Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

7M07201 Азық-түлік өнімдерінің технологиясы в АТУ

  • Басқару психологиясы
    Несиелер: 4

    Басқару психологиясы курсы магистратураның барлық мамандықтары үшін міндетті болып табылады. Басқару психологиясының негізгі мәселелерін зерттеу қоғам дамуының қазіргі кезеңінде әрбір жеке адам үшін құнды болып табылады, ерекше мәнге ие болады. Психологиялық, кәсіптік құзіреттілікті кеңейту және тереңдету бәсекеге қабілетті мамандарды даярлаудың, олардың шығармашылық әлеуетін ашудың, тұлғалық және мансаптық өсудің қажетті шарты болып табылады. Бірлескен іс-әрекет процесінде адамдар арасындағы қарым-қатынас пен қарым-қатынастың жаңа түрлерін, өнімді және сыни тұрғыдан ойлау тәсілдерін меңгеру.

    Семестр 1
  • Ғылым тарихы мен философиясы
    Несиелер: 4

    Ғылым тарихы және философиясы курсы магистратураның барлық мамандығы үшін міндетті. Ол магистранттардың бойында ғылыми ойлау мәдениетін қалыптастырады, сараптамалық қабілет пен ізденіс қызметінің дағдыларын дамытып, болашақ ғалымға қажетті теориялық және практикалық білімдер береді. Ғылымға және ғалымдарға қажеттілік күшейіп отырған қазіргі заманда бұл пәнді зерттеу қоғам үшін де, жас ізденуші үшін де аса маңызды. Ғылым тарихы және философиясы курсы арнайы философиялық талдау пәні болып табылатын ғылым феноменінің мәселелерімен таныстырып, ғылымның тарихы мен теориясы, ғылым дамуының заңдылықтары және ғылыми білімнің құрылымы, ғылымның мамандық және әлеуметтік институт ретіндегі ерекшеліктері, ғылыми ізденіс жүргізу әдістері, ғылымның қоғам дамуындағы рөлі туралы білім қалыптастырады.

    Семестр 1
  • Инженерлік есептерді математикалық модельдеу
    Несиелер: 5

    Моделдеу және математикалық модель: негізгі ұғымдар мен классификация. Математикалық модельді әзірлеу негіздері. Математикалық модельдің шешімін таңдау және негіздеу. Математикалық модельдерді құрастыру тәсілдерін жіктеу. Математикалық модель құру үшін ғылыми-техникалық ақпаратты жинау, өңдеу, талдау және жүйелеу үшін бар тәсілдер. Математикалық модельдерді аналитикалық және сандық шешу әдістерінің жіктелуі және олардың негізгі кезеңдері. Инженерлік есептің математикалық моделін құрастыруда қажетті ақпаратты талдау және жүйелеуге арналған қазіргі заманғы компьютерлік технологиялар.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Азық-түлік сапасын бақылаудың микробиологиялық әдістері
    Несиелер: 5

    Микроорганизмдердің, технологиялық режимдердің, шикізатты өңдеу және сақтау жағдайларының тамақ өнімдерінің сапасына әсері. Тамақ өнеркәсібіндегі Микробиология мен биотехнологияның заманауи жетістіктері. Тамақ өнімдерін өндірудегі биотехнологиялық процестерді жетілдіретін микроорганизмдер мен ферменттік препараттарды зерттеу. Микробиологиялық зерттеулер жүргізуге арналған мамандандырылған теориялық және практикалық білім. Азық-түлікті микробиологиялық талдаудың заманауи әдістері.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Жоғары мектеп педагогикасы
    Несиелер: 4

    Жоғарғы білім беру педагогикасы курсы магистратураның барлық мамандықтары үшін міндетті болып табылады. Жоғарғы мектеп педагогикасы қазіргі білім беруді дамытудың мегатенденциялары: интернационализациялау, ізгілендіру мен демократияландырудың жоғары мектептегі оқу-тәрбие үдерісін көрсетеді, педагогикалық қызметтің дара шығармашылық стиліне бағдар береді.

    Семестр 1
  • Шет тілі (Кәсіби)
    Несиелер: 4

    Пәннің сипаттамасы Қазақстан Бейіндік және ғылыми-зерттеу бағытындағы тілдік емес жоғары оқу орнының магистратурасында шет тілдерін оқыту болашақ магистрлердің кәсіби және академиялық мақсаттарда тілді озық деңгейде меңгеруіне бағытталуы тиіс, бұл мамандықтың ғылыми-тұжырымдамалық аппаратымен еркін жұмыс істеуге, ғылыми ақпараттық базаны кеңейтуге, ғылыми ақпаратты түсіндіру, дәлелдеу, сендіру, ғылыми полемика, академиялық жазу дағдыларын игеруге мүмкіндік береді.

    Семестр 1
  • Жоспарлау, экспериментті ұйымдастыру және мәліметтерді өңдеу
    Несиелер: 5

    Шикізаттың, жартылай фабрикаттардың және дайын өнімнің қасиеттерін зерттеудің заманауи аппаратурасы мен әдістерін қолдана отырып, ғылыми зерттеулер бағдарламасын әзірлеу әдістемесі. Заманауи ақпараттық технологияларды қолдана отырып экспериментті жоспарлау және ұйымдастыру әдістері мен құралдары. Экспериментті жоспарлау мен ұйымдастырудың пәнаралық сипаты. Ғылыми зерттеулердің заманауи әдістері, ғылыми-зерттеу жұмыстарындағы ғылым мен инновациялық технологияның заманауи жетістіктері.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Тамақ өнімдерін жобалау әдістемесі
    Несиелер: 5

    Тағамның құрылымы, консистенциясы және химиялық құрамы. Берілген қасиеттері мен құрамы бар өнімдерді өндіруде қолданылатын құрылымшылар. Берілген қасиеттері мен құрамы бар өнімдер, оларды алу технологиялары. Берілген қасиеттері бар тағамдарды әзірлеудің әдіснамалық тәсілдері. Берілген қасиеттері бар жаңа поликомпонентті тамақ өнімдерін жобалау принциптері.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Кәсіптік білім беру тарихы мен жүйелері
    Несиелер: 5

    Кәсіптік білім берудің негізгі ұғымдары, тұжырымдамалары, теориялары, әдіснамасы. Білім беру технологиялары, оқыту әдістері мен құралдары, білім алушының тұлғалық және кәсіби дамуының жоспарланған деңгейін қамтамасыз ету. Кәсіптік білім берудегі оқу және тәрбие жұмыстары, оқу сабағы, педагогикалық жағдайлар. Білім берудегі даму функциялары, өмір бойы үздіксіз білім беру нысандары. Өзіндік білім беру қызметі, жеке кәсіби және жеке даму үшін ақпарат іздеу. 

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Нутрициология
    Несиелер: 5

    Дәлелді нутрициология және дұрыс тамақтану негіздері, балалар, профилактикалық және емдік тамақтану принциптері. Тамақтану рационын сапалық және сандық талдау, энергия мен тағамдық заттарға физиологиялық қажеттіліктер, тамақтану рационы мен режимі туралы Әлеуметтік сауалнама. Тамақтану рационы мен режимін түзету жоспары, түзету жоспарын іске асыру, Дұрыс тамақтану мен адекватты дене белсенділігінің базалық принциптері. Халықтың әртүрлі топтарының тамақтану рациондарын оңтайландыру

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Өнім сапасын басқару
    Несиелер: 5

    Сапа экономикалық категория және басқару объектісі ретінде. Өнім сапасын басқару саласындағы терминдер мен анықтамалар. Тамақ өнеркәсіптерінің менеджмент жүйесіндегі сапаны басқару. Сапаны басқару процесі. Сапа сәйкестігін растау. Сапаны жалпыға бірдей басқару тұжырымдамасы. Сапа менеджментіне көзқарастың эволюциясы. Сапаны жалпыға бірдей басқару тұжырымдамасы.  TQM жүзеге асыру стратегиясы мен тактикасы. Өнімнің өмірлік циклі. Сапаны басқарудың отандық тәжірибесі. ҚР сапаны басқарудың пайда болуының тарихи кезеңдері. Сапаны басқарудың құқықтық аспектілері. Сапа аудиті. Сапа сыйақылары.

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Азық-түлік сапасын қамтамасыз ету
    Несиелер: 5

    Өнімнің сапасы мен тұтынушыларды қорғау. Сәйкестікті растау үшін схемалар мен жүйелер. Кеден одағының шеңберінде сәйкестік шарттары. Сапа жүйесі және олардың тағам сапасын қамтамасыз етудегі рөлі. Сапа жүйелерін сертификаттау. Жүйелер: GOST, NAASSR, ISO, олардың сапаны қамтамасыз етудегі рөлі. Талдау және қолдану. Қазақстан Республикасындағы еңбек қауіпсіздігі

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Жобаларды басқару
    Несиелер: 5

    Жобаларды басқарудың заманауи концепциясы, жобаларды басқаруда қолданылатын негізгі математикалық әдістер. Ұйымдастыру-басқару шешімдері, бәсекелестік күрес күшіне әсер ететін факторлар. Жобаларды басқару бойынша кәсіби функцияларды жүзеге асыруға байланысты мақсаттар мен міндеттер. Жобаларды басқару бойынша есептерді шешу үшін аналитикалық және компьютерлік құралдарды пайдалану. Жобаларды басқару бойынша басқарушылық шешімдерді қабылдау процедурасындағы аналитикалық және есептік әдістер. Жобаларды басқару кезіндегі тәуекелдер. Жобаларды басқарудың кәсіби халықаралық стандарттарының мазмұны. Жобаны басқару жөніндегі негізгі құжаттар: жоба жарғысы, жоба жұмысының құрылымдық декомпозициясы, жобаның ұйымдық құрылымы, жауапкершілік матрицасы, жоба кестесі, жоба бюджеті, коммуникацияларды басқару жоспары, тәуекелдерге ден қою жоспары және т. б.

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Тамақ өндірісіндегі биотехнология
    Несиелер: 5

    Әлемдегі тағамдық биотехнологияның қазіргі жағдайы. Тағамдық биотехнология негіздері. Биологиялық белсенді заттар мен препараттардың микробиологиялық өндірісі. Ферменттік препараттар технологиясы және оларды тамақ өнеркәсібінде қолдану. Ферменттік препараттар технологиясының қазіргі жағдайы және даму болашағы, ферменттерді алу көздері. Өсімдік және жануар тектес шикізаттан ферментті препараттарды бөлу технологиясы. Тағамдық қышқылдарды алудың биотехнологиялық процестері. Тотығу ашыту өнімдері: лимон қышқылы, сірке қышқылы, глюкон қышқылы. Биотехнология әдістерімен тағамдық заттарды алу. Биотехнология әдістерімен тағамдық ақуыз алу алғышарттары.

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Жасанды тамақ өнімдері
    Несиелер: 5

    Синтетикалық және жасанды тамақ өнімдерінің құрылу тарихы. Синтетикалық және жасанды тамақ өнімдерін алу әдістері. Химиялық синтезделген Тамақ өнімдерінен алынатын синтетикалық Тамақ өнімдері. Қазіргі синтетикалық органикалық химия. Тағамды құрастыру. Жасанды өнімдер. Синтетикалық немесе жасанды уылдырық. Жасанды жұмыртқа. Жасанды ет. Краб таяқшалары. Шұжық. Жасанды бал. Шырындар. Қуырылған картоп. Жылыжай қызанағы.

    Селективті тәртіп
    Семестр 2
  • Тамақ өнеркәсібіндегі нанотехнологиялар
    Несиелер: 6

    Нанобъектілер мен наноматериалдардың негізгі түрлері, наноматериалдар мен наноөлшеу жүйелерінің наноөлшеу күйлерінің физикасы және химиясы. Арнайы қасиеттері бар наноматериалдарды алу әдістері мен технологиялары (нанотүсіргіштер, нанобөлшектер, нанокомпозиттер және т. б.).); Нанотехнологияның негізгі ғылыми-техникалық мәселелері және осы іргелі білім саласының даму перспективалары. Нанометрлік өлшемдік диапазондағы заттың мінез-құлқының ерекшелігі, өлшемдік физикалық және химиялық әсерлердің пайда болу механизмі. Нанобъектілер мен наноматериалдардың негізгі түрлерінің тұрақтылығы және физикалық-химиялық қасиеттері.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Пән ерекшелігін ескеріп оқыту әдістері
    Несиелер: 6

    Жоғары оқу орындарында арнайы пәндерді оқыту. Таңдаған пәндерді кәсіби деңгейде оқыту мүмкіндіктері мен тәсілдері, оқытудың заманауи әдістері және оларды қолданудың қолжетімді дағдыларын алу мүмкіндігі. Студенттердің қорытынды білімін және  арнайы пәндерді бақылау әдістерін жасау.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Тағам өнеркәсібіндегі инновациялық технологиялар
    Несиелер: 6

    Тағам өнімдерін өндірудің заманауи инновациялық техникасы мен технологиялары. Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарының инновациялық дамуы. Сала кәсіпорындарының инновацияларға қабылдауының негізгі факторлары. Жаңа буын азық-түлік өнімдерін құрудағы инновациялардың рөлі, орны және маңызы. Төмен калориялы май имитаторларын қолдану. Әртүрлі биологиялық белсенді компоненттермен байыту Техника мен технологияны жетілдіру, азық-түлік кәсіпорындарындағы өнімнің сапасы мен шығуын арттыру үшін ғылыми зерттеулер. Өндіріске инновациялық техника мен технологияларды енгізу.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Тағамдық қоспалар технологиясы
    Несиелер: 6

    Тағамдық қоспалар ұғымы және оларды енгізу мақсаты. Тағамдық қоспалардың технологиялық мақсаты бойынша жіктелуі. Тағамдық қоспалардың функционалдық сыныптары. Азық-түлікті сақтау мерзімін ұлғайтуға қызмет ететін тағамдық қоспалар класының негізгі өкілдері. Консерванттар, антиоксиданттар. Тағайындау, маңызды өкілдер. Азық-түліктің сенсорлық сапасын арттыру үшін қызмет ететін тағамдық қоспалар класының негізгі өкілдері. Тағамдық бояғыштар. Өнімнің қоректік құндылығын өзгерту үшін қолданылатын тағамдық қоспалар кластарының негізгі өкілдері. Қантты алмастырғыштар, май алмастырғыштар, витаминдер. Е-нөмірлеу жүйесі, оның мәні және мақсаты. Тағамдық дәмді хош иісті қоспалар. Тағамдық дәмді хош иісті қоспалардың жіктелуі. Тағамдық қоспаларды гигиеналық регламенттеу. Тағамдық қоспалардың тәуліктік рұқсат етілген тұтыну ұғымы.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Кәсіптік оқыту және біліктілікті арттыру дидактикасы
    Несиелер: 6

    Негізгі дидактикалық категориялар, педагогикалық әдістер мен технологиялар туралы түсінік, оқытудың тиімді әдістерін қолдану. Кәсіптік оқыту процесін оқу-әдістемелік қамтамасыз ету (МЕМСТ және кәсіптік оқытудың типтік бағдарламалары, ОӘК, оның құрылымы мен мазмұны, әзірлеу). Оқу-өндірістік үрдісті ұйымдастыру.  Үздік әлемдік тәжірибелерді қолдану негізінде білім беру қызметін ұйымдастыру. Кәсіптік білім беру саласындағы мемлекеттік саясат; Кәсіптік білім берудің дуалды моделі. Кәсіби шеберліктің халықаралық стандарттары негізінде кадрларды кәсіби даярлауды енгізу және пайдалану.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Жануар және өсімдік текті арнайы тамақ өнімдері
    Несиелер: 6

    Мамандандырылған тамақ өнімдерінің технологиясы саласындағы кәсіби міндеттер, функционалдық компоненттермен байытылған құрамы бойынша теңдестірілген жаңа өнімдер құру. Халықтың әртүрлі топтарының денсаулығын сақтауға және жақсартуға мамандандырылған өнімдердің әсері. Мал және өсімдік тектес арнайы тамақ өнімдерін құрудың теориялық негіздері мен тәсілдері. Мал және өсімдік тектес мамандандырылған тамақ өнімдерін өндіру кезінде шикізатты, тағамдық қоспаларды пайдалануды негіздеу принциптері. Өсімдік шикізатынан байытатын қоспаларды алудың технологиялық сұлбасы.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Функционалдық және арнайы тамақ өнімдерінің технологиясы
    Несиелер: 6

    Функционалды және мамандандырылған тамақ өнімдерін өндірудің теориялық негіздері. Функционалды және мамандандырылған тамақ өнімдерін өндірудің технологиялық процестерінің мәні. Функционалды және мамандандырылған тамақ өнімдерінің технологиясын құрудың ғылыми әдістемесі. Функционалдық және мамандандырылған тамақ өнімдерін жобалау саласындағы зерттеулер. Функционалдық және мамандандырылған азық-түлік өнімдерін өндіру кезінде өтетін биокаталитикалық, химиялық, биохимиялық, физика - химиялық, микробиологиялық, биотехнологиялық, жылу және массаалмасу, реологиялық процестерді модельдеу негізіндегі ғылыми зерттеулер.

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Тағамдық биоөнімдер технологиясы
    Несиелер: 6

    Органикалық азық-түлік өнімдері. Синтетикалық пестицидтерді, синтетикалық минералды тыңайтқыштарды, өсу реттегіштерін, жасанды тағамдық қоспаларды пайдаланбай (не аз пайдаланбай), сондай-ақ генетикалық түрлендірілген өнімдерді пайдаланбай (ГМӨ) дайындалған тамақ өнеркәсібі өнімдерін өндіру технологиясы. Органикалық өндірісті енгізу, дайындау ұзақтығын арттыруға және бағаларды арттыруға әсер ету. Өнімнің тағамдық қасиеттерін төмендететін рафинирлеудің, минералданудың және басқа да әдістердің теріс әсері. Жасанды хош иістендіргіштерді, бояғыштарды пайдалану. Биоөнімдерді сертификаттау. Биоөнімдердің әлемде, ҚР-да таралуы

    Селективті тәртіп
    Семестр 1
  • Код ON5

    Өз бетінше теориялық және эксперименттік зерттеулер жүргізеді, тамақ саласындағы ғылыми және практикалық міндеттерді шешу үшін олардың нәтижелеріне талдау жасайды

  • Код ON4

    Жоғары мектеп педагогикасының әдіснамалық негіздерін білуді және кәсіби және білім беру қызметінде кәсіби білім мен іскерлікті қолданады

  • Код ON7

    Нормативтік құжаттарға сәйкес тамақ өнімдері мен қызметтердің сапасын қамтамасыз ету процестерін басқарады

  • Код ON1

    Ғылымның тарихы мен философиясын пайдалана отырып, тұтас жүйелі ғылыми дүниетаным негізінде тағамдық технологиялар саласында зерттеулер жүргізеді

  • Код ON3

    Басқарушылық міндеттерді шешуде және кәсіби және тұлғалық дамуды жоспарлауда психология білімін қолданады

  • Код ON6

    Жобаларды басқару саласындағы заманауи әдіснаманы, құралдарды, стандарттарды білу негізінде жобаларды басқарумен айналысатын командалардың жұмысына қатысады

  • Код ON8

    Этикалық және әлеуметтік жауапкершілікті және оларды қолдану үшін ғылыми этиканы ескере отырып, ақпаратты жинау және түсіндіру негізінде пайымдау шығарады

  • Код ON10

    Тамақ өнеркәсібі саласындағы ғылыми және кәсіптік терминологияны пайдалана отырып, ақпаратты, идеяларды, қорытындыларды, проблемалар мен шешімдерді анық және қолжетімді баяндайды

  • Код ON2

    Кәсіби қызмет саласында шет тілінде ғылыми және кәсіби коммуникацияның заманауи әдістері мен технологияларын қолданады

  • Код ON9

    Ғылыми білім, озық тәжірибе және тамақ өнеркәсібін дамыту перспективалары негізінде тамақ өнімдерінің инновациялық технологияларын жасайды

Top