Біздің инстаграмға жазылыңыз, гранттық байқаудың нәтижелерін жіберіп алмау үшін!
6B07202 Тағамдық химия және технология (НКУ) в әл-Фараби атындағы Қазақ Ұлттық университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Eкі серіктес университеттердің базаларында (әл-Фараби атындағы ҚазҰУ, Қазақстан және Торуньдағы Николай Коперникус университеті, Польша) тағам өнеркәсібі үшін тағам өндірісінің технологиялық процестерін бақылау мен сүйемелдеу, өнімдер мен шикізаттың химиялық құрамын талдау, жартылай және толық дайын тағам өнімдерін қайта өңдеудің, консервілеудің, сақтаудың және орап-қаптаудың заманауи тәсілдерін әзірлеу құзіреттеріне ие мамандарды дайындау.
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 240
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B068 Азық-түлік өнімдерінің өндірісі
-
ҰБТ-дағы пәндер Химия және Биология
-
Білім беру саласы 6B07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
-
Дайындық бағыты 6B072 Өндірістік және өңдеу салалары
Пәндер
-
1 Оқу жылы
Математика 1
Жалпы және бейорганикалық химия
Физика
Биоорганикалық химия
Биология негіздері
Математика 2
Органикалық химия
Аналитикалық химия негіздері
-
2 Оқу жылы
Техникалық бейнелеу
Инструменталдық анализ
Компьютер ғылымдарына және хемометрикаға кіріспе
Физика-химиялық талдау әдістері
Химиялық реакциялар инженериясы
Тағамдық өнімдердің сапа жүйесі
Инженерлік термодинамика
Ферментациялық технологиялар
-
3 Оқу жылы
Өнеркәсіп экономикасы
Тағам технологиясындағы құралдар мен аппараттар
Микробиология
Қант және кондитерлік өнімдер технологиясы
Тағам өнімдерінің химиясы мен анализі
Биохимия
Экология және адам тіршілігінің қауіпсіздігі
Тағамдық дисперсті жүйелер
Майлар технологиясы негіздері
Кәсіпкерлік
Технологиялық процестер
Жалпы химиялық технология
Жемқорлыққа қарсы іс-қимылдың құқықтық негіздері
Физикалық химияның негіздері
Әл-Фараби және қазіргі заман
-
4 Оқу жылы
Тағам өнімдерін шығару практикумы
Тағам өнімдерінің заңнамасы
Тағам өнімдерінің шығаруы
Тағам өнімдерінің жаңа технологиялары
Жаңа тағамдық технологиялар практикумы
Композициялық материалдардың химиясы мен технологиясы
Тағам өнімдерін сенсорлық талдау, тұтынушылар сұранысын сараптау
Тағамдық өнімдердің орамдары
Тағамдық өндірістегі полимерлер
Өндірістік экология
Тағам өндіруші кәсіпорындарын жобалау негіздері
Қоршаған ортаның химиясы мен экология
Оқыту нәтижелері
- тағам өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі бойынша техникалық құжаттамаға сәйкес шикізаттың, дайын өнімнің, қосалқы материалдардың, технологиялық жабдықтардың санитарлық жағдайының биологиялық және экологиялық қауіпсіздігін бағалау;
- компьютерлік технологияны пайдалана отырып, нәтижелерді өңдеуге, технологиялық схемаларды құруға, реакторларды, жабдықтарды және тамақ кәсіпорындарын жобалауға арналған есептеулер жүргізу;
- өндірістің техникалық сипаттамаларына, эргономикасы мен экологиясына сәйкес тағам өнімдерін шығаратын жабдықтар мен аппараттардың жұмысының оңтайлы параметрлерін таңдау;
- тағам шикізаты мен қосалқы материалдарды қайта өңдеу, сақтау және іске жарату технологиясындағы химиялық және биохимиялық процестер түсінігін көрсету;
- тағам өнімдері мен жартылай дайын өнімді алудың, қайта өңдеудің, сақтаудың, консервілеудің және қаптаудың жаңа химиялық-технологиялық процестерін әзірлеуді және инновациялық жобаларды енгізуді жүргізу, оның ішінде кәсіпкерлік қызмет үшін;
- қазіргі қоғам мен экономиканың қажеттіліктеріне сәйкес құқықтық заңнаманы, әлеуметтік өзара әрекеттесуді білу негізінде жеке тұлғаның одан әрі өсуі мен кәсіби дамуының бағыттарын анықтау.
- материалдық және энергетикалық теңгерімге, физика-химиялық және фазааралық процестердің термодинамикасына сәйкес тағам өнімдерін алу процестерінің технологиялық режимінің негізгі сипаттамаларын анықтау;
- заманауи стандарттарды, сапа жүйесін, құқықтық актілерді, өнеркәсіптік экономика мен экологияны білу негізінде есептер, сызбалар, технологиялық құжаттаманы жасау;
- бастапқы шикізаттың, дайын өнімнің сапасын және өнімдердің ұлттық және халықаралық сапа және қауіпсіздік стандарттарына сәйкестігін химиялық және физика-химиялық әдістер арқылы талдау;
- деректерді талдауға арналған қолданбалы бағдарламалық қамтамасыз етуді пайдалана отырып, тағам өндірісін оңтайландыру үшін технологиялық процестерді модельдеу;
- қазіргі заманғы химия мен тағам өнімдері технологиясының негізінде жатқан жаратылыстану және инженерлік ғылымдардың принциптері мен заңдарын, халықаралық және ұлттық стандарттарды, осы саладағы нормативтік және құқықтық құжаттарды түсіндіру;
- техникалық талаптарға сәйкес өнімді дайындаудың барлық кезеңдеріндегі технологиялық процестерді, рецепттердің сақталуын, шикізаттың, қосалқы және орауыш материалдардың шығын нормаларын, дайын өнім шығымын бақылау;
Ұқсас БББ
6B07202 Азық-түлік қауіпсіздігі
Манаш Қозыбаев атындағы Солтүстік Қазақстан университеті
6B07202 Қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы (тағам саласы бойынша)
Алматы технологиялық университеті (АТУ)
6B07202 Азық-түлік өнімдерінің технологиясы
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
6B07202 Азық – түлік өнімдерінің технологиясы
Инновациялық Еуразия университеті