Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы в Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті

  • Жануарлардың жеке даму биологиясы
    Несиелер: 5

    Пән жануарлардың онтогенез процестерін зерттейді. Мұнда онтогенездің пренатальды және постнатальды барлық кезеңдері зерттеледі. Курста ұрық жасушаларының құрылымы мен дамуы, гаметалардың ұрықтандыру процесі, зиготаның ұсақталуы, бластула мен морула, бластоцистің қалыптасуы, гаструляция және осьтік органдардың дамуы, ұрық мембраналары мен плацентаның қалыптасуы, сүтқоректілердің эмбриогенезінің ерекшеліктері, организмнің жеке дамуының генетикалық және гормоналды реттеуінің жалпы заңдылықтары, дамудың сыни кезеңдері қарастырылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Мамандыққа кіріспе
    Несиелер: 3

    Пән болашақ кәсіби қызмет, білім беру бағдарламасының басқа ғылымдармен байланысын, мамандықтың даму перспективалары туралы алғашқы түсінік қалыптастыру мақсатында мал шаруашылығы салалары туралы негізгі түсінік береді. Отандық ғалымдар мен практиктердің мал шаруашылығы ғылымының теориясының және тәжірибесінің негіздерін дамытуға қосқан үлестерін қарастырады. Жеке зоотехния, генетика, азықтандыру, ауыл шаруашылық малдарын ұстау және өсіру гигиенасы сияқты зоотехния ғылымдарымен таныстырады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Экономикалық-құқықтық және экологиялық білім негіздері
    Несиелер: 5

    Құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет, экономика, кәсіпкерлік және көшбасшылық, экология және тіршілік қауіпсіздігі саласындағы негізгі мәселелер мен қағидаттарды қамтитын интеграцияланған пән болып табылады. Нормативтік құқықтық актілерді пайдалану ерекшеліктері, Қоғамның іскерлік, этикалық, қоғамдық, экономикалық, кәсіпкерлік және экологиялық нормаларын пайдалана білу. Экологиялық-құқықтық, экономикалық, кәсіпкерлік қатынастардың, көшбасшылық қасиеттердің және сыбайлас жемқорлыққа қарсы күрес қағидаттарының ерекшелігі.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Мал шаруашылығындағы ғылыми зерттеу негіздері
    Несиелер: 8

    Білім алушыларда зерттеу міндеттерін нақты анықтауға, ғылыми зерттеу әдістемесін игеруге, нәтижелерді бағалау және түсіндіру ережелерін меңгеруді қалыптастырады. Пәнді оқу барысында мал шаруашылығындағы бастапқы материалды ұсыну тәсілдерін, мал шаруашылығындағы зерттеулер нәтижелері бойынша материалды өңдеу үшін биометриялық әдістің мәнін, тәжірибелік деректерді өңдеу әдістерін, тәжірибе нәтижелерін экономикалық бағалауды, сондай-ақ мал шаруашылығындағы зерттеулердің негізгі әдістерін қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Жануарлар биохимиясы
    Несиелер: 8

    Пән тірі ағзаның жасушаларында болатын молекулалық процестерді зерттеуге бағытталған. Курс негізгі биогендік молекулалардың құрылымын, құрамын және қасиеттерін, әртүрлі мүшелер мен тіндердің жасушаларында болатын метаболикалық процестерді, әртүрлі аурулар патологиясының себептерін анықтауды және оларды тиімді емдеу жолдарын іздеуді, жануарлардың: ет, сүт, құс жұмыртқасы, тері және жүн өнімділігінің биохимиясын қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Тәжірибе ісінің әдістемесі және патенттану негіздері
    Несиелер: 8

    Курс мал шаруашылығындағы ғылыми-техникалық прогресті айқындайтын зерттеулердің негізгі бағыттарын, сондай - ақ ғылыми-зерттеу жұмыстарын жүргізудің әдістері мен негізгі кезеңдерін зерделеуге бағытталған. Курс зоотехникалық тәжірибені ұйымдастыруды,тәжірибе нәтижелерінің дұрыстығын қамтамасыз ететін шарттарды, тәжірибе нәтижелерін жүйелеуді, талдауды және бағалауды, патенттік құжаттаманың негізгі түрлерінің құрылымын, патенттік іздеудің мақсаты мен түрлерін, патенттік ақпаратты дәстүрлі іздеуді қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Балық шаруашылығы
    Несиелер: 5

    Балық шаруашылығын дамытудың қазіргі жағдайы мен перспективаларына бағытталған. Курста балық шаруашылығын дамытуды, балық өсіруді және өсіруді ұйымдастыруды, балықты азықтандыруды, балықтың қоңдылығын бағалауды, балық селекциясын, балық аулауды ұйымдастыруды, балық өнімдерін сақтау мен тасымалдауды, негізгі аулау құралдарын, торларды, жылымықтарды, тралдарды, балық аулайтын кемелерді, балық аулауды механикаландыруды және тоңазытқыш қондырғыларды, балықты бастапқы қайта өңдеуді, балық өнімдерін нарықта ілгерілетуді ұйымдастыруды қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Ауыл шаруашылық малдарының акушерлігі және гинекологиясы
    Несиелер: 5

    Ауыл шаруашылық малдарының акушерлігі және гинекологиясы бойынша білім мен дағдыларды қалыптастыруға бағытталған. Ауыл шаруашылығы малдарының өсімін молайтудың биологиялық заңдарын, ұрықтандыру, ұрықтану, буаздық, төлдеу және төлдегеннен кейінгі кезеңде ауыл шаруашылығы малдарының аналықтарының ағзасында болатын физиологиялық және патологиялық процестерді қарастырады. Сондай ақ, малдардың репродуктивтік функциясын реттейтін физиологиялық заңдылықтарды, жануарлардың ветеринариялық гинекологиясы мен андрологиясын, жануарлардағы әртүрлі аурулардың алдын алу және емдеудің ұтымды әдістері қамтиды.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Абай әлемі
    Несиелер: 3

    Пән тарихи фактілерді, Абай Құнанбайұлы, Шәкәрім Құдайбердіұлы шығармаларының идеялық-эстетикалық құндылықтарды қалыптастыратын философиялық-көркемдік негіздерін игерте отыра, студенттің өз пікірін айта білу, практикалық дағдыларды және адамгершілік, адалдық, көркем мінез сияқты адами қасиеттерді қабылдауды меңгертеді. Қазақ әдебиеті қаламгерлерінің данышпандық қырлары мен М.Әуезовтің Абай мұрасын зерттеу, насихаттаудағы рөлін, шығармаларының тарих, әдебиет, ғылым үшін маңызын айқындайды.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Мал шаруашылығы өнімдеріне ветеринариялық-санитариялық сараптама
    Несиелер: 5

    Пән Қазақстанның аграрлық секторын цифрландыру шеңберінде енгізілетін негізгі технологияларды зерделеуге бағытталған. Жаңа буынның интеллектуалды автоматтандырылған және роботтандырылған биомашиналық кешендері негізінде мал шаруашылығында тәжірибелі цифрлық кәсіпорындар (Ақылды сүт фермасы, шошқа фермасы-автомат және т.б.) құруды; ақпараттық ресурстарды пайдалануға арналған цифрлық құралдарды; ауыл шаруашылығындағы қолданбалы проблемаларды шешу үшін цифрлық технологияларды пайдаланудың практикалық дағдыларын игеруді қамтиды.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Жануарлардың жеке этологиясы
    Несиелер: 5

    Пән жануарлардың мінез-құлқын зерттеуге, мінез-құлықтың генетикалық анықталған компоненттерін және оның эволюциясының мәселелерін талдауға бағытталған. Оқу барысында жануарлар этологиясының әдістері мен міндеттерін, мінез-құлық, оның түрлі стереотипті және лабильді мінез-құлық реакцияларын, оқытудың заңдылықтарын, критерийлер, бақылау және эксперименттті, инстинкттің жалпы сипаттамасын, этологияға деген экологиялық көзқарастың ерекшеліктерін, белгілер жайлы түсінікті, Скиннер тәжірибесін, адам мен жануарлар тілдерінің айырмашылықтарын толық қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Жануарлар анатомиясы
    Несиелер: 5

    Пән жануарлар денесінің жүйелері мен мүшелерінің құрылысы мен даму заңдылықтарын, олардың құрылымының түрлері мен жас ерекшеліктерін зерттеуге бағытталған. Оқу нәтижесінде дененің аймағы мен бөлімдерін, жануарлар денесінің аумағы мен бөліктерін, дене құрылымын, қаңқа мен сүйектер, буындар, бұлшықеттер, ішкі секреция бездерді, дене жамылғысын, сүт безі анатомиясын, жүйке жүйесі, сезім мүшелері, жүрек-тамыр, лимфа, тыныс алу, ас қорыту, зәр шығару, репродуктивті жүйелердің анатомиясын қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Aзық өндіру
    Несиелер: 5

    Табиғи және далалық жем-шөп алқаптарын ұтымды пайдалануды, оларды жақсарту жолымен құнарлы жем-шөп базасын құруды, шабындық және жайылым өсімдіктерінің биоэкологиялық ерекшеліктері туралы мәліметтерді, жем-шөп алқаптарын жақсарту технологиясын зерттеуді қарастырады. Пәнде жемшөптің өнімділігі мен қоректілігін анықтау әдістері, шөп, сүрлем және пішендеме дайындау процестері мен тәсілдері, жемшөп дайындау технологиясы, жемшөп дақылдарының өнімділік сапасын анықтау оқытылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Жануарлар физиологиясы
    Несиелер: 5

    Пән дененің тұтас функцияларын және оның барлық бөліктерінің атқаратын функцияларын зерттеуге бағытталған. Сонымен қоса сүйек функцияларын, буын қозғалысын, тірек-қимыл жүйесі мен бұлшықет физиологиясын, қан және басқа да дене сұйықтықтарын, дененің қорғанысы және иммундық жүйесін, жүрек физиологиясын және қан айналымын, ас қорыту физиологиясын, азықтану және метаболизмді, аналық без және экстракциялық циклдарды, буаздық пен төлдеуді қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Генетика
    Несиелер: 5

    Пән организмдердің тұқым қуалаушылық және өзгергіштік негіздерімен, генетиканың негізгі ережелерімен, Мендель заңдарымен, тұқым қуалаушылықтың хромосомалық теориясымен таныстырады. Тұқым қуалаушылықтың цитологиялық негіздері, алыс және интрасецификациялық будандастыру кезіндегі атадан берілетін заңдылықтары туралы түсінік береді. Тұқым қуалаушылықтың молекулалық негіздері, өзгергіштіктің негізгі түрлері, полиплоидия және оның өсімдіктердің селекциясы мен эволюциясындағы рөлі, популяциялар мен жеке даралардың ұрпақтарына генетикалық бағалау туралы ережелерді қарастырады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Мал дәрігерлігі негіздері
    Несиелер: 3

    Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологының жұмысында ветеринария негіздерін қолдануға бағытталған. Курсты оқу барысында Қазақстан Республикасында ветеринарлық істі ұйымдастыру, патологиялық физиология және анатомия негіздерін, клиникалық диагностика және фармакология туралы түсінікті, жануарларды жалпы және арнайы зерттеу әдістері мен тәртібін, токсикоз профилактикасының негізгі шараларын, ауыл шаруашылығы жануарлары мен құстарындағы жұқпалы емес аурулардың профилактикасын, инфекциялық және инвазиялық ауруларын қарастырады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Ауылшаруашылық малдарын азықтандыру
    Несиелер: 10

    Пән малдарды толық азықтандыруды зерттейді. Курста ауыл шаруашылық малдарын азықтандыруда азықтардың химиялық құрамының маңызын, азықтың сіңірілетін қоректік заттарын, малдардың азықтануын бағалауды, азықтардың жіктелуі мен олардың сипаттамаларын, жайылымдарды пайдалануды, жасыл конвейер мен сүрлем дайындау технологиясының негіздерін, дәнді дақылдардың сапасын бағалауды, құрама жем түрлерін, мал азығының маңызын, әр түрлі ауыл шаруашылық малдарын толық құнды азықтандыруды қарастырады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Ұлттық өнімдер өндірісінің технологиясы және ұйымдастырылуы
    Несиелер: 5

    Пән білімалушыларда технологиялық процестер әдістерін меңгеру және ұлттық тамақ өнімдері өндірісін ұйымдастыру дағдыларын қалыптастыруға бағытталған. Курс әртүрлі жыныстық және жастоптарындағы жылқыларды өсіру кезінде қолданылатын технологиялық іс-шаралар кешенін, ұлттық ет және сүт өнімдерін өндіруді ұйымдастырудың негізгі технологиялық аспектілерін, ережелері мен тәсілдерін, технологиялық процестерді ұйымдастырудың әртүрлі тәсілдері кезінде қымыз өндірудің заманауи технологияларын қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Гистология
    Несиелер: 5

    Пән тірі организмдердің тіндерінің құрылымын, тіршілік әрекетін және дамуын зерттеуге бағытталған. Гистологияның ғылым ретінде қалыптасуы мен дамуын, гистологиялық препараттарды микроскоптау әдістерін, тірі тіндерді зерттеу әдістерін, тінді жүйе ретінде, тіндердің дамуы мен жіктелуін, тіндердің регенерациясын, олардың жалпы морфологиялық сипаттамасын және жануарлардың эпителийін, дәнекер, бұлшық ет, жүйке тіндерінің жіктелуі мен құрылымын, жеке гистологияны қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Мал шаруашылығындағы цифрландыру
    Несиелер: 5

    Пән Қазақстанның аграрлық секторын цифрландыру шеңберінде енгізілетін негізгі технологияларды зерделеуге бағытталған. Жаңа буынның интеллектуалды автоматтандырылған және роботтандырылған биомашиналық кешендері негізінде мал шаруашылығында тәжірибелі цифрлық кәсіпорындар (Ақылды сүт фермасы, шошқа фермасы-автомат және т.б.) құруды, ақпараттық ресурстарды пайдалануға арналған цифрлық құралдарды, ауыл шаруашылығындағы қолданбалы проблемаларды шешу үшін цифрлық технологияларды пайдаланудың практикалық дағдыларын игеруді қамтиды.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Ара шаруашылығы
    Несиелер: 5

    Пән ара өнімдерін өндіру технологиясы бойынша білім мен практикалық дағдыларды қалыптастырады. Пән ара отбасының биологиялық ерекшеліктерін, аралардың түрлері мен тұқымдық ерекшеліктерін және аудандастыруды, араларды күтіп-бағу және оларға күтім жасау тәсілдерін, омарталарда араларды өсіру және селекциялық-асылдандыру жұмыстарын, ара өнімдерін өндірудің жаңа технологияларын, маусымдық және аймақтық маманданудың ерекшеліктерін, омарта шаруашылығының, ферманың және омартаның мөлшерін жоспарлауды қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Мал шаруашылығын механикаландыру және автоматтандыру
    Несиелер: 5

    Курс мал шаруашылығындағы өндірістік процестердің технологиясы мен механикаландыруын зерттеуге бағытталған. Мал шаруашылығы фермалары мен фермерлік шаруашылықтардың машиналары мен жабдықтарын мақсатты қолдануды, оларды пайдалану қағидаларын, сиырларды саууды, жемшөп таратуды, микроклимат және сумен жабдықтауды, көң шығару, ветеринариялық-санитариялық жұмыстарға арналған машиналар мен жабдықтардың жұмыс органдарының жұмысына дайындықты, кептіру және желдету процестерін, құрама жем өндірісін, құсты азықтандыруды автоматтандыруды қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Ауыл шаруашылығын электрлендіру
    Несиелер: 5

    Мал шаруашылығы өнімдерін өндіруде технологиялық процестерде электр энергиясын қолдануды зерттеуге бағытталған. Пәнде мал шаруашылығы фермаларын және басқа үй-жайларды электрлендіру процесі, энергия үнемдеуді орталықтандыру, электр энергиясын ауыл шаруашылығы өндірісінің энергияны көп қажет ететін процестерінде қолдану, мал шаруашылығындағы энергия үнемдеу технологиялары, мал шаруашылығындағы электрондық сәйкестендіру жүйелері, жануарлар мен құстарды ұстауға арналған үй-жайларда микроклимат құруға арналған электр технологиялары оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Мал шаруашылығындағы менеджмент
    Несиелер: 5

    Білім алушыларда мал шаруашылығы саласындағы әртүрлі процестерді басқару үшін теориялық білім мен тәжірибелік дағдыларды қалыптастырады. Менеджментті, басқару әдістерін, еңбекті және процестерді ұйымдастыруды, әрекеттерді жоспарлауды, мотивациялау және ынталандыруды, есепке алу және бақылауды, жануарларды азықтандыруды басқаруды, малдың өсімін молайтуды басқаруды, мал өсіруді басқаруды, шошқа, қой, құс және жылқы шаруашылығын басқаруды, ұсақ фермерлікті ұйымдастыру және оларды басқарудың ғылыми-әдістемелік негіздері қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Цитология
    Несиелер: 5

    Бұл курс цитологияны ғылым ретінде, жасуша туралы қазіргі білім деңгейін зерттеуге бағытталған. Сонымен қоса, микроскопиялық зерттеулердің тарихы мен әдістерін, субмикроскопиялық деңгейдегі соматикалық және репродуктивті жасушалардың құрылымын, жасуша теориясын, жасуша ұйымының түрлерін, жасушаның беткі аппаратын, жасушаның тірек-қимыл жүйесін, эндоплазмалық жүйенсін, Гольджи аппаратын, лизосомаларды, рибосомаларды, центросомаларды, митохондрия мен жасуша ядросын, жасуша циклын, жасушаның бөлінуін қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Ауыл шаруашылық малдарын өсіру және селекциясы
    Несиелер: 10

    Курс малдардың сапасын жақсартудың принциптері мен әдістерін жасауға бағытталған. Ауыл шаруашылығы малдарының шығу тегі мен эволюциясын, экстерьері, интерьері және конституциясын, өнімділігі мен оларды есепке алуын, малдардың өсуі мен дамуын, асыл тұқымды малдардың шығу тегі мен ұрпағының сапасы бойынша бағалауды, тұқым туралы ұғымды, интенсификация жағдайында ауыл шаруашылығы малдарын өсіру ерекшеліктерін, іріктеу мен сұрыптау жолдарын қарастырады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Мал шаруашылығындағы маркетинг негіздері
    Несиелер: 5

    Білім алушыларда мал шаруашылығындағы маркетинг негіздері саласында базалық теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру. Маркетингтің теориялық және практикалық аспектілері, маркетингтік қызметтер жүйесіндегі тұтынушының рөлі, мал шаруашылығы салаларында нарықтық маркетингтік зерттеулер жүргізу, өнім мен баға туралы түсінік, тауар мен баға, бәсекелестік және бәсекеге қабілеттілік, мал шаруашылығы саласындағы маркетингтік басқару мәселелерінде саясатты қалыптастыру қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Зоогигиена
    Несиелер: 10

    Курс жануар ағзасының сыртқы ортамен өзара әрекеттесуін зерттеуге бағытталған. Пәнді ауа және топырақ гигиенасын, су гигиенасы және жануарларды суаруды, жем және азықтандыру гигиенасын, жануарларды тасымалдау гигиенасын, оларды ұтымды күту гигиенасын, ауыл шаруашылық жануарларын жайылымдық ұстау гигиенасын, мал шаруашылығы қызметкерлерінің еңбек гигиенасын және жеке бас гигиенасын, сондай-ақ мал шаруашылығы саласындағы зоогигиеналық талаптарды оқытады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
    Несиелер: 6

    Пән ҚР, ТМД және шетелдің фермерлік, кооперативтік, акционерлік және жеке қосалқы шаруалардан ауыл шаруашылығы малдарының негізгі түрлерінен алынатын өнімді ұйымдастыру мен өндірудің экономикалық алғышарттарын игеруге бағытталған. Курс мал шаруашылығының жекелеген салаларының өнімдерін өндіру технологиясының мәселелерін зерттейді. Ірі қара, қой және жылқы шаруашылығы, түйе, құс шошқа мен балық шаруашылығы, қоян, аң, ара, марал және қаракөл шаруашылығы өнімдерін қарастырады

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Тағамдық биотехнология
    Несиелер: 5

    Курс тағам биотехнологиясының қазіргі жай-күйін XXI ғасыр ғылымының аса маңызды бағыты ретінде қарастырады. Курсы қарастыру кезінде ферментативтік және микробтық биоконверсия технологиясы саласында өсімдік шикізатын қайта өңдеудің биотехнологиялық негіздерін жүйелеуді, генетикалық түрлендірілген тағам көздерін құру тәсілдері және оларды қолдануды заңнамалық реттеу туралы мәліметтерді, неғұрлым маңызды биотехнологиялық процестер мен оларды тамақ өнімдерін өндіруде пайдалануды қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Мал шаруашылығындағы асылдандыру ісі
    Несиелер: 5

    Курс мал шаруашылығындағы асылдандыру жұмысының жүйесін, асылдандыру ісінің теориялық негіздерін, сұрыптау кезінде ауыл шаруашылығы малдарын асыл тұқымдық және репродуктивтік сапасын бағалауды, асылдандыру жұмысының әсерін болжау, малдарды өсіру кезіндегі асылдандыру жұмысының әдістерін; өндірушілердің өнім алу кезіндегі асылдандыру жұмысын, әр түрлі типтегі шаруашылықтардағы асылдандыру жұмысын, асылдандыру есебін, асылдандыру жұмысын ұйымдастыру және жоспарлауды қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Марал шаруашылығы
    Несиелер: 5

    Бұл пән мал шаруашылығы саласы ретінде маралдарды өсіруді, маралдардың шығу тегі мен биологиялық ерекшеліктерін, маралдардың экстерьері, конституциясы мен интерьерін, маралдардың өнімділік түрлерін, өнімділікті бағалау әдістерін, ет және панталық өнімділікті, өнімділікті есепке алуды, төлдерді өсіруді, маралдарды ұстау жүйесі мен марал шаруашылығындағы зоотехникалық және асыл тұқымдық есепке алуды, маралдарды іріктеу және сұрыптау әдістерін қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Микробиология
    Несиелер: 5

    Пән микробиологиялық зерттеу жүргізу және әртүрлі ортада өмір сүретін тірі организмдердің микрофлорасын талдау үшін теориялық және практикалық негізді қалыптастыруға бағытталған. Микроорганизмдердің, прокариоттар мен эукариоттардың, бактериялар мен архейлердің систематикасы, микроорганизмдердің номенклатурасы мен морфологиялық ерекшеліктері, микробтардың физиологиясы, прокариоттардың систематикасы, аэробты және анаэробты бактериялардың таза мәдениетін оқшаулау, Микроорганизмдер генетикасы, инфекция туралы ілім, микроорганизмдердің эволюциялық процесі қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Түйе шаруашылығы
    Несиелер: 5

    Түйе шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы бойынша білімді қалыптастыру. Түйелердің түрлері, тұқымдары және түраралық будандары, түйелерді жетілдіру және өсіру, түйелерді азықтандыру және ұстау негіздері, түйе шаруашылығындағы асыл тұқымдық жұмыстың ерекшеліктері, түйенің жұмыс жануары ретіндегі маңызы, түйе етін өндіру технологиясы, ет өндірудің өзіндік құнын төмендету жолдары, дромедарлардың, бактриандар мен будандардың сүт өнімділігі, шаруашылықтарда шұбат өндіру технологиясы жайлы білімді қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Өсімдіктер биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Пән өсімдіктер биотехнологиясы туралы қазіргі заманғы түсініктерді ашуға бағытталған. Өсімдіктердің культивацияланатын жасушалары биологиясының даму тарихының негізгі кезеңдерін, жоғарғы сатыдағы өсімдіктердің жасушалық және гендік инженериясының принциптері мен әдістерін, дақылды өсімдіктердің жасушасын криосақтау және оны қолдануды, өсімдік дақылдарында қайталама саралау ерекшеліктерін, өсімдік жасушаларын in vitro тәсілімен культивациялау, каллустық және суспензиялық дақылдарды алу әдістерін оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Жануарлар биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Пән жануарлар биотехнологиясының негізгі ұғымдарын зерттеуге бағытталған. Курсты меңгеру кезінде жануарлар биотехнологиясын зерттеудің бағыттары мен әдістері, оның селекция үшін маңызы, асылдандыру ісі; жануарлардың өсімін молайту биотехнологиясы, онтогенездің молекулярлық-генетикалық және жасушалық негіздерін зерделеу, мал шаруашылығында қолданылатын эмбриоинженерлік, трансплантациялық әдістерді толық игеру, биотехнология әдістері мен мал шаруашылығының тиімділігін арттыру, коммерциялық биотехнологиялық өнімдер нарығы қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Биометрия
    Несиелер: 5

    Пән алынған нәтижелердің объективтілігі мен сенімділігін, белгілер мен құбылыстардың өзара байланысын дәлелдеу үшін эксперименттік материалды өңдеудің математикалық әдістері туралы идеяларды қалыптастырады. Мал шаруашылығындағы статистикалық процестердің түсіндірмелерін қолдану үшін биометрияның негізгі әдістері, Вариациялық статистиканың маңызды ережелері, сонымен қатар мәліметтер мен корреляция, дисперсия және регрессияның негізгі ережелері, сонымен қатар компьютерлік технологиялармен, бағдарламалық жасақтамамен жұмыс жасау талаптары қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Эмбриоинженерия
    Несиелер: 5

    Эмбриондар мен гаметалармен микроманипуляция теориясы мен практикасын игеру, жануарлардың саны аз және жойылып бара жатқан тұқымдарын сақтау мақсатында молекулалық және жасушалық технологиялардың жетістіктерін қолдану. Даму биологиясы, экстракорпоралдық ұрықтандыру процесі және мал шаруашылығындағы басқа да қосалқы репродуктивтік технологиялар, ДНҚ фрагменттерін клондау, геномдарды жүйелеу, геномды картаға түсіру процестері, қосалқы репродуктивтік технологияларды қолдану, жануарлардың гендік қорын сақтаудың биоинженерлік әдістері қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Құс шаруашылығы
    Несиелер: 5

    Бұл пән құс өсіру, оларды азықтандыру және күтіп ұстау туралы білімді игеруге бағытталған. Оқу нәтижесінде ауыл шаруашылығы құстарының биологиясы, тұқымдардың және тұқымдық топтардың сипаттамасы, кростар мен аталық із бойынша құс өсіру және селекциялау, жұмыртқаны инкубациялау, құс бонитировкасын жүргізу, ауыл шаруашылығы құстарын өсіру және азықтандыру технологиясы, жұмыртқа мен етін өнеркәсіптік өндіру технологиясы, құсты сою және бастапқы өңдеу қарастырылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Ауыл шаруашылығындағы бухгалтерлік есеп
    Несиелер: 5

    Өнімді өндірумен, сондай-ақ көрсетілетін қызметтер мен еңбектің сипатымен, сату нысандарымен, технологиялық ерекшеліктерімен байланысты белгілі бір ерекшеліктері бар ауыл шаруашылығындағы бухгалтерлік есептің білімдері мен практикалық дағдыларын меңгеру. Малды өсіру және бордақылау кезінде есепке алу әдістері, сондай-ақ мал шаруашылығы өнімдерінің өзіндік құнын шығару және есептеу, оның ішінде ауыл шаруашылық өнімдерін есепке алу және оны сату, кәсіпорын мүлкін міндетті сақтандыру қарастырылған.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Мал шаруашылығы өнімдерін стандарттау және сертификаттау
    Несиелер: 5

    Пән Стандарттау, метрология, өнім сапасының талаптарға және нормативтік құжаттарға сәйкестігін бағалау, өнім қауіпсіздігі, ауыл шаруашылығы өнімінің тұтынушылық қасиеттері, сапаны нормалау негіздерін зерделейді. Оған әртүрлі санаттар мен түрлердің стандарттарының жалпы сипаттамасы, Техникалық реттеудің жалпы сипаттамасы, Техникалық регламенттер туралы түсінік, өнім қауіпсіздігінің санитарлық-гигиеналықталаптары, стандарттаудың ұйымдастырушылық және әдістемелік негіздері, өнімнің сапасы мен тұтынушылық қасиеттері, мал өнімдерін стандарттау кіреді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Ешкі шаруашылығы
    Несиелер: 5

    Ешкі шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы бойынша білім мен дағдыларды қалыптастыру. Ешкілердің биологиясы мен шаруашылық ерекшеліктері, сүті, мамығы, жүні, еті, аралас тұқымдары, ешкі өсірудегі селекциялық және асыл тұқымдық жұмыстар, ешкілерді өсіру техникасы, табынның құрылымы, ешкілерді көбейту, ешкілерді лактациялау, ешкілерді нормалап азықтандыру, ешкі шаруашылығы өнімінің негізгі түрлерін – жүн, мамық, сүт, ет және жанама өнімдерін, ешкі шаруашылығы өнімдерін өндіру тиімділігін қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Жылқы шаруашылығы
    Несиелер: 5

    Жұмыста пайдалы, өнімді және спорттық жылқы шаруашылығы туралы білім мен дағдыларды қалыптастырады. Жылқылардың тұқымдары, жылқыларды ұстау және азықтандыру ерекшеліктері, жылқылардың көбеюі, жылқы шаруашылығындағы асыл тұқымды жұмыстың негізгі принциптері мен әдістері, жылқы еті, бие сүті, қымыз өндіру технологиясы, жылқылардың экспорты, жылқыларды үйрету және сынау, орта Азия және Қазақстан халықтарының ұлттық ат ойындары, жылқыларды ауыл шаруашылығы өндірісінде жұмыс кұші ретінде пайдалану қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Малдарды селекциялауда информациялық технологиялар
    Несиелер: 8

    Білім алушылардың ақпараттық технологиялар туралы білім алуы және қазіргі тәжірибеде қолданылатын және мал шаруашылығындағы селекциялық міндеттерді шешуді толық қамтамасыз ететін негізгі бағдарламалық өнімдерді игеруі. Компьютерлік технологиялар, бағдарламалық қамтамасыз ету, автоматтандырылған жұмыс орнының түсінігі мен сипаттамасы, 'АСЖ' бағдарламасының көмегімен өндірістік процесті және селекциялық-асылдандыру жұмысын басқару, компьютерлік технологиялар мен бағдарламалық қамтамасыз етудің мүмкіндіктерін түсіну дағдылары қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Шошқа шаруашылығы
    Несиелер: 5

    Нарықтық экономиканың қазіргі кезеңіндегі шошқа шаруашылығының жай-күйін, маңызы мен даму перспективаларын зерттеуге бағытталған. Шошқалардың биологиялық және шаруашылық ерекшеліктерін, шошқалардың өсу және даму заңдылықтарын, шошқалардың тұқымдарын, шошқаларды азықтандыру мен өсіруді, шошқалардың өсімін молайтуды, шошқа өсірудегі асыл тұқымдық жұмыстарды, шошқа етін ағынмен өндіруді, шошқа етін өндіру технологиясын, түрлі мамандандырылған шошқа өсіру шаруашылықтарының репродукторлық, бордақылау және аяқталған өндірістік циклдерін оқытады

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Ірі қара шаруашылығы
    Несиелер: 5

    Пән ірі қара шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясын түсіну және талдау қабілетіне бағытталған. Ірі қара малдың экстерьерлік-конституциялық көрсеткіштері, жас малды ұстау және азықтандыру жүйелері мен тәсілдері, ірі қара малдың сүт-ет және жанама өнімдері, табынның көбеюі, ірі қара мал тұқымдарының жіктелуі; желілері мен тұқымдары бойынша өсіру, іріктеу және таңдау, сүт және сиыр етін өндірудің өзекті технологиялары қарастырылады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Қоян шаруашылығы
    Несиелер: 5

    Білім алушыларда қоян өсіру өнімдерін өндіру технологиясы бойынша теориялық және практикалық негіздерді қалыптастыру. Қоян өсірудің жай-күйі мен даму перспективалары, қояндардың шаруашылық және биологиялық ерекшеліктері, негізгі табындағы қояндарды, асыл тұқымды және асыл тұқымды емес төлдерді ұстау және азықтандыру ерекшеліктері, қояндардың тұқымдарының өнімділік бағыты бойынша жіктелуі, қояндардың еті, терісі, мамық өнімділігі, жоғары сапалы терілерді алуды қамтамасыз ететін іс-шаралар қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Қаракөл шаруашылығы
    Несиелер: 5

    Нарықтық экономиканың қазіргі кезеңінде қаракөл шаруашылығының жай-күйі, маңызы және даму перспективалары туралы білімді қалыптастыру. Қаракөл қойларының тұқымдық типтері, қойлардың таралу аймақтары, қаракөл қойларын жетілдіру және өсіру, ұстау және азықтандыру, қаракөл өндіру технологиясы, қаракөл қозыларын союдың негізгі ережелері мен техникасы, қаракөл терілерін бастапқы өңдеу, сақтау және маркетинг, қаракөл терілерін сұрыптау жайлы білімді қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Мал шаруашылығында компьюперлік моделдеу
    Несиелер: 8

    Пән мал шаруашылығында компьютерлік модельдеу бойынша білім мен дағдыларды игеруге бағытталған. Модельдердің түрлік ерекшеліктері және олардың жіктелуі, модельдеудегі құрылымдық процестер, күрделі жүйелерді зерттеу процесінде модельдің ерекше рөлі, жүйелік модельдерді құру мен талдаудағы негізгі әдістер, MatLab және MathCAD модельдеу бағдарламаларын жоспарлау, бағдарламаларда алынған модельдеу нәтижелерін талдау және түсіндіру қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Аң шаруашылығы
    Несиелер: 5

    Пән білім алушыларда аң шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы бойынша құзыреттілікті қалыптастырады және дамытады. Торда ұстау кезіндегі терісі бағалы аңдардың сипаттамалары, маусымдық көбеюі және репродукция органдарының құрылысындағы ерекшеліктері, терісі бағалы аң шаруашылығында ұстаудың түрлері, селекциялық жұмыстың ерекшеліктері, жүннің әрбір түрінің терісінің құндылығын, сапасын анықтау және сұрыптау, күзен, бұлғын, түлкі, түлкі, жанат тәрізді ит, нутрия, суыр, шиншилла өсіру ережелері зерделенеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Мал шаруашылығы өнімдерін болжаудағы эксперттік жүйелер
    Несиелер: 8

    Мал шаруашылығы өнімдерін болжауда сараптамалық жүйелерді пайдалану кезінде теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру. Статикалық және динамикалық сараптама жүйесінің жұмыс істеуі, жасанды интеллект сараптамалық жүйесін қолдану, сараптама жүйесін құру әдістері мен тәсілдері, пәнге бағытталған сараптама жүйесі және оларды жүзеге асырудың мүмкін жолдары, жасанды интеллект технологиялары мен білім инженериясын қолдана отырып, кәсіби бағытталған ақпараттық жүйені жобалау қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Қой шаруашылығы
    Несиелер: 5

    Пән қой шаруашылығы өнімдерін өндірудің өнеркәсіптік технологияларын зерделеуге бағытталған. Қойлардың биологиялық ерекшеліктерін, тұқымдардың зоологиялық және өндірістік немесе шаруашылық классификациясын, селекциялық-асыл тұқымдық жұмыстарын, Қазақстанда тұқымдық аудандастыру бойынша әртүрлі бағыттағы қойларды аймақтар бойынша өсіруін, қойларды қарқынды бордақылау мен азықтандыруын, жүн бағытындағы қой шаруашылығын, етті және сүтті қой шаруашылығын, ұсақ малдың ет, жүн және сүт өнімділіктерін арттыру әдістерін қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Мал шаруашылығы өнімдерін алғашқы өңдеу технологиясы
    Несиелер: 5

    Білім алушыларда мал шаруашылығы өнімдерін бастапқы өңдеу бойынша технологиялық процестерді басқару бойынша білім мен дағдыларды қалыптастыру. Сойылатын малдарды ет комбинатына тасымалдау ережесі, малдарды союға қабылдау және тапсыру тәртібі, сойылған малдарды бастапқы өңдеу, сойылған өнімдерді, майды, қанды, ішек және эндокриндік шикізатты қайта өңдеу технологиясы, тері-үлбір шикізатын қайта өңдеу технологиясы, ет және ет өнімдерін консервілеу және сақтау технологиялары қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Тауартану және мал шаруашылығы шикізатының сараптамасы
    Несиелер: 5

    Студенттердің тауартану саласындағы теориялық және практикалық дағдыларды игеруі және мал шаруашылығы шикізатын сараптауы. Мал шикізатын өнеркәсіптік мақсаттағы тауар ретінде, мал шикізатын жіктеу және кодтау, мал шикізатының түрін және оның құрылымын талдау, мал шикізаты сапасының көрсеткіштерін бағалау әдістері, тауартану және тауарларды сараптауды ақпараттық қамтамасыз ету, кеден ісіндегі тауартану және сараптама қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Аграрлық экономика
    Несиелер: 5

    Аграрлық өндірістің жұмыс істеу ерекшеліктерін, аграрлық сектордағы мемлекеттік реттеудің нысандары мен салдарын зерттеуге бағытталған. Сонымен қоса әлемдік аграрлық жүйені, экономиканың өтпелі кезеңдеріндегі аграрлық реформалардың тәжірибесін, ұсыныс қисығының әсерін, нарықтардағы мемлекеттік интервенция әдістерін, өндірушілерді кооперациялау нысандарындағы тік интеграция немесе сауда протекционизмін, экономиканың аграрлық секторын мемлекеттік қолдау деңгейін бағалау әдістерін толық оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Код ON5

    Малдарды азықтандыру, өсіру және ұстаудағы өзгерістердің салдарын болжау, мал шаруашылығы өнімдерін өндірудің заманауи технологияларын анықтау және нақты технологиялық шешімдер қабылдау.

  • Код ON2

    Малдарды ұстау, азықтандыру, өсіру және тиімді пайдаланудың заманауи әдістері мен тәсілдерін қолдану, жемшөп, шабындық, жайылым және басқа да жемшөп алқаптарын ұтымды пайдалану және жем дайындау мен сақтаудың әртүрлі әдістерін меңгеру.

  • Код ON7

    Мал шаруашылығының әр түрлі өндірістік көрсеткіштерін арттыру бойынша іс-шаралар әзірлеу және жүргізу, технологиялық процестерді басқару объектілері ретінде талдау және жоспарлау, орындаушылар ұжымының жұмысы, әр түрлі пікірлер жағдайында қаржылық және басқарушылық шешімдер қабылдау.

  • Код ON9

    Мал шаруашылығы саласындағы зерттеулердің қазіргі заманғы әдістерін, ғылыми-техникалық ақпаратты, мал шаруашылығындағы отандық және шетелдік тәжірибені қолдану және мал шаруашылығының әртүрлі салаларында проблемаларды кәсіби деңгейде шешу.

  • Код ON8

    Генетика, селекция және биотехнология заңдылықтарын, әдістері мен тәсілдерін қолдану, селекциялық-асылдандыру жұмысында заманауи генетикалық-биотехнологиялық әдістерді таңдауда өз көзқарасын ұсыну және қорғау.

  • Код ON4

    Малдардың негізгі ауруларының алдын алу, малдардың ұтымды өсімін молайту бойынша санитариялық-профилактикалық жұмыстарды ұйымдастыру және жүргізу.

  • Код ON6

    Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясына шешуші әсер ететін малдардың биологиялық ерекшеліктерін пайдалану.

  • Код ON3

    Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру мен өңдеудегі заманауи ақпараттық технологияларды, жемшөп пен өнім сапасын бағалаудағы ғылымның жетістіктерін, мал шаруашылығы өнімдерін стандарттау мен сертификаттауды ұсыну, технологиялық процестерді механикаландыру және автоматтандыру қажеттілігін дәлелдеу.

  • Код ON1

    Әлеуметтік-мәдени, экономикалық-құқықтық, экологиялық білімдері мен коммуникативтік іскерліктерді көрсете білу, қоғамның қазіргі заманғы даму үрдістерін ескере отырып, ақпараттық технологияларды қолдану.

  • Код ON10

    Мал шаруашылығы өнімдерін бастапқы өңдеу, стандарттау және сертификаттау, мал шаруашылығы шикізатын тауартану және сараптау жөніндегі технологиялық процестерді басқару жөніндегі іс-шараларды әзірлеу және жүргізу, өнім сапасын қамтамасыз етуге арналған шығындарды бағалау, сапаны басқару жүйелерінің қазіргі заманғы нұсқаларын өндірістің нақты жағдайларына бейімдеу.

6B08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Бакалавриат

Қазақ ұлттық аграрлық университеті

БББТ: B078 Мал шаруашылығы

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
6B08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Бакалавриат

Алматы технологиялық университеті (АТУ)

БББТ: B078 Мал шаруашылығы

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
6B08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Бакалавриат

А.Байтұрсынов атындағы Қостанай мемлекеттік университеті

БББТ: B078 Мал шаруашылығы

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
6B08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Бакалавриат

Ш. Уәлиханов атындағы Көкшетау университетi

БББТ: B078 Мал шаруашылығы

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
6B08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Бакалавриат

Инновациялық Еуразия университеті

БББТ: B078 Мал шаруашылығы

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
6B08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Бакалавриат

Манаш Қозыбаев атындағы Солтүстік Қазақстан мемлекеттік университеті

БББТ: B078 Мал шаруашылығы

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
6B08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Бакалавриат

Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті

БББТ: B078 Мал шаруашылығы

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
Top