, эволюциялық дамуын зерттейді. Жануарлар типтері (қарапайымдылар типі, ішекқуыстылар типі, жалпақ құрттар типі, сорғыш құрттар класы, таспа құрттар класы, алғашқы қуысты құрттар типі, нематодтар класы, буылтық құрттар типі, буынаяқтылар типі, хордалылар типі). Жануарлар туралы ғылым пәнінің міндеті жануарларды жанжақты зерттеу оның құрлысын, көптүлілігін тіршілік әрекетін, таралуын, және халық шаруашылығындағы маңызын оқыту болып табылады.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 2
Семестр 1
-
Биохимия
Несиелер: 6Биохимия дамуының негізгі кезеңдері және маңызды жетістіктері. Су, физикалық және химиялық қасиеттері және биологиялық функциялары. Амин қышқылдары . Белоктардың қасиеттері мен функциялары. Көмірсулар, жіктелуі және функциялары. Липидтер. Олардың жіктелуі. Витаминдер, жіктеу және функция. Гормондар. Гормондардың әсері мен механизмі.
Оқу жылы - 2
Семестр 1
-
Өсімдіктер биологиясы
Несиелер: 6"Өсімдіктер биологиясы" пәні студенттерге ықшамдалып берілген, әр дәрістің тақырып пен мазмұндарын пайдалана отырып, өз білімдерін толықтыру үшін, басқа негізгі мен ғылыми әдебиеттерге бағыт-бағдарлар береді. .Олар алғаш, ботаника - өсімдіктер туралы ғылым болғандықтан, оның негізгі бөлімдері: цитология, гистология және органография негіздері; өсімдіктердің көбеюі және олардың систематикасы; тұқымды өсімдіктердің жалпы сипаттамаларымен танысса, ал өсімдіктер физиологиясы – олардың табиғатын оқытатындықтан, өсімдік ағзаларында жүретін процестерімен (өсімдік жасушасының физиологиясы, су режимі, фотосинтез, тыныс алу, өсуі мен дамуы т.с.с.) жақын танысады.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 2
Семестр 1
-
Өсімдіктердің систематикасы және ботаника
Несиелер: 6Ботаниканы жүргізу: ботаника бөлімдері; өсімдік организмдерін ұйымдастыру деңгейлері, биосферадағы және адам өміріндегі өсімдіктердің рөлі. Өсімдіктердің вегетативтік және генеративтік органдарының морфологиялық және анатомиялық құрылысы. Өсімдіктердің көбеюі. Өсімдіктер жүйесінің негіздері. Олардың негізгі тұқымдастары. Дәрілік өсімдіктер, олардың түрлері және химиялық құрамы. Улы өсімдіктер, олардың түрлері және химиялық құрамы. Зиянды өсімдіктер, олардың түрлері және химиялық құрамы.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 2
Семестр 1
-
Микробиология
Несиелер: 5Микробиология жәй көзге көрінбейтін тірі организмдердің: бактериялар, актиномицеттер, риккетсилер, микоплазмалар, хламидилер, археилер, микроскопиялық саңырауқұлақтар, балдырлар және вирустар туралы ғылым. Микроорганизмдердің құрылысын, морфологиясын, физиологиясын, биохимиясын, генетикасын, систематикасын, классификациясын және экологиясын, таралуын және зат айналымындағы орнын, табиғаттағы маңызын, адамдар мен жануарлардың өміріндегі олардың ролін, сонымен қатар олардың практикадағы қолданылуының маңызын зерттейді. Инфекцияны және иммунитетті, инфекциялық ауруларды, олардың шығу тегін қарастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр 2
-
Биотехнология негіздері
Несиелер: 6Биотехнологияның негізгінің жетістіктері. Биотехнология бағыттары. Биотехнологиялық өндірістегі биологиялық объектілер. Биотехнологиялық өндірістің негізгі кезеңдері. Микроорганизмдердің метаболиттері. Микроорганизмдердің алғашқы метаболиттері. Микроорганизмдердің қайталама метаболиттері. Микробтық массаны өндіруге негізделген биотехнологиялық өндіріс. Биотехнологиялық өндіріс сатысы. Соңғы өнімдерді оқшаулау және тазарту.
Оқу жылы - 2
Семестр 2
-
Молекулалы биология
Несиелер: 6Биополимерлердің құрылымының негізгі функциялары және принциптері. Нуклеин қышқылдары. Бактериялардағы транскрипцияны реттеу. ДНҚ репликациясы. Pro және эукариоттардың негізгі принциптері мен тетіктері. Канцерогенездің молекулалық механизмдері. Негізгі қалпына келтірілген ДНК зақымдалуы және оларды жөндеу принциптері.
Оқу жылы - 2
Семестр 2
-
Генетика
Несиелер: 6Тұқым қуалаушылық және өзгергіштік туралы түсінік. Генетикалық әртүрлілік негіздері. Генетиканың басқа ғылымдармен байланысы. Тұқым қуалаушылықтың материалдық негіздері. Жасуша, дербес генетикалық жүйе ретінде. Жасушаның биологиясы. Хромосомалар, құрылысы және типтері. Хромосомалардың биологиялық рөлі және морфологиялық құрылысы. Митоздың, мейоздың, ұрықтандырудың мәні, гаметогенез. Түрдің генетикалық паспорты. Тұқым қуалаушылықтың молекулалық негіздері. Нуклеин қышқылдарының рөлі мен құрылымы. ДНҚ Уотсон және Крик құрылымының моделі. Генетикалық код және оның қасиеттері. Ақуыз синтезін реттеудегі Жакоба және Моно теориясы. Прокариот пен эукариот генетикасы. Жыныстық көбею кезінде белгілердің тұқым қуалау заңдылықтары. Законы Менделя. Үстемдік түрлері. Анализирующее теңдеулер. Ереже бойынша, "тазалық" гамет. Галлетті емес гендердің өзара әрекеттесу түрлері. Пенетранттылық және экспрессивтілік . Тұқым қуалаушылықтың хромосмалық теориясы
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 2
Семестр 2
-
Молекулалы генетика
Несиелер: 6Студенттерге молекулалық генетиканың шығу тарихын, ерекшеліктерін, зерттеу обьектілерін және бұл әдістер бойынша алынған жүйелердің, ағзалардың мал шаруашылығындағы маңызын білуді үйретеді. Сол арқылы ораганизмде генетикалық құрылымдарды құрастыруды, оларды тірі организмдерге енгізуді және тұқымқуалаушылық қасиетінің мүмкіншіліктерін, тәсілдерін лабораториялық жолдармен (in vitro жағдайында) өз еркімен зерттей алатын молекулалық генетиканың дағдыларын орындай отырып, гендік пен хромосомалық аурулардың тұқым қуалауы туралы сұрақтарға толығымен жауап беруге құзретті болады.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 2
Семестр 2
-
Іскерлік қағаздар
Несиелер: 5Іскерлік хат алмасудың жалпы талаптары мен ерекшеліктері. Қазақстандағы іскерлік хат. Қазақстандағы хат жазысудың заңнамалық және нормативтік-әдістемелік негіздері. Іскерлік хатты рәсімдеу ережелері. Іскерлік хат бланкілері. Жалпы сұрақтар бойынша хаттар. Іскерлік хат құрылымы. Іскерлік хаттың ақпараттылығы мен сенімділігі. Хат түрлері. Жазбаша жанрлардың ерекшелігі. Ұйымдастыру - тарату құжаттамасының жүйесі. Сыртқы сауда серіктестерінің түрлері мен ерекшеліктері. Іскерлік этикет және хаттамалар.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 1
-
Бизнес этикасы
Несиелер: 5Кәсіби этика табиғаты мен мәні. Бизнестегі іскерлік қатынастардың этикасы. Бизнес этикасы ерекшеліктері. Іскерлік этика элементтері мен түрлері. Бизнестегі этикалық стандарттар, принциптер мен заңдылықтар. Этика және корпоративтік мәдениет. Заманауи бизнес этикасы. Басқару этикасы және басқару коммуникациясы этикасы. Жетекшінің этикасы.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 1
-
Тіршілік әрекетінің қауіпсіздігі
Несиелер: 5Табиғи, техногендік, экологиялық және даулы сипаттағы төтенше жағдайлар қаупі төнген және туындаған жағдайда шаруашылық жүргізу объектілерінде адамдардың өмірін сақтауға және объект жұмысының тұрақтылығын қамтамасыз етуге бағытталған басшылық пен қызметкерлердің іс-әрекеттерін анықтайды. Төтенше жағдайларды болдырмау, алдын алу және жою мүмкіндіктерін зерделейді.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 1
-
Құқық және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет
Несиелер: 5Курс заң қызметіндегі құқық пен кәсіби этиканың түсініктері мен мазмұнын меңгеруге, заңгердің кәсіби қызметінде адамгершілік тұрғыда шешудің мүмкін жолдарын меңгеруге; этикалық тұрғыдан кәсіби қызметтің фактілерін және құбылыстарын бағалай білуге, нақты өмірлік жағдайларда адамгершілік ережелері мен мінез-құлық нормаларын қолдануға мүмкіндік береді.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 1
-
Биометрия
Несиелер: 5Курстың соңында студент биометриялық ерекшеліктер тобының бастапқы деректерін (статистикалық кешен, вариация кестесі, корреляциялық тор, дисперсиялық кешен және т.б.) іріктеу және топтастыру әдістерін түсіндіре алады; вариациялық қатарлардың көрсеткіштерін есептеңіз, белгінің таралу түрлерін сипаттаңыз, статистикалық сенімділік пен орташа шамалар арасындағы айырмашылықты бағалаңыз, әр түрлі үлестірулерді өзара салыстырыңыз, белгілер арасындағы байланыстың бағыты мен күшін талдаңыз, белгінің жалпы өзгергіштігіне жеке әсердің үлесін анықтаңыз және зерттеу үшін алынған белгілердің тұқым қуалаушылығын есептеңіз, тәжірибеде параметриалық емес өлшемдерді қолдану.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 1
-
Экономика
Несиелер: 5Экономика қағидалары экономиканың қызмет етуінің іргелі мәселелерін, қоғамның әлеуметтік-экономикалық даму эволюциясын, жеке ұдайы өндірістің заңдылықтарын(микроэкономиканы), ұлттық экономика деңгейіндегі ұдайы өндірісті (макроэкономиканы), мезаэкономиканы және әлемдік шаруашылықты зерттейді және қарастырады.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 1
-
Клеткалық биотехнология
Несиелер: 5Кіріспе. Клеткалық биология негіздері. Сомалық будандастыру. Гибридомалар алу технологиясы. Гаметалар мен эмбриондары культивирлеу әдістері. Гаметаларды экстрокорпоральды ұрықтандыру технологиясы. Трансгенді жануарлар алу технологиясы. Жануарларды клондау: энуклейрленген жұмыртқа клеткасына сомалық клетка ядросын тасымалдау арқылы клондалған жануарлар алу, энуклейрленген жұмыртқа клеткасына эмбриональдық клетка ядросын тасымалдау арқылы клондалған жануарлар алу. Химералы жануарлар алу технологиясы. Рекомбинантты ДНҚ
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 1
-
Клеткалық нженерия
Несиелер: 5Гибридомалар алу технологиясы. Гаметалар мен эмбриондары культивирлеу әдістері. Гаметаларды экстрокорпоральды ұрықтандыру технологиясы. Трансгенді жануарлар алу технологиясы. Жануарларды клондау: энуклейрленген жұмыртқа клеткасына сомалық клетка ядросын тасымалдау арқылы клондалған жануарлар алу, энуклейрленген жұмыртқа клеткасына эмбриональдық клетка ядросын тасымалдау арқылы клондалған жануарлар алу. Химералы жануарлар алу технологиясы.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 1
-
Биостатистика
Несиелер: 5Пәнді игеру нәтижесінде студенттер биологиядағы статистикалық құбылыстарды түсіндіру үшін қолданылатын биометрияның негізгі әдістерін анықтай алады, биометрикадағы негізгі талдаулар мен әдістерді игере алады және оларды нақты мәселелерді және вариация статистикасының негізгі ережелерін, мәліметтерді құруға қойылатын талаптарды және корреляцияның негізгі ережелерін шешу үшін дұрыс қолдана алады. дисперсияны талдау.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 1
-
Биопрепараттар дайындау технологиясы
Несиелер: 5Пәннің мақсаты – студенттердің микробиологиялық биотехнологияда микроорганизмдерді қолдану бағыттары туралы, атап айтқанда биологиялық өнімдер өндірісінде түсініктерін қалыптастыру. Тірі организмдердің биологиялық және генетикалық процестерін зерттеуде микроорганизмдердің пайдалы қасиеттерін көрсету. Оқшауланған жасушаларды немесе олардың компоненттерін биологиялық өнімдерді жасауда қолдана білу, заманауи технологияларға негізделген биологиялық өнімдерді құру мүмкіндіктерін көрсете, генетикалық инженерия мен молекулалық биотехнологияны қолдана отырып медицинада, ветеринарияда және мал шаруашылығында қолданылатын биологиялық өнімді пайдалану және алу жолдарын сипаттау. Вакциналар мен диагностикумдар алуда теориялық білімді практикамен ұштастыру.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 1
-
Тағамдық микробиологиясы
Несиелер: 5Тағамдық өнімдер микрофлорасы: сүт және сүт өнімдерінің микробиологиясы, ет және ет өнімдері, балық, жемістер мен көкөністер, консервілер. Өнімдерді сақтау кезінде (салқындату, мұздату, пастеризация, стерилизация және консерванттар қолдану) микроорганизмдердің қасиеттері. Кейбір инфекциялық аурулардың қоздырғыштары.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 1
-
Микробиологиялық өндіріс негіздері
Несиелер: 5Пәннің мақсаты – ірі өнеркәсіптік микробиологиялық өндірістердің (тағамдық және азықтық ақуыздар, тыңайтқыштар, ферменттер, вакциналар, қышқылдар және т.б.) негізін құрайтын микробиологиялық процестерді және оның келешекті дамуын зерттеу. Тәжірибелік маңызы бар микроорганизмдердің қасиеттеріне, оларды дайындау, іріктеу, өсіру және сақтау тәсілдерін, олардың биохимиялық белсенділігін бақылау тәсілдеріне анықтама беру.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 1
-
Экология
Несиелер: 5Экология саласында теориялық білім береді, студенттердің экологиялық сауаттылығын арттыруға ықпал етеді, экологиялық ойлауды қалыптастырады, сондай-ақ осы білімді кәсіби және өзге де қызметте қолдану қабілетін қалыптастырады.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 1
-
Санитарлық микробиология
Несиелер: 5Зардапты және уытты микробтарды, сонымен қатар адам денсаулығына жайсыз әсер ететін, тағамдық өнімдердің бұзылуын туындататын жануарлар мен өсімдіктердің маңызды түрлерін зардаптауы мүмкін болған басқада әртүрлі қоршаған ортаның микроскоптық агенттерін зерттеу. Тағамдық өнімдердің және сусындардың санитарлық-микробиологиялық жағдайын зерттейді және санитарлық-микробиологиялық нормативтерді және әртүрлі нысандағы және өнімдердегі зардапты микроорганизмдерді индикациялау әдістерін жүргізеді.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 1
-
Азық-түлік өнімдерінің сенсорлық талдауы
Несиелер: 5Өнімдердің сапалық көрсеткіштері жүйесіндегі сенсорлық белгілердің орнын көрсету; сапаның органолептикалық көрсеткіштерінің номенклатурасын талқылау; органолептиканың психофизиологиялық негіздері; органолептикалық және аспаптық анализ нәтижелерінің өзара байланысы; сарапшы-дегустаторларға, мекеме мен басқа да дегустациялық бағалаудың жақсы жүргізілуін қамтамасыз ететін шарттарға қойылатын талаптар; сараптамалық әдістеменің негізгі принциптері және тауар сапасының органолептикалық көрсеткіштерінің сандық өлшемінің квалиметриясын қолдану.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 2
-
Ашыту биотехнологиясы
Несиелер: 5Пән негізгі ашыту өндірісінің толық сұлбаларын қарастырады. Ашыту процестері негізінде биотехнологиялық өндірістерді жетілдіру жолдары талданады. Ашыту өндірістері негізінде алынған өнімдердің әртүрлілігі туралы деректер келтіріледі. Өндірісті бақылаудың микробиологиялық және биохимиялық әдістері оқытылады.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 2
-
Микроорганизмдер биотехнологиясы
Несиелер: 5Биотехнологияда қолданылатын микроорганизмдердің метаболизмінің әртүрлілігін, оларды өсіру әдістерін қарастырады. Биотехнологиялық өндірістің негізгі сатыларын, сонымен қатар маңызды өнімдерді: микроорганизмдердің биомассасы, белок, антибиотиктер, биопрепараттар, вакциналар, ашыту өнімдері, пробиотиктер және пребиотиктер және т.б. алатын өндірістік үрдістерді зерттейді.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 2
-
Өндірістік биотехнология негіздері
Несиелер: 5"Өндірістік биотехнология негіздері" пәнін игерудің мақсаты-білім алушыларды биотехнологияда қолданылатын биологиялық объектілердің әртүрлілігімен таныстыру, биотехнологиялық өндірісті технологиялық ресімдеудің ғылыми негіздерін, биомассаны және мақсатты метаболиттерді алу үшін биообъектілерді өсіру.
Оқу жылы - 3
Семестр 2
-
Биотехнологиядағы машиналар және қондырғылар
Несиелер: 5Құрастыру негіздері және машиналар мен аппараттарға қойылатын талаптар. Биотехнологияның технологиялық машиналары мен жабдықтарының жіктелуі. Микроорганизмдер мен өсімдіктерді өсіруге арналған биореакторлар. Биокаталитикалық процестерге арналған жабдық. Өсімдік және жануарлар шикізатын ұсақтауға арналған жабдық. Сұйық біртекті емес орталарды бөлуге арналған жабдық. Азық-түлік ортасының концентрациясын арттыру және темперлеу аппараттары. Сусымалы, паста тәрізді және сұйық өнімдерді кептіруге арналған аппараттар. Өнімдерді салқындатуға және мұздатуға арналған аппараттар. Өнімдерді буып-түюге арналған жабдық. Мөлшерлеуге арналған жабдық, сусымалы өнімдер мен даналы бұйымдарды орауға және буып-түюге арналған машиналар. Сұйық және паста өнімдерін орауға арналған машиналар. Биотехнологиялар жабдықтарына техникалық қызмет көрсету және жөндеу жүйесі.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 2
-
Тағам өнеркәсібіндегі микробиология
Несиелер: 5Микроорганизмдердің классификациясын, морфологиясын және физиологиясын, генетикалық және тұқым қуалаушылықтың химиялық негізін және өзгергіштік формаларын зерттейді, табиғаттағы зат алмасудағы микроорганизмдердің ролін; топырақ, су, ауа микрофлорасының сипаттамасын; сапрофитті және зардапты микроорганизмдердің ерекшеліктерін; негізгі тағамдық инфекция және тағамдық улану; тағамдық өндірістегі мүмкін болатын микробиологиялық ластанудың көздерін, олардың даму жағдайын; шикізаттың және дайын өнімнің бұзылуын жою әдістерін; микробиологиялық бақылау схемасын; бөлмелерге, жабдықтарға,инвентарьға, киімдерге санитарлық-технологиялық талаптар; тағамдық өндірістегі жұмысшылардың жеке гигиенасы ережелерін қарастырады.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 2
-
Тағам биотехнологиясы
Несиелер: 5Микроорганизмдердің классификациясын, морфологиясын және физиологиясын, генетикалық және тұқым қуалаушылықтың химиялық негізін және өзгергіштік формаларын зерттейді, табиғаттағы зат алмасудағы микроорганизмдердің ролін; топырақ, су, ауа микрофлорасының сипаттамасын; сапрофитті және зардапты микроорганизмдердің ерекшеліктерін; негізгі тағамдық инфекция және тағамдық улану; тағамдық өндірістегі мүмкін болатын микробиологиялық ластанудың көздерін, олардың даму жағдайын; шикізаттың және дайын өнімнің бұзылуын жою әдістерін; микробиологиялық бақылау схемасын; бөлмелерге, жабдықтарға,инвентарьға, киімдерге санитарлық-технологиялық талаптар; тағамдық өндірістегі жұмысшылардың жеке гигиенасы ережелерін қарастырады.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 2
-
Ашыту өндірісінің технологиясы
Несиелер: 5Пән сыраны, алкогольсіз сусындарды және ашыту квастарын дайындаудың заманауи технологиялық сұлбаларын, технологиялық процестердің биохимиялық және физико-химиялық негіздерін, өнім сапасын жақсарту, өндіріс қалдықтарын қайта өңдеу және кәдеге жарату тәсілдерін, сыра және алкогольсіз сусындарды өндірудің технологиялық процестеріне қойылатын санитарлық талаптарды оқып үйренуді қарастырады.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 2
-
Биотехнологиядағы үрдістер және аппараттар
Несиелер: 5Сұйықтар мен газдардың физикалық қасиеттері. Процестер мен аппараттарды модельдеу. Құрастыру негіздері және машиналар мен аппараттарға қойылатын талаптар. Гидравлика және Гидростатика негіздері. Гидростатикалық қысым. Дисперсті жүйелердің сипаттамасы және бағалау әдістері. Араластыру. Диспергирлеу. Көбіктену. Сұйылту. Грануляция. Шикізатты, ыдыстарды мен жабдықтарды санитарлық өңдеу. Тұндыру. Сүзу, сұйық жүйелерді бөлудің мембраналық әдістері. Ортадан тепкіш күштің әсерінен бөлу. Газ жүйелерін бөлу. Механикалық процестер. Ұнтақтау. Материалдарды қысыммен өңдеу.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 3
Семестр 2
-
Асыл тұқымды жануарлардың ДНҚ полиморфизмін зерттеудің молекулярлық-генетикалық тәсілдері
Несиелер: 6Өнімдердің сапалық көрсеткіштері жүйесіндегі сенсорлық белгілердің орнын көрсету; сапаның органолептикалық көрсеткіштерінің номенклатурасын талқылау; органолептиканың психофизиологиялық негіздері; органолептикалық және аспаптық анализ нәтижелерінің өзара байланысы; сарапшы-дегустаторларға, мекеме мен басқа да дегустациялық бағалаудың жақсы жүргізілуін қамтамасыз ететін шарттарға қойылатын талаптар; сараптамалық әдістеменің негізгі принциптері және тауар сапасының органолептикалық көрсеткіштерінің сандық өлшемінің квалиметриясын қолдану.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 1
-
Қаптама технологиясының негіздері
Несиелер: 6Биоөнімдерді қаптауға арналған негізгі материалдар туралы мәліметтер, ыдыстың және қаптаманың тамақ өнімдерінің қасиеттеріне әсері; ыдысты және қаптаманы сараптамалық бағалау; дайын тамақ өнімдерін сақтау.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 1
-
Өндірістік микробиология
Несиелер: 6Тағамдық өнімдерді, этанолды, нуклеин қышқылын, белокты, полисахаридтерді, ферменттерді, липидтерді, глицеринді, ацетонды, органикалық қышқылдарды заттарды алу мақсатында өндірістік үрдістерге пайдаланылатын микроорганизмдерді зерттеу. Тағамдық өнімдердің негізгі технологиялық схемасының микробиологиялық өндірісін және шығу тегі микробтық кейбір биологиялық белсенді заттарды зерттейді.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 1
-
Медициналық және ветеринариялық биотехнология
Несиелер: 6Пәннің міндеті–дәрілік заттар алудың заманауи технологиялары туралы білім алу, медициналық және ветеринариялық биотехнологияда қолданылатын әдістерге сипаттама беру, сонымен қатар теориялық білімдерін биотехнологиялық зертханалар мен өндірістегі практикалық дағдылармен байланыстыру, микробиологиялық процестердің принциптері мен сипаттамалары туралы түсінікке ие болу, микроорганизмдердің жоғары өнімді өндірістік штамдарын алу, өсіру және сақтау әдістерін тәжірибеде қолдану.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 1
-
Техникалық микробиология
Несиелер: 6Жалпы және өнеркәсіптік микробиология және тағамдық өндірістің микробиологиясының негізін тереңдетіп зерттеу, қайта өңдеу және тағам өнімдерін сақтаудың әртүрлі үрдістеріндегі микроорганизмдердің ролінің ғылыми көзқарасын қалыптастыру. Өндірістің санитарлық-гигиеналық жағдайын, таза өнімдерді алудың алдын алу, тағамдық өнімдердің жаңа түрін дайындау үшін техникалық пайдалы және зиянды микрофлораның дамуының заңдылықтарының негізін қарастыру.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 1
-
Өсімдіктердің биотехнологиялық селекциясы
Несиелер: 6«Өсімдіктердің биотехнологиялық селекциясы» пәні негізгі ауылшаруашылық дақылдардың практикалық селекциясында биотехнологиялық әдістердің қолданылуын зерттеуді қамтиды. In vitro ұрықтандыру әдістері, пост- және прогамдық сыйымсыздық. Алшақ in vitro будандастыру әдістері. Биотикалық және абиотикалық экологиялық стресс факторларына төзімді жоғары өнімді өсімдік формаларын алуда генетикалық инженерия әдістерін қолдану.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 1
-
Екіншілік сүт шикізатын өңдеудің заманауи әдістері
Несиелер: 6Сүт өнеркәсібінде шикізатты кешенді пайдаланудың бағыттары. Сүтті қалдықсыз өндіру технологиясының қағидалары. Екіншілік сүт шикізаттарының сапалық қөрсеткіштері. Олардың құрамы мен құндылығы, тиімді пайдалану негіздері. Қосымша сүт шикізаттарының органолептикалық, физика-химиялық және микробиологиялық көрсеткіштері, сондай-ақ құндылығын зерттеу әдістері. Екіншілік сүт шикізаттарды қайта өңдеудің заманауи әдістері мен олардың технологиялық процестерін меңгеруге бағытталған.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 1
-
Екіншілік шикізатты қайта өңдеу биотехнологиясы
Несиелер: 6Сүт өнімдері өндірістерінің қалдықтарына сипаттама және түрлері, олардың өнім мөлшері. Қосымша сүт шикізаттарының сапалық көрсеткіштері, тағамдық және биологиялық құндылығы. Олардың құрамы мен қасиеттерін зерттеу әдістері. Майсыздандырылған сүттен, сүт сарысуынан және пахтадан жасалған өнімдердің жіктелуі мен ассортименті, олардан өнім өндіру технологиясы. Сүт қалдықтарынан жаңа өнім өндірудің биотехнологиялық әдістерін жетілдіруге бағытталған.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 1
-
Өсімдіктер биотехнологиясы
Несиелер: 6Пәнді оқытудың мақсаты өсімдіктер биотехнологиясы саласында қолданылатын заманауи әдістер мен әдіснамаларды оқып үйрену. Курсты оқу барысында студенттер өсімдік жасушаларын in vitro жағдайында өсіру әдістерін меңгереді. Қоректік орталар және олардың құрамы, каллус алу және оны өсіру әдістері. Жасуша культурасы жүйелері.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 1
-
Қаптама технологиясының әдістері
Несиелер: 6Қаптаманың негізгі функциялары және олардың ыдыстарға және қаптамаға қойылатын талаптар кешенімен өзара байланысы туралы мәліметтер; тиімді технологиялық жүйелерді құру принциптері мен әдістемесі, берілген қасиеттері бар қаптама процестерін құру принциптері, қаптама процесінің теориясының негіздері; қаптама құрылымын жобалау процестері арасындағы өзара байланысты белгілейтін қаптама өндірісін жобалау негіздері, қаптама технологиясын жобалау, өнімді буып-түю және көлік бірлігін қалыптастыру.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 1
-
Жануарлар биотехнологиясы
Несиелер: 6Жануарлар биотехнологиясы бойынша зертханалық жұмыстарды ұйымдастыру. Ауыл шаруашылығы малдары көбеюінің биологиялық негіздері. Малдарды сұрыптау және аналықтарды жұптау. Аналық донорларды суперовуляциялау және ұрықтандыру. Мал эмбриондарын трансплантциялау. Клеткалық биология негіздері. Гаметалар мен эмбриондарды культивирлеу, бағалау және селекциялау. Гаметалар мен эмбриондардың криобанкі. Мал шаруашылығындағы клеткалық технологиялар.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 2
-
Қолданбалы экобиотехнология
Несиелер: 6Курс аяқталғаннан кейін студент қоршаған ортаны әртүрлі ластанулардан және қалдықтардан тазарту мәселелерін, ластануларды қайта өңдеу және зарарсыздандыру үшін қолданылатын абиотикалық және биотикалық процесстерді, ластанулардың көшуі мен трансформациясы кезінде әртүрлі ортада өтетін және осы процестерге әсер ететін негізгі факторларды шеше алады.
Оқу жылы - 4
Семестр 2
-
Ауылшаруашылығы биотехнологиясы
Несиелер: 6Малдарды сұрыптау және аналықтарды жұптау. Аналық донорларды суперовуляциялау және ұрықтандыру. Мал эмбриондарын трансплантциялау. Клеткалық биология негіздері. Гаметалар мен эмбриондарды культивирлеу, бағалау және селекциялау. Гаметалар мен эмбриондардың криобанкі. Мал шаруашылығындағы клеткалық технологиялар.
Селективті тәртіп
Оқу жылы - 4
Семестр 2
-
Код ON12
Салалар бойынша биотехнологиялық өнімдерді өндіру бойынша цехты жобалаудың практикалық дағдыларын пайдалану.
-
Код ON5
Биотехнологиялық процестерге арналған жабдықтарды (өсімдік шаруашылығындағы микроклондық көбею, жануарларды клондау, ветеринариялық препараттар алу және тағам өнеркәсібі үшін ұйытатын дақылдар) қолдана отырып эксперимент жүргізу дағдыларын меңгеру.
-
Код ON3
Биотехнологияның негізгі бағыттары мен агроөнеркәсіптік кешеннің әртүрлі салаларында қолданылатын принциптерді этикалық және ғылыми тұрғыдан ескере отырып жіктеу.
-
Код ON11
Мақсатты биотехнологиялық өнім алу үшін технологиялық процестердің негізгі түрлерін басқару және ұйымдастыру саласындағы білімін пайдалану
-
Код ON1
Жаратылыстану-ғылыми және әлеуметтік-саяси пәндердің негіздерін, химияның негізгі заңдарын, кәсіби этика нормаларын, академиялық жазуды білу және түсіну және "академиялық адалдық"мәдениеті мен принциптерін қатаң сақтау.
-
Код ON7
Тағам биотехнологиясының қазіргі жағдайы мен мәселелерін саралау.
-
Код ON8
Өнеркәсіптік және экологиялық биотехнологиядағы теориялық және қолданбалы міндеттердің шешімін ұсына білу
-
Код ON4
Эксперименталды-зерттеу және аналитикалық жұмыстарды қолдана отырып биотехнологиялық нысаналарды (ауыл шаруашылығы, тағам және медицина) зерттеу әдістерін туралы білімін кәсіби деңгейде пайдалану
-
Код ON10
Биологиялық белсенді заттарды (вакциналар, антибиотиктер, пробиотиктер және пребиотиктер) және өсімдіктерді қорғауға арналған препараттарды алу технологиясын ұсыну.
-
Код ON2
Тірі ағзалар: микроорганизмдер (бактериялар, вирустар, ашытқылар және т.б.), өсімдіктер, жануарлар (үй және жабайы) және адам жасушаларының құрылымдық ұйымдастырылуы мен қызметін жайлы білімін көрсету
-
Код ON6
Өсімдік, жануар және микробиологиялық шикізатты қайта өңдеудің, тағам өнімдерін өндіру мен қайта өңдеудің маңызды технологиялық процестерін ұйымдастыру және бақылау мақсатында теориялық және практикалық білімін пайдалану.
-
Код ON9
Биотехнологиялық өндірісте қолданатын микроорганизмдердің өндірістік-құнды штамдарын бөлу және зерттеу әдістерін меңгеру
6B05102 Жануарлар биотехнологиясы және биоинформатика
БакалавриатЛ.Н.Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университеті
БББТ: B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша, Ағылшын тілі6B05102 Биотехнология
БакалавриатҚазақ ұлттық аграрлық университеті
БББТ: B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша, Ағылшын тілі6B05102 6B05102-Биотехнология
БакалавриатЕ.А. Бөкетов атындағы Қарағанды мемлекеттік университеті (ҚарМУ Е.А.Бөкетов)
БББТ: B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша, Ағылшын тілі6B05102 Биотехнология сала бойынша
БакалавриатШ. Уәлиханов атындағы Көкшетау университетi
БББТ: B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша6B05102 Биотехнология
БакалавриатА.Байтұрсынов атындағы Қостанай мемлекеттік университеті
БББТ: B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша6B05102 Биотехнология
БакалавриатС.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті
БББТ: B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша6B05102 Биотехнология
БакалавриатАбай атындағы Қазақ Ұлттық педагогикалық университеті
БББТ: B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша6B05102 Биотехнология
БакалавриатИнновациялық Еуразия университеті
БББТ: B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша6B05102 Биотехнология
БакалавриатМанаш Қозыбаев атындағы Солтүстік Қазақстан мемлекеттік университеті
БББТ: B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша6B05102 Биотехнология
БакалавриатТорайгыров университеті
БББТ: B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша6B05102 Биотехнология
БакалавриатҚ. Жұбанов атындағы Ақтөбе өңірлік мемлекеттік университеті
БББТ: B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша6B05102 Биотехнология
БакалавриатСемей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
БББТ: B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша