Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B07202 Тағамдық химия және технология (НКУ) в Әл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті

  • Математика 1
    Несиелер: 5

    Математикада теориялық ойларды қалыптастыру, жаратылыстанудың әртүрлі мәселелерін талдау, шешу. Пән математикалық, қолданбалы есептерді шығару дағдыларын дамытуға бағытталған; логикалық ойлауды дамыту, әр түрлі жағдайда теорияның қолданылуын талдау, нәтижелерді салыстыру, қарама-қарсы қою қабілеттері туралы. Пән сызықтық және векторлық алгебра, аналитикалық геометрия, шектер теориясы, дифференциалдық есептеу, интеграл элементтерін зерттеуге бағытталған.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Жалпы және бейорганикалық химия
    Несиелер: 5

    Периодтық заңның заңдылықтары негізінде заттардың қасиеттерін талдау қабілеттерін қалыптастыру; атомдар мен молекулалардың құрылымы арасындағы байланысты орнату, алу тәсілдері мен бейорганикалық заттардың қасиеттерін бағалау. Зерттеу кезінде мыналар қарастырылады: атомдардың, молекулалардың электронды құрылымы, химиялық байланыс теориясы, қосылыстардың құрылымы мен қасиеттері, химиялық процестердің заңдылықтары, тепе-теңдік күй, тепе-теңдіктерді сипаттау әдістері, элементтердің химиялық қасиеттері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Физика
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты: эксперимент пен практикалық тәжірибені қорыту үшін физика теориясын қолдану қабілетін қалыптастыру. Оқыту нәтижелері: - объектілердің қасиеттерін зерттеу және түсіндіру үшін физика заңдарын қолдану; - молекулалық физика мен термодинамикадағы типтік есептерді шешу; - есептер шығару үшін механика мен электромагнетизм заңдарын қолдану; - қойылған физикалық эксперименттің нәтижелерін өңдеу; - физикалық жүйелердің модельдерін құру.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Биоорганикалық химия
    Несиелер: 6

    Пәннің мақсаты - органикалық заттардың құрылымы мен қасиеттерін талдау, олардың биологиялық функцияларын білу қабілетін қалыптастыру Проблемалық лекциялар, студенттердің жеке және топтық жумыс оқу әдістерін қолдана отырып, маңызды органикалық қосылыстардың құрылысы мен олардың функциялары арасындағы тәуелділік, органикалық қосылыстардың реакциялық қабілетінің заңдылықтары мен физиологиялық активтілігі, биологиялық белсенді заттардың негізгі кластарының физика-химиялық қасиеттері қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Биология негіздері
    Несиелер: 3

    Пәннің мақсаты: биологияның негізгі заңдарын, жасушалық биологияны, патогендер мен микроорганизмдердің қасиеттерін қолдану қабілетін қалыптастыру. Биологияның негізгі түсініктері мен әдістері, тіршілік мәні, биологиялық жүйелер, жасушалар, олардың циклдері, дифференциациясы, ағзалары, олардың негізгі жүйелері, жіктелу принциптері, тұқым қуалаушылық және өзгергіштік заңдылықтары, биологиялық эволюция сияқты ұғымдар қарастырылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Математика 2
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты: математикада теориялық идеяларды қалыптастыру, талдау, жаратылыстанудың әртүрлі мәселелерін шешу. Пән жаратылыстану ғылымдарының математикалық және қолданбалы мәселелерін шешу дағдыларын қалыптастыруға, логикалық ойлауды дамытуға, әр түрлі жағдайда теорияның қолданылуын талдау, салыстыру, нәтижелерді салыстыру қабілеттерін дамытуға бағытталған. Пәннің мазмұны бірнеше айнымалылардың функциясын, дифференциалдық теңдеулерді, қатарлар теориясын, ықтималдықтар теориясын зерттеуге бағытталған.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Органикалық химия
    Несиелер: 6

    Пәннің мақсаты: органикалық қосылыстардың құрылысы, қасиеттері және рективтілігі туралы білімді сипаттау және бағалау қабілетін қалыптастыру, оларды әртүрлі материалдарды синтездеу үшін қолдану. Органикалық қосылыстардың негізгі теориялары, алифатикалық, хош иісті және циклдық көмірсутектердің құрылысы мен қасиеттері және олардың функционалдық туындылары, алу тәсілдері, химиялық қасиеттері және олардың негізінде биологиялық белсенді қосылыстар қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Аналитикалық химия негіздері
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты-үлгілердің сапалық және сандық талдауын жүргізу, әр түрлі нысандар үшін талдаудың оңтайлы әдістерін таңдау. Технологиялық процестерді басқару үшін қажетті Аналитикалық химияның теориялық және практикалық негіздері; химиялық талдауда қолданылатын реакциялардың тепе-теңдігіне, кинетикасына және механизміне әсер ететін факторлар; талдаудың қазіргі заманғы әдістері қарастырылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Техникалық бейнелеу
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты: техникалық жобалау құжаттамасын орындау және техникалық жүйелерді модельдеу үшін әртүрлі мақсаттарда техникалық сызбаларды орындауға және графиканы бейнелеу арқылы техникалық идеяларды графикалық түрде көрсетуге арналған компьютерлік дизайн жүйелерін пайдалану мүмкіндігін қалыптастыру. Автоматтандырылған жобалау, проекциялаудың әр түрлі әдістерінде геометриялық пішіндердің проекциясын құру, жұмыс сызбасын ресімдеу қарастырылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Инструменталдық анализ
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты – заттар мен материалдардың сапалық және сандық сипаттамаларын өлшеу үшін аспаптық талдауды таңдау және қолдану, әртүрлі әдістермен алынған эксперименталды ақпаратты өңдеу, оның негізінде қорытынды жасау білігін қалыптастыру. Cтуденттердің жеке және топтық жумыс оқу әдістерін қолдана отырып, талдаудың физика-химиялық әдістерінің теориялық негіздері, оларды қолдануын, өлшеу аппаратурасының принциптері мен конструкциясы қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Компьютер ғылымдарына және хемометрикаға кіріспе
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты технологиялық процестерді моделдеу қабілетін қалыптастыру. Технологиялық процестерде эксперименттер мен компьютерлік симуляцияның рөлі, деректерді талдау үшін бағдарламалық пакеттерді қолдану негіздері, Компьютерлік графика, Химиялық эксперимент пен аналитикалық өлшеуді жүргізудің оңтайлы шарттарын жоспарлау және таңдау, химиялық деректерден ақпараттың максимумын алу үшін математикалық және статистикалық әдістерді қолдану қалыптастырады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Физика-химиялық талдау әдістері
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты: заттар мен материалдардың сапалық және сандық сипаттамаларын өлшеу үшін физика-химиялық талдау әдістерін таңдау және қолдану, әртүрлі әдістермен алынған эксперименталды ақпаратты өңдеу және оның негізінде қорытынды жасау қабілеттерін қалыптастыру. Талдаудың физика-химиялық әдістерінің теориялық негіздері, оларды химиялық өндірісті аналитикалық бақылау үшін қолдану, химиялық талдауда қолданылатын өлшеу жабдықтарының принциптері қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Химиялық реакциялар инженериясы
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты: химиялық реакциялар мен реакциялық жүйелерді талдау қабілетін қалыптастыру. Оқу курсы химиялық реакторларды пайдалану және жобалау саласында іргелі білімді қалыптастырады. Химиялық-технологиялық процестердің негізгі заңдылықтары, каталитикалық және паталитикалық емес гетерогенді реакциялық жүйелер, химиялық реакторлардың түрлері, реакторлардың есептеулері, реакторлардың конструкциясы проблемалық дәрістер және пікірталас қолдану арқылы қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 4
  • Тағамдық өнімдердің сапа жүйесі
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты - тамақ өндірісінің негізгі кезеңдері мен тағам сапасын бақылау және сүйемелдеу қабілеттерін қалыптастыру. Өнім сапасын бақылау саласындағы отандық және шетелдік озық тәжірибені зерделеу және жүйелеу, тамақ өнімдерінің сапасын арттырудың ғылыми негіздерін әзірлеу қарастырылады; жобаға бағытталған оқыту технологиясы, case-study және студенттердің жеке және топтық жұмысы қолданылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 4
  • Инженерлік термодинамика
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты – химиялық процестің жүру бағытына әсер ететін факторларды, термодинамикалық жүйелердің тепе-теңдік күйінің сапалық және сандық қасиеттерін сипаттайтын әдістерді талдауға қабілетті болуды қалыптастыру. Интерактивті сұрау, жеке және топтық жұмыс әдістерін қолданып, химиялық термодинамиканың негізгі түсініктері мен заңдары, химиялық тепе-теңдік, ерітінділер, фазалық тепе-теңдік, сұйықтықтың қозғалу заңдары, тамақ өнеркәсібі процестеріндегі жылу және масса алмасу қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 4
  • Ферментациялық технологиялар
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты – тағам өнімдерін өндіру кезіндегі ашыту процестерін және ферментациялық технологияларын бақылау қабілетін қалыптастыру. Ферменттердің типтері, ферменттердің жіктелуі, ферментациялық процестерге арналған орта, Органикалық заттарды физикалық және химиялық өзгерту мақсатында жасушалық компоненттер (ферменттер), ашыту процестерінің механизмдері, тағам өнімдерінің бүлінуін тудыратын микроорганизмдерді анықтау және дәлелдеу, биореакторлар, ферментациялық технологиялары қарастырылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 4
  • Өнеркәсіп экономикасы
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты - заңды, экономикалық және әлеуметтік негізде шағын бизнес ұйымдарын құру қабілетін қалыптастыру. Оқыту барысында студенттерді интерактивті сұрау және олардың топтық жұмысын қолданып, өндірістік экономиканың негіздері, өндірістік кәсіпорындарды басқару, жоспарлау, ұйымдастыру және инженерлік процестерді экономикалық талдау негіздері, кәсіпорындар қызметін талдау, экономикалық есептеулер, тағам өнімдерін шығаратын өндіріс орындарын басқару принциптері қарастырылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 5
  • Тағам технологиясындағы құралдар мен аппараттар
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты - тамақ технологиясында қолданылатын машиналар мен құрылғыларды құру және пайдалану қабілеттерін қалыптастыру. Механикалық, гидромеханикалық, жылу масса лмасу және биотехнологиялық процестерді жүргізу үшін, тағам өнімдерін қаптау үшін, тағамдық ортаны түрлендіргіш машиналар мен аппараттардың жұмыс қағидаттары, жаңа тағам өнімдерін өндіру бойынша қағидаттар, инженерлік тапсырмалар case-study, интерактивті сұрау қолдану арқылы қарастырылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 5
  • Микробиология
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты - микробиология принциптерін, микроорганизмдердің әртүрлі топтарының морфологиясы мен физиологиясын зерттеу әдістерін қолдана білу. Проблемалық лекциялар, студенттердің жеке және топтық жумыс оқу әдістерін қолдана отырып, жасушалық биология, бактериялар, құрылысы, дамуы, көбеюі және жіктелуі, саңырауқұлақтар, тағамдық өнімдер технологиясындағы микроорганизмдердің рөлі, патогендер мен микроорганизмдердің қасиеттері қарастырылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 5
  • Қант және кондитерлік өнімдер технологиясы
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты - қант және кондитер өнімдерін өндіру технологиясын бақылау және сүйемелдеу дағдысын қалыптастыру. Көмірсулардың химиялық қасиеттері, сахарозаның физика-химиялық қасиеттері, шикізат түрлері, технологиялық үдерістердің типтері, кондитерлік өнімдердің жіктелуі, кондитерлік бұйымдарды қалыптау, талдау әдістері, қант және кондитерлік өнімдерді өндіру ерекшеліктері case-study, интерактивті сұрау қолдану арқылы қарастырылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 5
  • Тағам өнімдерінің химиясы мен анализі
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты - тағам шикізатын бағалаудың химиялық әдістерін қолдану дағдыларын дамыту; тағамдық жүйелердің қажетті қасиеттерін алу үшін химиялық құрамды өзгерту процестерін басқару. Топтық және жеке жұмыстар әдістері қолданылып, негізгі тағамдық ингредиенттер, тағам өніміндерінің құрамындағы функционалдық қоспалар мен уытты заттар, сондай-ақ тамақ өнімдерін талдау әдістері қарастырылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 5
  • Биохимия
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты - биохимия принциптерін қолдана білу, тамақ құрамында көмірсулар, майлар, белоктар, минералдар мен дәрумендердің қолданылуын бақылау. Проблемалық лекцияларды, студенттердің жеке және топтық жумысын қолдана отырып, тамақ өнеркәсібіндегі макромолекулярлық қосылыстардың құрылысы мен биохимиялық функциялары, тамақ өнімдерін өндіру технологияларындағы химиялық құрамы мен биохимиялық процестер қарастырылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 5
  • Экология және адам тіршілігінің қауіпсіздігі
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты тірі организмдердің тіршілік ету ортасымен өзара әрекеттесу заңдылықтары, биосфераның жұмыс істеуі, зиянды, зақымдайтын факторлардан адам өмірінің қауіпсіздігін қамтамасыз ету негіздері, қауіптерден қорғау тәсілдері, авариялар, апаттар, табиғи апаттар салдарын жою жөніндегі іс-шаралар, қоршаған ортаны қорғау және табиғатты ұтымды пайдалану туралы білімді қалыптастыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 6
  • Тағамдық дисперсті жүйелер
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты – тағамдық дисперсті жүйелер және фазааралық процестер мәселелерімен байланысты есептерді шешу қабілетін қалыптастыру, тағамдық өндіріс үшін дисперсті жүйелерді алу әдістерін қолдану және әзірлеу. Дисперстік жүйелер және фазааралық құбылыстар (адсорбция, адгезия, жұғу), жоғары дисперсті жүйелердің молекулалық-кинетикалық қасиеттері; дисперсті жүйелердің тұрақтылығы, құрылымдық-механикалық, электркинетикалық және оптикалық қасиеттері; өздігінен түзілетін жүйелер; БАЗ қарастырылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 6
  • Майлар технологиясы негіздері
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты - майды өндіру технологиясымен және оларды өңдеу технологиясымен байланысты мәселелерді шешу қабілеттерін қалыптастыру. Майлардың химиялық қасиеттері, липидтердің жіктелуі, майлардың түрлері, майдың құрамы бар өнімдердің химиялық және физикалық қасиеттері, майларды талдау әдістері, майларды өндіру ерекшеліктері case-study, студенттердің жеке және топтық жұмыс қолдану арқылы қарастырылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 6
  • Кәсіпкерлік
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты - кәсіпкерлік қызметтегі инновация туралы, инновацияның негізгі түрлері, проблемалар және болашақ кәсіби қызмет контекстінде инновациялық жобаларды әзірлеу әдістері туралы түсінік қалыптастыру. Пәнді оқу кезінде келесі аспектілер қарастырылады: кәсіпкерлік қызмет пен инновацияның негізгі түрлері, бизнес пен кәсіпкерлік қызметтің арасындағы айырмашылық, кәсіпкерліктің негізгі теориялары, бизнес идеяны әзірлеу ережелері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 6
  • Технологиялық процестер
    Несиелер: 6

    Пәннің мақсаты - технологиялық процестерді жүзеге асырумен байланысты негізгі мәселелерді шешу, тамақ өнімдеріндегі қарапайым операциялар мен процестерді орындау қабілеттерін қалыптастыру. Гидромеханикалық, термиялық және массалық алмасу процестері, критерийлік теңдеулер, технологиялық процестердің түрлері, технологиялық процестердің материалдық-энергетикалық балансын талдау, тағам өндірісінің технологиялық процестері case-study, жеке және топтық жұмыс қолдану арқылы қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 6
  • Жалпы химиялық технология
    Несиелер: 6

    Пәннің мақсаты – химиялық технологияның негізгі заңдылықтары негізінде технологиялық мәселелерді шешу қабілетін қалыптастыру. Жалпы химиялық технология негіздері, маңызды химиялық өндірістер, химия өнеркәсібінің шикізаттық, энергетикалық және экологиялық мәселелерін бағалау, нақты өндірістік технологиялар нақты өндірістік технологияларды талдау case-study, жеке және топтық жұмыс қолдану арқылы қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 6
  • Жемқорлыққа қарсы іс-қимылдың құқықтық негіздері
    Несиелер: 5

    Сыбайлас жемқорлыққа қарсы іс-қимыл саласындағы мемлекеттік органдардың, саяси және қоғамдық ұйымдардың қызметін талдау қабілеттерін қалыптастыру. Курс қазіргі қоғамдағы сыбайлас жемқорлық пен сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениеттің мәселелері туралы объективті білімді қалыптастырады. Пән сыбайлас жемқорлыққа қарсы заңнаманың негізгі ережелерін, сыбайлас жемқорлыққа қарсы ұлттық іс-қимыл жоспарының мазмұнын, сыбайлас жемқорлықты еңсеру дағдыларын зерделеуге бағытталған.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 6
  • Физикалық химияның негіздері
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты студенттерге физикалық химияның теориясы мен практикасы бойынша білім мен дағдыларды тиімді қолдануға мүмкіндік беретін құзыреттілікті қалыптастыру болып табылады. Cтуденттердің жеке және топтық жумыс оқу әдістерін қолдана отырып, физикалық және химиялық процестер арасындағы байланыс, химиялық кинетика, гомогенді және гетерогенді катализ, тағам технологиясындағы процестерді түсіну үшін заманауи беттік теориялар қарастырылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 6
  • Әл-Фараби және қазіргі заман
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты: студенттерде әлемдік және ұлттық мәдениеттің даму контекстіндегі ұлы түркі ойшылы Әбу Насыр әл-Фарабидің ғылыми және философиялық мұрасы туралы түсініктерді қалыптастыру. Оқыту нәтижелері: Әл-Фараби мұрасының негізі философиялық мазмұнын және оның түпкі философиясын қалыптастыруға әсерін түсіндіру; шығыс философиясының Еуропалық қайта өрлеу кезеңіне әсерін көрсету; ұлттық және әлемдік философия тарихының дәстүрлі және қазіргі заманғы мәселелерін кәсіби іс-әрекетте қолдану.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 6
  • Тағам өнімдерін шығару практикумы
    Несиелер: 10

    Пәннің мақсаты – тағам өнімдерін дамыту бойынша зерттеулерді өз бетінше жүзеге асыра білу қабілетін қалыптастыру. Тамақ өнімдерін дамыту принциптері, тағам өнімдерін шығару пәнін игеру барысында алынған дағдыларды қолдана отырып, тұтынушылардың қалауын, нарық ерекшеліктерін ескере отырып, тағам өнімдерін дамытудағы нақты мәселелердің шешімін табу қарастырылады, жобаға бағытталған оқыту технологиясы және студенттердің топтық жұмысы қолданылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 7
  • Тағам өнімдерінің заңнамасы
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты - тағам өнімдерінің қауіпсіздігі және тамақ өндірісін ұйымдастыру саласындағы заңнамалық базаны қолдануға байланысты мәселелерді шешу қабілеттерін қалыптастыру. Тамақ заңнамасы, азық-түлік пен қосалқы материалдардың сапасын бақылауды жүзеге асыру, шикізат пен дайын өнімді сертификаттауын жүргізу; проблемалық өндірістік жағдайларда (сапа, қауіпсіздік) ымыраны табу case-study әдісі қолдану арқылы қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 7
  • Тағам өнімдерінің шығаруы
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты – тағам өнімдерін шығару және оларды дамыту жобаларына қатысу қабілетін қалыптастыру. Тағам өнімдерін жасауда орын алатын химиялық, физика-химиялық, биохимиялық, құрылымдық және механикалық процестер туралы іргелі ғылыми білімдер, өнімнің сапасын жақсарту, өнімнің тағамдық құндылығының теріс өзгеруін төмендетету, оның сақтау мерзімін ұзартатуға арналған заманауи технологиялық әдістер case-study қолдану арқылы қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 7
  • Тағам өнімдерінің жаңа технологиялары
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты - өндірістік процестерді жақсарту шараларын дамыту қабілетін қалыптастыру. Жоғары технологиялық өндірістер саласындағы іргелі ғылыми білімдер, тағам өндірісінің инновациялық технологиялары, тағам технологияларын дамыту тенденциялары, тағам өнімдерін алудың заманауи технологиялары, жаңа, инновациялық, синтезделген, байытылған тағам өнімдерін жасауға мүмкіндік беретін технологиялық әдістер қарастырылады; пікір-талас және case-study технологиялары қолданылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 7
  • Жаңа тағамдық технологиялар практикумы
    Несиелер: 10

    Пәннің мақсаты – тағам өнімін шағарудың жаңа технологияларын дамыту қабілетін қалыптастыру. Пән жобаға бағытталған оқыту технологиясы және студенттердің топтық жұмыс әдісін қолдана отырып, тағам технологиялары саласындағы ғылым мен техниканың қазіргі жетістіктеріне және Тағам өнімдерінің жаңа технологиялары пәні барысында алынған дағдыларға негізделіп тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында тағам өнімдерін алудың жаңа технологияларын жасау принциптерін қарастыруға бағытталған.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 7
  • Композициялық материалдардың химиясы мен технологиясы
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты - тамақ өнеркәсібінде қолдануға арналған композициялық материалдарды қабылдау және пайдалану қабілеттерін қалыптастыру. Қазіргі заманғы пленкалы материалдар мен талшықтарды өндіру технологиясының теориялық және практикалық негіздері, полимерлер өндірісі, шикізат пен өнімдерді талдау; осы материалдарды тамақ өндірісінде тәжірибелік пайдалануы студенттерді интерактивті сұрау негізінде қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 7
  • Тағам өнімдерін сенсорлық талдау, тұтынушылар сұранысын сараптау
    Несиелер: 3

    Пәннің мақсаты - тамақ өнімдеріне сенсорлық талдау жасау және сенсорлық талдау әдістерін қолдану қабілетін қалыптастыру. Сенсорлық (органолептикалық) талдау әдістерімен тұтынушылардың қалауларына сараптама жүргізу мүмкіндіктері, сенсорлық талдаудың халықаралық жіктелуі, ISO стандарттары, өнімдерді тұтынушылық бағалау әдістері жобаға бағытталған тәсіл және студенттердің жеке және топтық жұмыс қолдануы арқылы қарастырылады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 7
  • Тағамдық өнімдердің орамдары
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты - тағамдық өнімдеріне арналған орамдарды жасау қабілетін қалыптастыру, әр түрлі қаптамалардың технологиясын түсіну. Орауыш материалдардың негізгі түрлері мен қасиеттері, тағам өнімдеріне арналған орамның құрамы, қаптау технологиялары, қаптамалар материалдарына қойылатын талаптар, биологиялық ыдырайтын материалдар case-study, студенттердің жеке және топтық жұмысы қолдану арқылы қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 7
  • Тағамдық өндірістегі полимерлер
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты - тамақ өнеркәсібінде полимерлік материалдарды алу және пайдалану қабілетін қалыптастыру. Полимерлерді синтездеу саласындағы заманауи теориялық негіздер, полимерлердің санитарлық-гигиеналық сипаттамалары, экологиялық таза полимерлік материалдарды алудың физика-химиялық негіздері, тамақ өнеркәсібіне арналған полимерлер және оларды алу және қолдану мәселелері, полимерлі материалдардың қалдықтарын қайта өңдеу мәселелері студенттерді интерактивті сұрау негізінде қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 7
  • Өндірістік экология
    Несиелер: 3

    Пәннің мақсаты - әртүрлі өндірістік нысандардың қауіпсіздік жағдайын тексеру қабілетін қалыптастыру. Өндірістік экология негіздері технологиялық, экономикалық, биологиялық, әлеуметтік және адам мен экономикалық объектілер, қоршаған орта арасындағы қатынастардың жүйесі ретінде, қарастырылады, ауа-су бассейндерін, жер ресурстарын қорғау жөніндегі іс-шаралар пікірталас, case-study қолдану арқылы қарастырыдады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 7
  • Тағам өндіруші кәсіпорындарын жобалау негіздері
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты – аппаратура, технологиялық схеманы таңдау және есептеу, жүйелік тәсілді қолданып тағам өндірістерді жобалау қабілетін қалыптастыру. Пәнді оқу барысында тамақ өнеркәсібі объектілерінің құрылыстық және технологиялық жобалаудың принциптері мен кезеңдері, нормативтік құжаттар, технологиялық схеманы дайындау, материалдық және жылу есептеулері, механикалық есептеулер және жабдықтарды таңдау case-study, студенттердің жеке және топтық жұмыс қолдану арқылы қарастырылады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 7
  • Қоршаған ортаның химиясы мен экология
    Несиелер: 3

    Пәннің мақсаты-қоршаған орта және табиғатты пайдалану мәселелерімен байланысты міндеттерді шешу қабілетін қалыптастыру Табиғат пен қоғамның қызмет етуі мен дамуының негізгі заңдылықтары, "адам-өмір сүру ортасы" жүйесіндегі өмір сүру қауіпсіздігінің негіздері, биосфераның қызмет ету заңдылықтары, адам қызметінің әсерінен қоршаған орта компоненттерінің өзгеруін қорғау шаралары, қазіргі экологиялық мәселелер, ағынды су мәселелер case-study қолдану арқылы қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 7
  • Код ON3

    тағам өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі бойынша техникалық құжаттамаға сәйкес шикізаттың, дайын өнімнің, қосалқы материалдардың, технологиялық жабдықтардың санитарлық жағдайының биологиялық және экологиялық қауіпсіздігін бағалау;

  • Код ON5

    компьютерлік технологияны пайдалана отырып, нәтижелерді өңдеуге, технологиялық схемаларды құруға, реакторларды, жабдықтарды және тамақ кәсіпорындарын жобалауға арналған есептеулер жүргізу;

  • Код ON6

    өндірістің техникалық сипаттамаларына, эргономикасы мен экологиясына сәйкес тағам өнімдерін шығаратын жабдықтар мен аппараттардың жұмысының оңтайлы параметрлерін таңдау;

  • Код ON2

    тағам шикізаты мен қосалқы материалдарды қайта өңдеу, сақтау және іске жарату технологиясындағы химиялық және биохимиялық процестер түсінігін көрсету;

  • Код ON11

    тағам өнімдері мен жартылай дайын өнімді алудың, қайта өңдеудің, сақтаудың, консервілеудің және қаптаудың жаңа химиялық-технологиялық процестерін әзірлеуді және инновациялық жобаларды енгізуді жүргізу, оның ішінде кәсіпкерлік қызмет үшін;

  • Код ON12

    қазіргі қоғам мен экономиканың қажеттіліктеріне сәйкес құқықтық заңнаманы, әлеуметтік өзара әрекеттесуді білу негізінде жеке тұлғаның одан әрі өсуі мен кәсіби дамуының бағыттарын анықтау.

  • Код ON4

    материалдық және энергетикалық теңгерімге, физика-химиялық және фазааралық процестердің термодинамикасына сәйкес тағам өнімдерін алу процестерінің технологиялық режимінің негізгі сипаттамаларын анықтау;

  • Код ON8

    заманауи стандарттарды, сапа жүйесін, құқықтық актілерді, өнеркәсіптік экономика мен экологияны білу негізінде есептер, сызбалар, технологиялық құжаттаманы жасау;

  • Код ON7

    бастапқы шикізаттың, дайын өнімнің сапасын және өнімдердің ұлттық және халықаралық сапа және қауіпсіздік стандарттарына сәйкестігін химиялық және физика-химиялық әдістер арқылы талдау;

  • Код ON10

    деректерді талдауға арналған қолданбалы бағдарламалық қамтамасыз етуді пайдалана отырып, тағам өндірісін оңтайландыру үшін технологиялық процестерді модельдеу;

  • Код ON1

    қазіргі заманғы химия мен тағам өнімдері технологиясының негізінде жатқан жаратылыстану және инженерлік ғылымдардың принциптері мен заңдарын, халықаралық және ұлттық стандарттарды, осы саладағы нормативтік және құқықтық құжаттарды түсіндіру;

  • Код ON9

    техникалық талаптарға сәйкес өнімді дайындаудың барлық кезеңдеріндегі технологиялық процестерді, рецепттердің сақталуын, шикізаттың, қосалқы және орауыш материалдардың шығын нормаларын, дайын өнім шығымын бақылау;

Top