Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

7M05102 Биотехнология в Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті

  • Зияткерлік меншіктің заңнамалық негізі
    Несиелер: 5

    Пән патенттік Заңда қолданылатын негізгі ұғымдарды, патенттік Заңмен реттелетін қатынастарды, өнертабыстарды қорғау саласындағы мемлекеттік органның қызметін, патенттік Заңның қолданылу аясын қарастырады. Өнеркәсіптік және зияткерлік меншік объектілерінің авторлығын құқықтық қорғау мәселелерін, зияткерлік меншікке байланысты қатынастарды құқықтық реттеу мәселелерін зерделейді.Сондай-ақ зияткерлік меншік құқығының қазіргі заманғы көздерін, принциптерін, олардың өзара байланысын қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Интегрирленген сапа менеджмент жүйелері
    Несиелер: 5

    Пән ИСО халықаралық стандарттарына сәйкес сапа менеджментінің интеграцияланған жүйелерін әзірлеу және енгізу тәртібін қарастырады, Сапа менеджментінің интеграцияланған жүйесінің стандарттарын қарастырады. Сондай-ақ ИСО 9000 стандарттарында қолданылатын СМЖ құжаттамасы мен талаптарын, сапа менеджменті принциптерін, біріктірілген менеджмент жүйелерін сертификаттауды және ИСО 22000 халықаралық стандарттарының талаптарына сәйкес сертификаттау құжаттарын, сапа және қауіпсіздік менеджменті жүйелерін дайындауды зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Зерттеу жұмысының заманауи методологиясы
    Несиелер: 5

    Пән ғылыми зерттеулердің қазіргі заманғы бағыттарын зерделейді, ғылыми қызмет нәтижелерін ұсыну бойынша ұсынымдарды, ғылыми танымның әртүрлі деңгейлерін, ғылыми-зерттеу жұмысын орындау кезеңдерін, теориялық эксперименттік зерттеулер жүргізуді, оның ішінде зерттеу бағытын таңдауды, ғылыми-техникалық проблеманы қоюды қарайды, сондай-ақ патенттік зерттеулер жүргізу, магистрлік диссертация жазу, ғылыми зерттеулер нәтижелерін қорыту тәртібі қаралады және зерттеу нәтижелерін өңдеу әдістері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Сапа жүйесі
    Несиелер: 5

    Пән ISO стандарттар жүйесін, ISO стандарттарын әзірлеу принциптерін және сапа менеджменті жүйесін қарастырады, сапа менеджменті жүйесінің негізгі сипаттамалары мен ресурстарын, кәсіпорындағы сапа жүйелерін, сапа менеджменті жүйесінің құралдары мен әдістерін зерттейді. Сондай-ақ, стандарттар негізінде стандарттау және жобалау принциптерін дамытуды, ISO халықаралық стандарттау ұйымының мәселелерін, ISO-ның болуы мен дамуын қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Ғылым тарихы мен философиясы
    Несиелер: 5

    Пән ғылыми ойлау мәдениетін зерттеуге бағытталған, аналитикалық мүмкіндіктер мен зерттеу дағдыларын қалыптастырады, болашақ ғалымға қажетті теориялық және практикалық білім береді. Ғылымның тарихи эволюциясын және олар қалыптастыратын философиялық перспективаларды зерттейді. Қазіргі ғылымның пайда болуы, оның әлеуметтік және институционалдық байланыстары сипатталған. Ойлау эксперименттеріне, теорияларды растау мен теріске шығаруға, сандық және жоғары сапалы зерттеу әдістерінің пайда болуы мен қолданылуына байланысты жалпы философиялық мәселелер қарастырылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Сапамен басқару
    Несиелер: 5

    Пән ИСО халықаралық стандарттарынын 9000, 9001, 9004 сериялы, сапа түсінігі мен құрылымын, сапаны басқару тәсілдерін, сапа жүйесін құру және енгізу тәртібін қарастырады. ИСО стандарттары негізінде сапаны басқаруды, сапа жүйелерін әзірлеу және енгізу тәртібін, сондай-ақ ИСО талаптарына сәйкес сапа менеджменті жүйесінің құжаттамасын, сапа көрсеткіштерін белгілеу және өлшеу әдістерін қарайды.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Шет тілі (кәсіби)
    Несиелер: 3

    Тиісті білім саласының түпнұсқа әдебиетін шет тілінде еркін оқуға оқытуды көздейтін кәсіби қызметті жүзеге асыру үшін жалпы мәдени, кәсіби және арнайы құзыреттерді меңгеру; мамандық бойынша монологиялық және диалогтік нысанда ауызша қарым-қатынас дағдыларын дамыту; магистранттың ғылыми жұмысымен байланысты тақырыптарда жазбаша ғылыми қарым-қатынас дағдыларын дамыту, сондай-ақ ғылыми саладағы халықаралық ынтымақтастықтың нысандары мен түрлерімен танысу.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Сапаны басқаруда зияткерлік меншік
    Несиелер: 5

    Пәнге зияткерлік меншіктің түрлері мен объектілері, өнеркәсіптік меншікті лицензиялау тәртібі, патенттік ведомствоның функциялары, авторлықты куәландыратын құжаттар, авторлық құқықтың, өнеркәсіптік меншіктің субъектілері мен объектілері, сондай-ақ айрықша құқықтарды беруге бағытталған дараландыру құралдары, зияткерлік қызмет нәтижелеріне құқықтар түрлері, автордың жеке мүліктік емес құқықтарын және айрықша құқықтарын қорғау тәсілдері, осы құқықтар бұзылған жағдайдағы жауапкершілік шаралары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Басқару психологиясы
    Несиелер: 3

    Курстың мазмұны басқару психологиясының тәсілдері мен бағыттарын, басқарудың психологиялық заңдылықтарын, басқару мәселелерін жоспарлау мен шешу ерекшеліктерін меңгеруге бағытталған. Білім алушылар конфликттік жағдайларды шешудің психологиялық әдістерімен танысады, жұмысты ынталандыру тәсілдерін, басқарудың тиімді стильдерін қолдану әдістерін меңгереді. Басқару процесінің тиімділігінің төмендеуінің негізінде жатқан психологиялық себептерді талдау дағдылары қалыптасады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Ғылыми–зерттеу жұмысының заманауи әдістері
    Несиелер: 5

    Пән танымның негізгі әдістерін, ғылыми зерттеулердің әдіснамалық негіздерін, ғылыми зерттеулерді ұйымдастырудың аспаптық құралдары мен принциптерін, зерттеудің теориялық және эмпирикалық әдістерін, ғылыми зерттеу бағытын таңдауды, ғылыми - зерттеу жұмысының кезеңдерін қарастырады. Ғылыми зерттеулерде болжам жасау тәсілдерін, зерттеу нәтижелерін өңдеуді және оларды ғылыми жұмыстарда ұсынуды, жаңа ақпараттық технологияларды, ғылыми зерттеулердің бағдарламалары мен жүйелерін қолдануды зерделейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Ғылыми зерттеу жұмысының методологиясы
    Несиелер: 5

    Пән ғылыми зерттеу әдіснамасының негіздерін, патенттік іздеуді, каталогтармен және ғылыми журналдармен жұмыс жасауды зерттейді. Сондай-ақ ғылыми зерттеулердің нәтижелерін баяндау мен ұсынуды, ғылыми еңбек нәтижелерін ресімдеу жөніндегі ұсынымдар мен ережелерді және магистрлік диссертация жазудың болжамды жоспарын қарайды. Ғылыми түсіну мен таным деңгейлерін, зерттеу бағытын таңдауды, ғылыми-техникалық проблеманы қоюды, теориялық және эксперименттік зерттеулер жүргізуді зерделейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Зияткерлік меншікті қорғау және патенттану
    Несиелер: 5

    Пән Қазақстан Республикасы мен шет елдердің зияткерлік (өнеркәсіптік) меншік объектілерін қорғау саласындағы заңнама негіздерін зерделейді. Өнертабыс сипаттамасындағы библиографиялық деректерді сәйкестендіру үшін ИНИД кодтарын, авторлық құқықты, сабақтас құқықтарды қорғау мәселелерін, өнертабыс сипаттамасының құрылымын, патенттік құжаттаманың ерекшеліктерін, мәтін құрылысының құрылымы мен ерекшеліктерін, сондай-ақ техникалық шығармашылықтың патентке қабілетті объектілеріне өтінім материалдарын ресімдеуді қарайды.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Жоғары мектептің педагогикасы
    Несиелер: 3

    Курс жоғары білім берудің негізгі бағыттарын, қағидаттары мен заңдылықтарын зерделеуге бағытталған. Курсты оқу барысында қазіргі педагогиканың базалық ұғымдары, оқыту мен тәрбиелеудің тұжырымдамасы мен теориясы, жоғары мектептің дидактикасы қарастырылатын болады. Магистрант білім беру процесін ұйымдастыруды жобалау дағдыларын, жеке және топтық рефлексия тәсілдерін меңгереді, педагогикалық мақсаттарды сауатты тұжырымдай алады, білім беру технологияларын оқу үрдісінде қолдана алады, пәндердің жұмыс бағдарламаларын құрастыра алады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Микробиологиялық талдау әдістері
    Несиелер: 5

    Пән ет және сүт өндірісіне, сондай-ақ бүкіл тамақ өнеркәсібіне арналған шикізатты талдаудың микробиологиялық әдістерін зерттейді. Спирт өндірісіне арналған қызылша-қант шикізатын, ашытқы өндірісіне арналған шикізатты, нан пісіру өндірісіне арналған шикізатты, спирт өндірісіне арналған крахмалды шикізатты, жұмыртқаны, жұмыртқа өнімдерін, сыра мен сыра, макарон өндірісіне, кондитерлік өндіріске, қант өндірісіне, медициналық препараттарға, биологиялық препараттарға арналған микробиологиялық талдау әдістерін қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Ғылыми зерттеулердің жоспарлауын ұйымдастыру және қазіргі заманғы әдістері
    Несиелер: 5

    Пән ғылыми-зерттеу жұмысын жүргізудің заманауи әдістерін, ғылыми зерттеулерді жүргізудің негізгі кезеңдерін және ғылыми-зерттеу жұмысының құрамдас бөліктерін, ақпаратты талдау, өңдеу, жүйелеу тәсілдерін, эксперименттік деректерді статистикалық өңдеу әдістерін, технологиялық процестерді зерттеу кезіндегі экспериментті жоспарлау негіздерін, эксперименттік деректерді статистикалық өңдеуді жүргізу, тұжырымдау, зерттеу жұмысының әр кезеңі бойынша қорытындыларды құрастыруын қарастырады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Физико - химиялық талдау әдістері
    Несиелер: 5

    Пән физикалық және химиялық талдау әдістерінің жіктелуін, сонымен қатар химиялық талдаудың қателерін, зерттеудің оптикалық әдістерін, колориметриялық талдау теориясын, концентрацияларды есептеу әдістерін, эмиссиялық және спектрлік талдауларды, молекулалық спектроскопияны, кулонометриялық әдістерді, хроматографиялық әдістер талдау, электрохимиялық әдістер, потенциометриялық әдістер талдау, полярографиялық әдістер талдау, поляриметрия және рефрактометрия. Өлшеу нәтижелерін өңдеу әдістерін, талдау әдістерін жүргізу тәртібін қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Микроорганизмдердің төзімділігінің физиологиясы
    Несиелер: 5

    Пән микроорганизмдердің физиологиясы саласындағы негізгі жетістіктерді, микроорганизмдердің стресске қарсы тұру шекараларын, микробиологиялық нысандар мен прокариоттардың "өмір сүру шекараларына" төзімділік диапазонын, экологиялық факторларды, негізгі ұғымдарды зерттейді бейімделу, тұрақтылық, гомеостаз, сезімталдық және стресс. Қоршаған ортаның әртүрлі биологиялық және физика-химиялық факторлар әсерлеріне бейімделу тұрғысынан, олардың ерекше қасиеттері бар микроорганизмдер физиологиясының мәселелерін, соның ішінде экстремалды, қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Биохимиялық талдау әдістері
    Несиелер: 5

    Пән талдаудың классикалық әдістерін зерттейді: гравиметрия, титриметрия, комплексометрия; оптикалық әдістер (фотометрия, рефрактометрия, поляриметрия, нефелометрия); электрофорез, электрохимиялық әдістер (электрогравиметрия, вольтамметрия, потенциометрия, кондуктометрия); талдаудың хроматографиялық әдістері (адсорбциялық, абсорбциялық, аффинді хроматография, гель хроматографиясы, хемосорбциялық әдістер), центрифугалау әдісі, радиоизотоптық әдістер, оқшаулау және талдау әдістері (сүзу, центрифугалау, қайта кристалдау, сублимация, экстракция, айдау, кептіру). Иммобилизацияланған ферменттерді химиялық анализде қолдану, ферментативті сынау әдістері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Өнімді бөлудің және тазалаудың заманауи әдістері
    Несиелер: 5

    Пән заттарды бөлудің заманауи әдістерін зерттейді: ион алмасу, аффин, гель хроматографиясы, иммуносорбция, электрофорез. Бөлу және шоғырландыру әдістерінің жіктелуін, тұндыру әдістерін, экстракцияның статистикалық және динамикалық әдістерін, Дистилляция және сублимация әдістерін хроматографиялық талдау әдістерін қарастырады. Мембраналар арқылы бөлу: кері осмос, ультра және микрофильтрация. Өнімді сусыздандыру, оны өзгерту және тұрақтандыру әдістері. Тазалау әдістері. Бірнеше бөлу операцияларының үйлесімі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Биотехнологияның молекулярлы-генетикалық негіздері
    Несиелер: 5

    Пән РНҚ мен ДНҚ-ны құрылымдық ұйымдастыру, ДНҚ-ны жөндеу және рекомбинациялау, нуклеин қышқылдарының құрылымдық-функционалды ұйымдастырылуы, репликация механизмдері, қазіргі молекулалық биология мәселелері, геномның жұмыс істеуі және ДНҚ-ның молекулалық механизмдері мен репликациясы туралы қазіргі заманғы идеялар, транскрипция механизмдері, гендік экспрессияны реттеу және ДНҚ-ны шашырату және рекомбинантты технология, РНҚ-ның транскрипциядан кейінгі модификациясы, физикалық және биотехнологияда қолданылатын биофизикалық әдістер.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Биотехнологияның заманауи әдістері
    Несиелер: 5

    Пән мақсатты гендік-инженерлік өнімдерді алудың негізгі бағыттары мен технологияларын, молекулалық биологияның ғылыми негіздерін, әртүрлі деңгейдегі генетикалық түрлендірілген организмдерді шегерудің және пайдаланудың негізгі бағыттарын, органдар мен тіндердің биоинженериясының әдіснамасын қарастырады, сондай-ақ негізгі жасушалық макромолекулалар мен биотехнологияның мақсатты өнімдерін талдау әдістерінің ғылыми негіздерін, гендік диагностика мен гендік терапияның ғылыми негіздерін зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Биотехнологияның жасушалық және молекулярлық аспектілері
    Несиелер: 5

    Пән жасушалық биотехнологияның теориялық негіздерін, жасушалық селекцияға негізделген биотехнологиялық әдістерді практикалық қолдануды, ДНҚ репликациясының, репарациясының және рекомбинациясының молекулалық механизмдерін, жасушаның молекулалық ұйымдастырылуын, хроматин құрылымын, нуклеин қышқылдарының молекулалық ұйымдастырылуын, жасуша мембраналарының құрылымы мен молекулалық динамикасын зерттейді. Гендердің экспрессиясының реттелуі, транскрипциясы, аударма механизмі, генетикалық код, жасушааралық байланыс, цитоскелет, жасушалардың көбеюі мен саралануын басқару, белгі беру жолдарын қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Биологиялық белсенді заттарды анықтау әдістері
    Несиелер: 5

    Пән поли және моноклоналды антиденелерді, цитокин гендерін қолданатын иммуноанализ әдістерін, спектрлік талдауды, цитокиндердің секреторлық формаларын зерттеу үшін заттардың биологиялық белсенділігін анықтау әдістерін зерттейді. Фолликулалық әдісті және спектрлік корреляциялық тестті қарастырады. in situ ағынды цитофлюориметрия, вестерн-блоттинг және иммуногистохимия әдістері, зерттеудің генетикалық әдістері цитокиндердің мРНҚ өрнектері, мРНҚ тұрақтылығы, табиғи анти мағына нуклеотидтер тізбегі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Өндірістік биотехнологиядағы микробиологиялық негіздері
    Несиелер: 5

    Пән микроорганизмдерді культивациялау әдістерін, микробиологиялық өндіріске арналған шикізат пен технологиялық жабдықтың түрлерін, технологиялық процестің кезеңдерін, микроорганизмдерді культивациялаудың оңтайлы жағдайларын, микроорганизмдердің өсуі мен көбеюін, микробтық биомассаны алуды, мелассадан ашытқы, сүт қышқылы бактерияларының ашытқысын, пропион қышқылы бактерияларын алуды, липидтерді, полисахаридтерді, этил спиртін және органикалық еріткіштерді, вакциналарды, бактериялық еріткіштерді алу технологиясын зерделейді. тыңайтқыштар, бактериялық өсімдіктерді қорғау құралдары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Протеомика
    Несиелер: 5

    Пән функционалды протеомика, құрылымдық протеомика, практикалық протеомика сияқты протеомикадағы зерттеу бағыттарын зерттейді. Ол құрылымдық протеомика әдістерін қарастырады масс-спектрометрия және екі өлшемді гель электрофорезі, бағдарламалық жасақтама және протеомдық мәліметтер базасы, ақуыз құрылымын биоинформатикалық талдау, ақуыздар мен белоктардың кеңістіктік құрылымы, ақуыздардың трансляциядан кейінгі модификациясы. Сондай-ақ рентгендік құрылымдық талдау, аффиндік хроматография, ашытқы екі гибридті жүйе сияқты функционалды протеомиканың әдістері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Тағам және өнеркәсіптік өндірістерде биоқауіпсіздіктің қазіргі мәселелері
    Несиелер: 5

    Пән биотехнология мен биоқауіпсіздікті, проблеманың жай-күйін, қауіпсіздік туралы ұғымды зерттейді. Биологиялық, экологиялық, экономикалық, азық-түлік, әскери және басқа да қауіпсіздік. Тамақ өндірісіндегі биоқауіпсіздік туралы ұғым, биологиялық қауіпті организмдер және олардың өнімдері, жасушалық, тіндік және органогендік биотехнологиялардағы биоқауіпсіздік, биоинженерия мен трансгеноздағы генетикалық қауіп және биоқауіпсіздік, биоинженериядағы биоқауіпсіздік тұрақтылығы, генетикалық түрлендірілген ағзаларды құру қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Өнеркәсіптік микроағзалар биологиясы
    Несиелер: 5

    Пән генетикалық аппараттың құрылымдық ерекшеліктерін, генетикалық ақпаратты беруді, микроорганизмдердің генетикасы мен селекциясының түпкі заңдылықтары мен жетістіктерін, микробтық жасушалардың тіршілігін, олардың қоректену, тыныс алу, даму, көбею процестерін, қоршаған ортамен өзара әрекеттесу заңдылықтарын, жасушалық ұйымдастыру принциптерін, биологиялық объектілердің мембраналық процестері мен молекулалық механизмдерін, заттардың микроорганизмдердегі өзгеру механизмдерін,биохимиялық циклдерді, микроорганизмдердегі организмнің физиологиялық процестерін зерттеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Органикалық қышқылдардың және ақуызды препараттардың биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Пән органикалық қышқылдар мен ақуыз препараттарының технологиясының теориялық негіздерін зерттейді. Тағамдық биотехнологияның дәстүрлі және жаңа бағыттарын қарастырады. Тағамдық биотехнологияның дәстүрлі бағыттарына органикалық қышқылдарды өндіру жатады – лимон, сүт, алма, сірке, янтарь, тамақ өнеркәсібінде қышқылдықты реттегіш және консерванттар ретінде кеңінен қолданылады. Ақуыз препараттарын алудың тағамдық биотехнологиясының жаңа бағыттары, соның ішінде ферменттер, ақуыз өнімдері, концентраттар мен изоляттар өндірісі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Қоршаған ортаны тазарту мәселелерін шешудегі биотехнология
    Несиелер: 5

    Пән микроорганизмдер штаммдарының өнімділігін оларды экологиялық биотехнологияда қолдану үшін арттыру әдістерін, генетикалық түрлендіру әдістерімен алынған микроорганизмдерді, сондай-ақ микробтық синтездің жекелеген өнімдерін қауіпсіз пайдалану мәселелерін, әртүрлі өндірістердің өнеркәсіптік қалдықтарын биологиялық қайта өңдеуді зерделейді. Қатты қалдықтарды жою, ағынды суларды тазартудың биологиялық әдістері, су экожүйелерінің ластануын биоиндикациялау, биоремедиация, су қоймаларын өздігінен тазарту, топырақ құнарлылығын қалпына келтіру қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • БАҚ және БАЗ биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Пән биологиялық белсенді қоспалардың жіктелуін, биологиялық белсенді заттар мен биологиялық белсенді қоспалардың препараттарының заманауи микробиологиялық өндірісін ұйымдастыруды, тірі жасушалар мен споралардың негізінде заманауи микробиологиялық өндірісті ұйымдастыруды, биологиялық белсенді заттардың жоғары тазартылған препараттарының микробиологиялық өндірісін зерттейді. медициналық және тағамдық мақсаттарға арналған заттар. Биологиялық шикізатты өңдеуге негізделген биотехнологиялық өндірісті және биологиялық белсенді қоспаларды сараптау, сапасы мен қауіпсіздігі мәселелерін қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Ашытқы биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Пән бактериялық препараттарды қолданудың қазіргі жағдайы мен болашағын, өндіріске бактериялық препараттарды таңдауды, ашытылған өнімдерге бактериялық препараттарды, өндірістік жағдайда бактериялық препараттарды дайындау мен қолдануды зерттейді. Ашыту өндірістерінде пайдаланылатын микроорганизмдерді, ашытқыларды, сүт қышқылды бактерияларды, нан пісіру өндірісінде пайдаланылатын микроорганизмдер композицияларының түрлерін, нан, нан-тоқаш және кондитерлік өнімдер өндірісінде пайдаланылатын сұйық ашытқыларды, бидай және қара бидай ұйытқыларын, нан пісіру ашытқыларын зерделейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Биологиялық белсенді заттар мен препараттарды микробиологиялық өндіру
    Несиелер: 5

    Пән микробтық, жануар текті, өсімдік текті биологиялық белсенді заттардың жіктелуін, биологиялық белсенді компоненттердің қолдану аясын, биологиялық белсенді заттардың негізінде жасалған препараттарға қойылатын талаптарды зерттейді. Микробтық синтез арқылы биологиялық белсенді заттарды алу технологиясын, жануарлар жасушасынан алу технологиясын, өсімдік материалынан алу технологиясын қарастырады. Алкалоидтар, флавоноидтар, сапониндер, гликозидтер негізіндегі препараттарды өндіру технологиясы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Тағам өнімдерін өндірудің ғылыми негіздері
    Несиелер: 5

    Пән мал және Өсімдік шикізатынан тамақ өнімдерін өндіру технологияларын әзірлеудің ғылыми негіздерін (физика-химиялық, биохимиялық, микробиологиялық және коллоидтық-химиялық процестер), олардың маңызы мен тамақ өнімдерінің сапалық көрсеткіштеріне әсерін, өсімдік шикізатын қайта өңдеудің ғылыми негіздерін зерттейді. Ғылыми шығармашылық пен танымның әдіснамалық негіздерін, ғылыми-зерттеу жұмысының кезеңдерін және зерттеу бағытын таңдауды, ғылыми ақпаратты өңдеуді, үлгілеуді, Тамақ өнімдері технологиясын әзірлеу саласындағы жаңа үрдістерді зерделейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Тағам диагностикасы: сапасын бақылау
    Несиелер: 5

    Пән тамақ өнімдерін сертификаттау практикасы мен проблемаларын, компоненттер мен шикізатты зертханалық бақылауды, тамақ өнімдерінің қауіпсіздік менеджменті жүйесін, тағамдық құндылық көрсеткіштерін, микронутриенттерді, технологиялық процестерді зертханалық және аспаптық бақылауды зерттейді. Өнімнің сапасын қалыптастыратын факторлар, шикізат пен дайын өнімнің сапасын бақылау әдістері, шикізат пен дайын өнімнің сапасына қойылатын талаптар, нормативтік-техникалық құжаттаманы жасау және әзірлеу қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Тағамдық өнімдердің құрамының және технологиялық процестерін модельдеу, оптимизациялау
    Несиелер: 5

    Пән биотехнологиялық процестерді компьютерлік модельдеудің әртүрлі аспектілерін қарастырады – есептерді шығарудан және математикалық модельдерді жасаудан бастап оларды компьютерлік іске асыруға және алынған нәтижелерді түсіндіруге, рецептураларды оңтайландыру және есептеу үшін заманауи бағдарламалық өнімдерді қолдануға дейін. Биотехнологиялық процестер мен жүйелерді компьютерлік модельдеудің заманауи әдістемесі зерттелуде. Микроорганизмдерді үздіксіз культивациялау процестерінің кинетикасының, биосинтез, биотрансформация және биокатализ өнімдерінің мембраналық бөлінуінің математикалық модельдері қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Код ON2

    Ғылыми зерттеулердің кезеңдерін жоспарлау және ұйымдастыру, ғылыми зерттеулердің нәтижелерін талдау және оларды нақты зерттеу міндеттерін шешуде қолдану.

  • Код ON7

    Биотехнологияда молекулалық-генетикалық әдістерді, жасушалық инженерияның және иммунобиотехнологияның әдістемелік негіздерін өзінің ғылыми және кәсіби қызметінде қолдану.

  • Код ON10

    Өз бетінше зерттеулер жүргізу және олардың нәтижелерін түсіндіру әдістерін меңгеру, берілген пәннің дамуына өзіндік үлес қосу (диссертация), өзінің ғылыми-кәсіби қызметін жүзеге асыруда өзіндік ерекшелігі мен шығармашылығын көрсету.

  • Код ON6

    Практикалық және ғылыми-педагогикалық қызметте негізгі физикалық, биофизикалық, биохимиялық, молекулалық-генетикалық, ақпараттық, микробиологиялық және биологиялық әдістерді қолдану.

  • Код ON3

    Сапа жүйесі бойынша халықаралық стандарттар талаптарын пайдалана отырып, ғылыми-зерттеу жұмыстарын орындау кезінде зерттеу әдіснамасын және олардың іске асырылуын айқындау.

  • Код ON8

    Негізгі химиялық және биологиялық процестердің математикалық модельдерін есептеу ‐ технологиялық процестерді оңтайландыруда математикалық және компьютерлік модельдеудің теориялық негіздерін пайдалану.

  • Код ON1

    Кәсіби қызметте негізгі ғылыми, педагогикалық, басқарушылық, коммуникативті білім мен дағдыларды қолдану.

  • Код ON9

    Технологиялық процесті регламентке сәйкес жүзеге асыру және биотехнологиялық процестердің негізгі параметрлерін, шикізат және өнім қасиеттерін өлшеу үшін техникалық құралдарды пайдалану.

  • Код ON5

    Интернет-технологияларды қоса алғанда, мамандандырылған деректер базасын және ақпараттық технологияларды пайдалана отырып, зерттеу тақырыбы бойынша ғылыми-техникалық және патенттік ақпаратты талдау және өңдеу.

  • Код ON4

    Биология, генетика және биотехнология саласындағы іргелі мәселелерді шешу үшін жаңа әдістемелерді, концепцияларды және теорияларды, технологияларды қолдану.

7M05102 Экобиотехнология және табиғатты пайдалану
Магистратура

Алматы технологиялық университеті (АТУ)

БББТ: M082 Биотехнология

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
7M05102 Өсімдік биотехнологиясы
Магистратура

С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті

БББТ: M082 Биотехнология

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
7M05102 Биотехнология
Магистратура

Қазақ ұлттық аграрлық университеті

БББТ: M082 Биотехнология

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
7M05102 Биотехнология
Магистратура

Торайгыров университеті

БББТ: M082 Биотехнология

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
7M05102 Биотехнология
Магистратура

Манаш Қозыбаев атындағы Солтүстік Қазақстан мемлекеттік университеті

БББТ: M082 Биотехнология

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
7M05102 Биотехнология
Магистратура

Инновациялық Еуразия университеті

БББТ: M082 Биотехнология

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
7M05102 Биотехнология
Магистратура

Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті

БББТ: M082 Биотехнология

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
7M05102 Тағамдық Биотехнология
Магистратура

Ш. Уәлиханов атындағы Көкшетау университетi

БББТ: M082 Биотехнология

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
Top