Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B05102 Биотехнология сала бойынша в Ш. Уәлиханов атындағы Көкшетау университетi

  • Биотехнология нысандары
    Несиелер: 5

    Курс биотехнология объектілерін зерделеуді көздейді, онда Биотехнология объектілерінің иерархиясы мен жіктелуіне, биотехнологиялық өнім өндірудің әртүрлі технологияларында биообъектілерді пайдаланудағы алғышарттарға ерекше назар аударылады, оны зерделеудің өзектілігі экожүйелердің биотехнологиялық ресурстарын ұтымды пайдалануды шешу қажеттілігімен алдын ала айқындалады. Жасуша құрылымы және негізгі жасушалық құрылымдар (нуклеин қышқылдары, ақуыздар, аминқышқылдары, көмірсулар, липидтер) биохимиялық сипаттамалары. Прокариот жасушаларының цитологиясы және эукариот морфологиясы. Биологиялық объектілердің сипаттамасы.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Жоғары математиканың таңдаулы бөлімдері
    Несиелер: 5

    Мақсаты: арнайы курстарды оқытуда математика әдістерін қолдану мақсатында Математикалық есептерді шешудің практикалық дағдыларын қалыптастыру Логарифмдер. Функциялары. Функцияның шегі. Бір айнымалы функцияның туындысы. Дифференциалдық есептеудің негізгі теоремалары. Антидеривативті функция және анықталмаған интеграл. Анықталған интеграл, оның қасиеттері және белгісіз интегралмен байланысы. Ньютон-Лейбниц Формуласы. Ықтималдықтар теориясының элементтері. Математикалық статистика элементтері. Топтық және жеке жұмыс әдістері, проблемалық жағдай

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Бейорганикалық және аналитикалық химия
    Несиелер: 6

    "Химия" жалпы бөлімінің "Бейорганикалық химия" және "аналитикалық химия"бөлімдерін зерттеу бойынша қысқаша ақпарат берілген. Курстың теориялық мәселелері жан-жақты қарастырылған, бұл студенттерге химия ғылымының заманауи деңгейіне және жоғары білікті мамандарды даярлауға қойылатын талаптарға сәйкес ұсынылған материалды түсінуге және игеруге мүмкіндік береді. Курс соңында студент математиканың негізгі түсініктері мен заңдылықтарын, биотехнологияда математикалық және физикалық есептеулерді қолдану ерекшеліктерін біледі.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Тіршілік қауіпсіздік негіздері
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты біздің өміріміздегі қауіпсіз мінез-құлық саласындағы құзыреттерді қарастыру, қауіпті жағдайларда, оның ішінде қоршаған, техногендік және биосоциалдық сипаттағы қауіпті жағдайларда дұрыс шешімдер қабылдау және рөлдер, салауатты және қауіпсіз өмір салтын ұйымдастыру, алғашқы медициналық көмек көрсету дағдылары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Экономика және кәсіпкерлік негіздері
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты пәннің мазмұны Қазақстан экономикасының даму кезеңдері, монополия және нақтылау, Ұлттық экономика, жұмыс істемейтін және инфляция деңгейі, алдын – ала кәсіпкерлікті ұйымдастырудың дәлдігі мен нысандары, әлеуметтік кәсіпкерлік, кәсіпкерлік тәуекел, кәсіпорындағы жаңа идеялар, тиімді бизнес-жоспарды дамыту, Қазақстан Республикасындағы шағын және орта кәсіпкерлікті мемлекеттік қолдау сияқты тақырыптарды қамтитынын түсіндіру. Бизнес-жобалардың тұсаукесерлерін ұйымдастыру және өткізу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты еңбек, азаматтық, отбасылық және қылмыстық құқықта мемлекеттің түрлері мен нысандары туралы түсінік пен құзыреттілікті қалыптастыруды қарастыру, студенттерге сыбайлас жемқорлыққа жол бермеу бойынша жұмысты басқарудың негізгі технологиялары туралы Сыбайлас жемқорлық туралы түсінік беру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Ғылыми зерттеу негіздері
    Несиелер: 5

    Пәнді оқытудың мақсаты студенттердің ғылыми-зерттеу дағдыларын дамыту; ғылыми білімге баулу, оларды ғылыми-зерттеу жұмыстарын жүргізуге дайындау және қабілетін шыңдау. Пәнді оқытудың міндеттері: студенттердің ғылыми зерттеулер жүргізудегі практикалық дағдыларын дамыту; ақпарат көздерімен өз бетінше жұмыс істеу дағдыларын жетілдіру. Компьютерлік презентацияларды пайдалана отырып, интерактивті дәрістер, белсенді практикалық сабақтар және/немесе зертханалық жұмыстар өткізу, білім беру процесіндегі ғылыми зерттеулердің АКТ-мен өзара байланыстыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Шоқантану
    Несиелер: 5

    Мақсаты: студенттердің Шоқановатану минимумын меңгеруі, Ш.Уалихановтың өмірбаяны мен өмірі саласындағы орыс тарихының негізгі мәселелерін білуі. Аннотация: Бұл пән Ш.Уалихановтың тұқымын, Ш.Уалихановтың жеке басының қалыптасуының тарихи алғышарттарын, оның қызметін зерттейді. Ғылымды насихаттауды, шығыстану мәселелерін оның еңбектерінде, этнографиялық мұраны және Ш.Уалихановтың тарих ғылымына қосқан үлесін қарастырады. Ш.Уалихановтың қоғамдық-саяси және ғылыми көзқарастарымен таныстырады. Эссе жазу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Экология және тұрақты даму
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты экологияның мақсаттары, міндеттері және әдістерімен таныстыру. Экологиялық білімнің қалыптасуы мен дамуының қысқаша тарихы. Табиғат пен қоғамның тұрақты дамуының негізгі заңдылықтарын беру. Экологиялық проблемалар, олардың қазіргі экономикалық және саяси тенденциялардағы орны мен рөлі. Экология бойынша практикалық міндеттерді шешу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Академиялық жазу
    Несиелер: 3

    Курстың мақсаты: халықтың мәдениеті мен тілдеріне білім алушылардың мәдениеті мен білім деңгейін арттыру, жазбаша қарым-қатынас мәдениетін жетілдіру. Академиялық мәтіндердің түсініктерін, функциялары мен жанрларын таныстыру және кеңейту. Академиялық мәтінді сауатты ресімдеу дағдыларын қалыптастыру (аннотация, эссе, сын-пікір, реферат, курстық және дипломдық жұмыс). Ғылыми және қоғамдық танымды кеңейту үшін академиялық адалдықтың этикалық және құқықтық нормаларын, қағидаттары мен мәдениетін сақтау. Дереккөздермен, кітапханалық, Интернет қорларымен жұмыс істеу дағдыларын дамыту. Академиялық ортада плагиат мәселелерін талқылау. Әдістемелік материалдарды, интерактивті, сандық әдістерді пайдалана отырып сабақтар өткізу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Биотехнология негіздері
    Несиелер: 5

    Пәннің мазмұны мынадай тақырыптарды қамтиды: Биотехнологияның мақсаттары, пәні, міндеттері және әдістері; биотехнологияның ғылым ретінде дамуының қысқаша тарихы; биотехнологияның негізгі бағыттары; Биотехнологиялық процестердің негізгі түрлері; жасушаларды культивациялау; Биотехнология объектілері және олардың биотехнологиялық функциялары; Биотехнологияның даму перспективалары; Метаболиттер мен ферменттер өндірісінің биотехнологиясы; Тамақ өнеркәсібіндегі биотехнологиялық процестер; адамзаттың биологиялық және экологиялық проблемаларын шешудегі биотехнология. Оқытудың инновациялық әдістерін қолдану.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Органикалық химияға қіріспе
    Несиелер: 5

    Курстың мақсаты: органикалық химияның мектеп курсы бойынша жалпылау мен қайталауды қамтамасыз ету. Келесі бөлімдер бойынша студенттердің білімін тереңдету және кеңейту:органикалық қосылыстардың негізгі сыныптары: көмірсутектер, оттегі, азот және гетероциклді қосылыстар. органикалық қосылыстардың негізгі кластары: көмірсутектер, оттегі, азот және гетероциклді қосылыстар.Бір-бірімен және периодтық жүйенің көптеген элементтерімен қарапайым және бірнеше байланыстармен байланысқан көміртек атомдарынан тұратын қосылыстарды зерттейді

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Цитология, гистология және эмбриология
    Несиелер: 5

    "Цитология, гистология және эмбриология" пәнінің негізгі мақсаты: 1) микроскопиялық және субмикроскопиялық құрылымдарды және жануарлар жасушаларының, тіндері мен мүшелерінің дамуын тану; 2) жануарлар ағзаларының, тіндерінің және жасушалардың дамуын білу. 3) практика мүдделері үшін организмнің дамуына дұрыс араласу үшін жалпы заңдылықтарды зерттеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Өсімдіктер физиологиясы
    Несиелер: 5

    Курстың мақсаты-студенттерде өсімдік организмінде болатын физиологиялық процестердің негізін құрайтын жалпы заңдылықтар мен нақты механизмдер туралы білімді қалыптастыру. Студентке өсімдіктер физиологиясының негізгі бөлімдері туралы нақты білім беру: өсімдік клеткасының физиологиясы, су алмасу, фотосинтез, тыныс алу, минералды қоректену, өсу және даму, өсімдіктердің өсу қозғалысы. Өсімдіктердің физиологиялық негіздері мен тұрақтылық механизмдері. Оқытудың инновациялық әдістерін қолдана отырып сабақ өткізу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Жануарлардың анатомиясы мен физиологиясы
    Несиелер: 5

    Курс Жануарлар өмірінің заңдылықтарын, күрделі функциялар мен оларды бүкіл жануарлар ағзасы жүйесіндегі реттеу механизмдерінің өзара тәуелділігінің биохимиялық, молекулалық және генетикалық негіздерін, зертханалық талдаудың кәсіби бастапқы дағдыларын және жануарлар ағзаларын зерттеу барысында эксперимент жасауды қарастырады. Курс соңында студент негізгі ережелер мен терминологияны меңгереді: цитология, гистология, эмбриология, морфология, жануарлар анатомиясы және физиологиясы;

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Биохимия
    Несиелер: 5

    Курстың мақсаты: теориялық, сонымен қатар практикалық деңгейде биохимиялық процестер саласындағы білім мен дағдыларды дамыту. Тірі ағзалардың макромолекулаларының негізгі кластарына салыстырмалы сипаттама беру: ақуыз құрылымы, ақуыздардың физика-химиялық қасиеттері, ферменттер, нуклеин қышқылдарының құрылысы, көмірсулар алмасуы, липидтердің алмасуы және құрылымы, ақуыз биосинтезі, ферменттердің әсер ету механизмдері, аминқышқылдарының метаболизмі, нуклеотидтер алмасуы. Автоматты биохимиялық анализаторда биохимиялық зерттеулердің жүргізу және нәтижелерін талдау.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Жасуша биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Курстың мақсаты-жасушалық технологияларды зерттеу. Биология, медицина, ауыл шаруашылығының әртүрлі салаларында жасушалық технологияларды қолданудың өзектілігі. Биологиялық белсенді заттарды өндіруде Биотехнологиядағы жасушалық дақылдардың рөлі. Генетикалық инженерия әдістері. "Генетикалық түрлендірілген организмдер"ұғымы. Экзогендік ДНҚ-ны өсімдік геномына беру әдістері. Трансгенді өсімдіктер өсімдік гендерінің жұмысын зерттеудің үлгісі ретінде.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Жалпы және молекулалық генетика
    Несиелер: 6

    Пәннің мазмұны келесі тақырыптарды қамтиды: Генетиканың даму тарихы; клетка тұқым қуалаушылық пен көбеюдің негізі ретінде; эукариоттар мен прокариоттардағы тұқым қуалайтын құрылымдардың ерекшеліктері; Дж. Уотсон және Ф. Крик ДНҚ құрылымдық моделі; Кариотип және идиограмма; Клетканың бөлінуі (амитоз, эндомитоз, митоз, мейоз); Г.Мендель заңдары; моногибридті, дигибридті және полигибридті будандастыру; аллельді емес гендердің өзара әрекеттесу түрлері; геннің плейотропты әсері. Оқытудың инновациялық әдістерін қолдану.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Органикалық және биоорганикалық химия
    Несиелер: 5

    Биоорганикалық химия-бұл химия мен биологияның түйіскен жеріндегі іргелі ғылым, ол тірі жүйенің жұмыс істеу принциптерін ашуға ықпал етеді. Органикалық қосылыстардың құрылымдық негіздері мен реактивтілігін зерттейді, монофункционалды қосылыстардың - спирттердің, аминдердің, альдегидтердің, карбон қышқылдарының реактивтілігі келтірілген және биополимерлер, биополимерлердің құрылымдық компоненттері, поли - және гетерофункционалды органикалық қосылыстар, липидтер, органикалық қосылыстардың стереохимиялық құрылымы сипатталған.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Өсімдіктер биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты - студенттердің өсімдіктер биотехнологиясы саласында зертханалық зерттеулер жүргізу қабілетін қалыптастыру. Пәнді игеру нәтижесінде студент өсімдіктерді қорғау саласындағы заманауи биотехнологияны дамытуға және практикалық іске асыруға бағытталған биотехнологиялық зерттеулердің жай-күйін анықтай алады. Пәнді оқу нәтижесінде студент биотехнологияның барлық негізгі бағыттары бойынша өсірілетін өсімдік жасушаларының биологиясы туралы білімді игереді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Химиялық талдау негіздері
    Несиелер: 5

    Курстың мақсаты: химиялық талдау жүргізу әдістемесі мен дағдыларын меңгеру. Қысқаша мазмұны: химиялық талдаудың мақсаттары мен міндеттері; ерітінділер; буферлік ерітінділер; электролиттік диссоциация; қосылыстардың химиялық құрамын зерттеудің сапалық әдістері; химиялық талдаудағы тұздардың гидролизі, ерітінділердің ерігіштігі; қосылыстардың химиялық құрамын зерттеудің сандық әдістері; тотығу-тотықсыздану және комплексонометриялық титрлеу әдісі; титрлеу; талдаудың физика-химиялық және электрохимиялық әдістері. Заманауи аналитикалық жабдықты пайдалану, эксперимент нәтижелерін өңдеу үшін мамандандырылған білімді дамыту. Этикалық қағидалар мен кәсіпқойлықты сақтау.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Оқшауланған өсімдік жасушаларын өсіру және алу
    Несиелер: 5

    Курстың соңында студент қоректік ортаны құруға және дайындауға, зерттеу үшін бастапқы түсініктерді дұрыс таңдауға, өсімдік объектісін зарарсыздандыру әдістерін игеруге, invitro өсімдіктерінің оқшауланған жасушаларын, тіндері мен мүшелерін дұрыс өсіруге қабілетті болады. Регенерант өсімдіктер мен бөлінбеген тіндерді алу, жасушаларды, олардың топтары мен тіндерін бөлу әдістерін меңгеру.. өсімдіктердегі негізгі физиологиялық өзгерістер жасуша деңгейінде.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Биотехнологиялық өндірістін негізі
    Несиелер: 5

    "Биотехнологиялық өндіріс негіздері" курсын Зерттеудің мақсаты кәсіпорындарда биотехнологиялық өндірістің теориялық негіздерін зерттеу болып табылады. Қазіргі биотехнологияның перспективалық бағыттары. Іргелі химиялық, биохимиялық, биотехнологиялық түсініктер жүйесін меңгеру. Биотехнологиялық өндірістің жалпы блок-схемасы, оның ерекшеліктері. Биотехнологиялық өндірістегі қоректік орта. Негізгі қуат көздерінің көздері. Биотехнологиялық өндірістің негізгі кезеңдері. Азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерінің Биотехнологиялық өндірістерінің қауіпсіздігі.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Техникалық микробиологиясы
    Несиелер: 5

    Курс микроорганизмдердің қасиеттерін; микроорганизмдердің тіршілік әрекетіне факторлардың әсерін; микроорганизмдердің физиологиясын,тыныс алуын,ферменттерін қарастырады; тауарлардың сапасын микробиологиялық бақылау; тамақ өндірісі микробиологиясының міндеттері; микроорганизмдердің тіршілік әрекетіне сыртқы орта жағдайларының әсері; микроорганизмдер тудыратын маңызды биохимиялық процестер Микроорганизмдердің физиологиясын,микроорганизмдер жасушасының құрамын, микроорганизмнің қоректенуін, сыртқы орта жағдайларының микроорганизмдердің тіршілік әрекетіне әсерін, абиотикалық, биотикалық, химиялық және биологиялық факторларды зерттейді

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Жануарлар биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Курс эмбриотрансплантация, эмбриокультура және эмбриоинженерия әдістерін зерттеуді қамтиды. Жануарлардың көбеюін қарау жануарлардың репродуктивті жүйесінің физиологиясы; жануарлардың гендік жүйелерін кодтайтын құрылымдық және функционалдық ақуыздар; жасанды ұрықтандыру және эмбриондарды транспланттау; жануарларды клондау; жануарлардың гендік инженериясы; Жануарлар биотехнологиясының даму мүмкіндіктері мен перспективалары. Пәнді игеру нәтижесінде студент зерттеу нысандарымен және биотехнологияның даму тарихымен танысады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Физколлоидтық химия
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты: студенттердің табиғи-ғылыми дүниетанымын дамыту және термодинамика мен кинетика заңдары негізінде заттардың құрылысы мен химиялық процестер туралы заманауи түсініктерді меңгеру үшін студенттердің білімін, практикалық дағдылары мен дағдыларын қалыптастыру, сонымен қатар топырақты және ауыл шаруашылығы өнімдерінің сапасын талдау үшін қолданылатын физика-химиялық зерттеу әдістерінің негіздерімен таныстыру; топырақта болатын физикалық-химиялық процестердің заңдылықтарын зерттеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Химиялық зерттеулердің физикалық әдістері
    Несиелер: 5

    Курс заттардың физикалық және химиялық қасиеттерінің олардың химиялық құрылымымен байланысын, химиялық қосылыстардың құрылымы мен қасиеттерін зерттеудің негізгі физикалық әдістерін, физикалық зерттеу әдістерінің диагностикалық сипаттамаларын зерттеуді қарастырады.курстың мақсаты: физикалық зерттеу әдістерінің аспаптық базасы туралы түсінік беру; классикалық физикалық әдістердің мысалында зерттеу, түсіндіру және нәтижелерді сипаттаудың ең жалпы ережелерімен таныстыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Биотехнологияда өсімдіктер ұлпаларының мәдениетін пайдалану
    Несиелер: 5

    Курста өсімдіктер биотехнологиясының негіздері, өсімдік жасушаларын культивациялау түрлері; биотехнологияда қолданылатын негізгі әдістер-жасуша, тін, тозаң, протопласт мәдениеті, жасушалық селекция, гендік инженерия қарастырылады. білу: өсімдік жасушалары, ұлпалары мен ағзалары культурасын өндіру биотехнологиясын, дарақтардың микроклональды көбею биотехнологиясын, стерильді зертхана жағдайында жұмыс істеу ерекшеліктерін; гендік қорды сақтау үшін өсімдік жасушалары, тіндері мен ағзалары культурасының әдісін пайдалануды білу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Жоғары молекулалық қосылыстарды бөлу және тазалау әдістері
    Несиелер: 6

    Курстың мақсаты: метаболизм процестерінде организмде пайда болатын жоғары молекулалық табиғи қосылыстарды қарастыру осы курста студенттер алған білім тірі жүйелердің жұмыс істеуіне негізделген биохимиялық процестердің механизмдерін түсіну үшін қажет және медицина мен ауылшаруашылығы үшін құнды жаңа биологиялық белсенді макромолекулаларды алудың биотехнологиялық әдістерін жасауда теориялық негіз болып табылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Биотехнологияның инженерлік негіздері
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты болып табылады: биотехнологияның қазіргі жағдайы мен келешегін үйрету; биотехнологиялық процестердің сатыларын және оларды жүзеге асыру принциптерін үйрету; ғылыми-зерттеу және өндірістік-технологиялық қызметте қажетті құзыреттерді қалыптастыру, микроорганизмдердің өнеркәсіптік штаммдарының, мақсатты өнімдердің қол жетімділігінің, аептикалықтың және масштабтаудың техникалық-экономикалық негізділігін зерттеу. Бұл курс биотехнологиялық процестерді жүзеге асыруға арналған түрлі аппаратура мен жабдықтарды қарастырады. Биотехнологиялық процестің негізгі аппаратуралық элементі биореактор-ферменттер болып табылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Биотехнология құрал-жабдықтарының процестері
    Несиелер: 5

    "Биотехнологиядағы процестер мен аппараттар" пәнін игерудің мақсаты биотехнологиялық өнеркәсіп аппараттарын құру мен құрастырудың теориялық негіздері бойынша қазіргі заманғы білім алу, ғылыми-зерттеу, ғылыми-өндірістік және жобалық қызметке жарамды мамандарды даярлау, нормативтік-техникалық құжаттамамен жұмыс істеу және биотехнологиялық процестерді жүргізуге арналған аппараттарды таңдау; биотехнология бойынша зерттеу міндеттерін шешу үшін ақпараттық желілерді пайдалану болып табылады;

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Молекулалық биотехнология
    Несиелер: 6

    Молекулалық биотехнологияның негізгі бағыттары мен әдістері және оны адам қызметінің әртүрлі салаларында қолдану мүмкіндіктері туралы қазіргі заманғы түсініктерді қалыптастыру. Молекулалық биотехнологияда қолданылатын биообъектілер. Клеткадағы генетикалық ақпаратты іске асырудың молекулалық-генетикалық негіздері. Жануарлар клеткаларын сақтау әдістері. Бастапқы дақылдарды алу. Гендерді клондау. ДНҚ фрагменттерін талдау және толық нуклеотидті тізбектерді анықтау. Биотехнология және генетикалық инженерияның жетістіктері. Оқытудың инновациялық және практикалық әдістерін қолдану

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Органикалық синтез
    Несиелер: 5

    Курстың мазмұны мен көлемі студенттердің теориялық білімдерін, практикалық іскерліктері мен дағдыларын бекіту, тереңдету және кеңейту үшін негіз болып табылады. Пәннің міндеттері: қазіргі заманғы өндіріс, ғылым және техника үшін қажетті қасиеттері бар материалдарды құру мәселелерін шешуде синтетикалық органикалық химияның рөлін ашу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Гендік инженерия
    Несиелер: 6

    Студенттерде прокариоттық және эукариоттық клеткаларда генетикалық ақпаратты сақтаудың, іске асырудың және пайдаланудың молекулалық механизмдері туралы, клетканың ықтимал қасиеттері туралы ақпарат алу, генетика, геномика және гендік инженерия арасындағы айырмашылықтар туралы түсінік беру. Басқа ғылымдар арасында геномика мен гендік инженерияның орны, маңыздылығы мен қолданылуы туралы түсінік қалыптастыру. Оқытудың инновациялық және практикалық әдістерін қолдану

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Биоэтанол өндірісі
    Несиелер: 6

    Курс екінші шикізат пен тамақ өндірісінің қалдықтарынан биоэтанол алу мысалында биоотын алудың негізгі кезеңдерін, сондай-ақ биоотын алудың әртүрлі технологиялық схемаларын, оның ішінде жүгері өнеркәсібінің қалдықтарынан биоэтанол алуды зерттеуді қамтиды.Этанол ашытуының негізгі принциптерін, этанол өндіру үшін қажетті субстратты, микроорганизмдердің этанол өндіру процесіне әсерін зерттейді

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Төмен молекулалық қосылыстарды бөлу және тазалау әдістері
    Несиелер: 6

    Курстың мақсаты: жоғары молекулалы табиғи қосылыстарды қарастыру, төмен молекулалы қосылыстар теориясының негіздері туралы білімдерін және түсініктерін көрсету; галогенді, фосфорды және күкіртті құрамды тазарту және бөлу мәселелері бойынша білімі мен түсінігін қолдану; төмен молекулалы қосылыстарды бөлу және тазартудың қандай да бір тәсілдерін сипаттау кезінде білімді дұрыс қолдану; биообъектілерді дұрыс тану, төмен молекулалы қосылыстарды бөлу және тазартудың қандай да бір тәсілдерін сипаттау кезінде білімді дұрыс пайдалану;

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Химиялық синтез
    Несиелер: 5

    Бұл курстың мақсаты - химиялық заттарды синтездеу стратегиясы мен тактикасын дамыта білу; таңдалған әдісті теориялық тұрғыдан негіздеу; синтезді дайындау техникасын, суды тазарту әдістерін, төмен және жоғары молекулалық қосылыстарды қолдана білу, химиялық синтезде материалдық тепе-теңдікті құру кезінде технологиялық есептеулер жүргізе білу,синтездеуді жүргізу, синтезделген қосылыстарды тазарту және талдау әдістерін білу, хош иісті қосылыстардағы электрофильді алмастыру реакцияларын білу және түсіну.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Тағам биотехнологиясы
    Несиелер: 6

    Пәннің мақсаты: өсімдік және жануар тектес шикізатты өңдеу кезінде биотехнологиялық процестерді пайдалану туралы білімді қалыптастыру; сүт өнімдерін өндіру, спиртті алу технологиясы,Ет өнімдерін қайта өңдеу технологиясы; шұжық өндірісін дайындаудың технологиялық технологиясы, микроорганизмдер өмірінде физикалық-химиялық әдістерді пайдалану арқылы тамақ өндірісі; тағамды сақтау және сақтау кезіндегі микробиологиялық процестер; микробиологиялық жолмен аминқышқылдарын өндіру; генетикалық түрлендірілген өнімдер.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Жем ашытқысын өндіру технологиясы
    Несиелер: 6

    Курс микроорганизмдердің тіршілігіне және ферментативті жүйелермен жүзеге асырылатын биохимиялық процестерге негізделген биотехнологиялық өндірістің негіздерін қарастырады. Шикізат пен жартылай фабрикаттардың биотехнологиялық қасиеттерін бағалау әдістері; олардың пісіп-жетілуі кезінде болатын биотехнологиялық және микробиологиялық процестер. Тамақ өндірісінде де пайдаланылатын жемшөп ашытқысын (ашытқы, Сұйық ашытқы, ашытқы) алудың технологиялық схемалары. Курс соңында Студент шикізатты бағалау мен біріктірудің технологиялық әдістері мен әдістерін меңгереді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Өндірістік биотехнология
    Несиелер: 5

    Курсты Зерттеудің мақсаты тамақ өнеркәсібінің түрлі салаларында биотехнологияны пайдалану болып табылады. Биотехнологиялық процестердің басқа технологияларға қарағанда артықшылығы. Биотехнологиялық өндірістің типтік сызбалары мен негізгі кезеңдерін білу. Биотехнологиялық кезең. Дайындық кезеңдері. Сұйықтық пен биомассаның бөлінуі. Биосинтез өнімдерін бөлу әдістері. Өнімді тазарту және концентрациялау. Дайын өнімді алу. Ағынды сулар мен шығарындыларды тазарту. Ферменттеу, микроорганизмдерді культивациялау, биокатализ, биотрансформация процестерінің Негізгі сипаттамалары. Биотехнологиялық өндірістерде өнімді бөлу ерекшеліктерін зерттеу. Өндірістің технологиялық регламенті.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Азық-түлік өнімдерін стандарттау және сертификаттау
    Несиелер: 6

    "Тамақ өнімдерін стандарттау және сертификаттау" пәнін меңгерудің мақсаты нормативтік құжаттармен өз бетінше жұмыс істеу, биотехнологиялық процестерді іске асыру және басқару үшін тамақ өнімдерін сертификаттау және стандарттау саласындағы білімді пайдалану дағдыларын қалыптастыру; дипломдық жұмысты және одан әрі кәсіби қызметті орындау үшін Стандарттау, сертификаттау саласындағы ережелер мен ережелерді пайдалану үшін қажетті өздігінен білім алуға тұрақты ынталандыру болып табылады. Стандарттау мазмұны, стандарттарды әзірлеу технологиясы, стандарттау жөніндегі нормативтік құжаттардың міндетті талаптарының сақталуын мемлекеттік қадағалау жүйесі туралы білімнің, іскерліктің және дағдылардың сомасын қалыптастыру; өнімдер мен қызметтерді сертификаттауды жүргізу ережесі мен тәртібі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Ашытқы өндірісінің технологиясы
    Несиелер: 6

    Бұл курстың мақсаты ашыту процестері технологиясының теориялық негіздерін зерттеу болып табылады. Микроорганизмдер популяциясының өсу, көбею заңдылықтарын білу. Микроорганизмдер ферменттері және ашыту өндірісіндегі шикізат ферменттері. Ашыту өндірісінің шикізатының негізгі сипаттамалары және жіктелуі. Ашыту өндірістерінде суға қойылатын талаптар. Нан пісіру ашытқыларының технологиялық процестерін, ашытумен тағамдық органикалық қышқылдарды алуды, уыт, ферменттік препараттар, этил спиртін өндіруді білу.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Судың химиясы және физиологиясы
    Несиелер: 6

    Бұл курс судың физикалық және химиялық қасиеттерінің негізгі сипаттамаларын зерттеуді қамтиды. Судың тірі және жансыз жүйелердегі рөлі, адам ағзасындағы функциялары қарастырылады. Пәнді оқу нәтижесінде студент табиғи және ағынды сулардың физикалық және химиялық қасиеттерімен, табиғи және ағынды суларды дайындаудың, тазартудың және тазартудың негізгі химиялық негіздерімен, судың микроорганизмдерге әсерімен және Судың физиологиялық қасиеттерімен қабілетті.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Жануарлар тінін өсіру және дің жасушаларын алу
    Несиелер: 6

    Курс аяқталғаннан кейін студент жануарлар жасушаларын, атап айтқанда бағаналық жасушаларды культивациялау негіздерін, сараланған тіндердің биомассасын алудың технологиялық процестерін, бастапқы материалдар мен соңғы өнімге қойылатын талаптарды білетін болады; Технологиялық процестерді талдау үшін эксперименттік деректерді статистикалық өңдеу, зерттеулер жүргізу үшін зерттеу әдістері мен аспаптарын пайдалану дағдыларын меңгеретін болады. Жүйелік білім денесінен тыс жасушаларды өсірудің негізгі бағыттары мен мүмкіндіктері туралы заманауи идеяларды қалыптастыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Азық-түлік биохимиясы
    Несиелер: 6

    Курста Биохимияның мазмұны және оның тамақ технологиясындағы маңызы; ақуыздар мен пептидтердің молекулалық құрылымы, қарапайым ақуыздардың физика-химиялық қасиеттері, зерттеу әдістері және жіктелуі; күрделі ақуыздардың жіктелуі, құрылымы және биологиялық функциялары; тамақ технологиясындағы Биохимияның маңызы; Биохимияның басқа пәндермен байланысы; ақуыздар мен пептидтердің биологиялық рөлі, ағзадағы ақуыздардың функциялары қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Микроорганизмдерді өсіру
    Несиелер: 6

    Курсты Зерттеудің мақсаты-әртүрлі таксономиялық топтардың микроорганизмдерін өсірудің негізгі бағыттары, мүмкіндіктері туралы қазіргі заманғы идеяларды қалыптастыру. Өсіру әдістері мен әртүрлі жүйелерін біліңіз. Өсіру процесінің негізгі кезеңдері. Қоректік ортаны құру принциптері. Технологиялық процестегі микроағзалар дақылдарын қолдану мен рөлінің өзектілігі. Шикізат пен соңғы өнімге қойылатын талаптар. Микробиологиялық өндірістің әртүрлі салаларында зертханалық зерттеулердің дағдыларын меңгеру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Органикалық қышқылдар мен белокты оқшаулағыштар өндірісінің технологиясы
    Несиелер: 6

    Органикалық қышқылдар, ферменттік препараттар және ақуыз изоляттары технологиясының теориялық негіздері ұсынылған. Зертханалық жағдайда биосинтездің, биомасса мен метаболизм өнімдерін оқшаулау, шоғырландыру және тазартудың технологиялық әдістері қарастырылған. Тамақ өнеркәсібінің әртүрлі салаларында ферменттердің кеңінен қолданылуына байланысты болашақ мамандарда ферменттік препараттарды алудың, бөліп шығарудың және тазартудың теориялық білімі мен практикалық дағдыларын қалыптастыру маңызды болып табылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Код ON6

    Биотехнология саласында эксперименттік зерттеулер жүргізудің негізгі әдістері мен тәсілдерін қолдану және түсіндіру; шикізатты, дайын өнімді және технологиялық процестерді стандартты және сертификаттау сынақтарын жүргізу және ұйымдастыру

  • Код ON8

    Биотехнологиялық өндірісті жетілдіру және дамыту, биотехнологиялық объектілерді пайдалану кезінде, олардың қасиеттерін және биотехнологиялық схемаға сәйкес бастапқы өнімдерді алу кезіндегі қауіптерді ескере отырып, қауіпсіздік техникасын сақтау. Өндірістік процесті ұйымдастыру, жоспарлау және іске асыру дағдыларын меңгеру

  • Код ON5

    Деңгей мен кәсіби біліктілікті дамыту, өнеркәсіптік биотехнологияның қолданбалы есептерін шешу мақсатында микробиология, физиология, жасушалық биология, биохимия, молекулалық биология саласындағы базалық білімді қолдану

  • Код ON1

    Жаратылыстану-ғылыми, әлеуметтік-гуманитарлық және экономикалық пәндер бойынша ғылыми-теориялық негіздердің, заңдар мен заңдылықтардың кең ой-өрісі мен ойлау мәдениеті бар жоғары білімді тұлғаны қалыптастыруға ықпал ететін базалық білімін көрсету

  • Код ON4

    Алынған теориялық білім негізінде өз бетінше де, командада да биотехнология саласындағы есептерді құрастыру және іс жүзінде шешу

  • Код ON10

    Өсімдік және мал шаруашылығы саласындағы селекция үшін биотехнологиялық материалды әзірлеу бойынша дағдыларды игеру, генетикалық түрлендірілген организмдер мен оларды қайта өңдеу өнімдерін алу үшін гендік-инженерлік технологияларға ие

  • Код ON7

    Ұжымда ұйымдастыру-басқару жұмысын жүзеге асыру, қазақстандық және халықаралық стандарттардың талаптарына сәйкес биотехнологиялық өнімдердің сапасын бағалау; кәсіпорынның ресурстық базасын жүйелендіру және жалпылау

  • Код ON2

    Кәсіби салада тілдік және коммуникативтік дағдыларды(мемлекеттік, орыс, ағылшын) қолдану

  • Код ON3

    Қолданбалы бағдарламалық құралдарды, ақпаратты өңдеудің заманауи әдістерін және оқытудың жаңа цифрлық технологияларын қолдану

  • Код ON9

    Өнеркәсіптің әртүрлі салаларында қолданылатын биологиялық белсенді заттардың қазіргі заманғы продуценттері және оларды селекциялау әдістері туралы білімді жіктеу және дамыту; биотехнологиялық өндірістерді жүзеге асыру кезінде биомасса және/немесе жасушалық метаболиттер алу мақсатында микроорганизмдерді түрлі субстраттарда өсіру әдістерін түрлендіру

Top