Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B07201 Қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы в Жәңгір хан атындағы Батыс Қазақстан аграрлық-техникалық университеті

  • Физика
    Несиелер: 5

    Пәнді оқу физикалық құбылыстар мен физиканың заңдары, олардың қолданылу шегі, заңдарды маңызды практикалық қосымшаларда қолдануды; механика және арнайы салыстырмалылық теориясын; материалдық нүктенің және қатты дененің кинематикасы туралы білімді қалыптастырады. Классикалық механикадағы салыстырмалылық принципі. Динамика заңдары. Сақталу заңы. Тарту өрісіндегі қозғалыс. Айнымалы масса денелерінің қозғалысы. Молекулалық физика. Электр және магнетизм.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Химия
    Несиелер: 5

    Берілген пәнді оқыту периодтық заң мен элементтердің периодтық жүйесінен туындайтын заңдылықтар негізінде заттардың қасиеттерін сипаттаудағы негізгі түсініктерді, білім мен дағдыларды; химияның негізгі түсініктері мен заңдарын; ерітінділердің концентрациясын білдіру тәсілдерін; ерітінділердің физикалық - химиялық қасиеттерін; электролиттік диссоциацияны; ерітіндідегі реакцияларды, гидролизді және ортаның реакцияларын; тотығу - қалпына келтіру процестерін қалыптастырады .

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Тамақтану гигиенасы
    Несиелер: 3

    Пәнді оқу өндірістің санитарлық-гигиеналық мәдениеті туралы түсінік қалыптастырады. Пәнде рационалды тамақтануды ұйымдастырудың физиологиялық негіздері; тамақ өнімдерін талдау әдістемесі; мемлекеттік санитарлық қадағалаудың ұйымдастыру және құқықтық негіздері; азық-түлік өнімдерінің санитарлық сараптамасы, алдын алу және ағымдағы санитарлық-эпидемиологиялық қадағалау; тамақ кәсіпорындарын санитарлық-гигиеналық тексеру әдістемесі қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Тамақ өнімдерінің контаминациясы
    Несиелер: 3

    Пән тағам өнімдерінің физикалық және химиялық ксенобиотиктермен ластануын қауіп-қатер түрлерін саралау және олар қандай ауруларды қоздыратынын; тамақ өнеркәсібінде қолданылатын тағамдық қоспаларды,контаминанттарды полимерлік және басқа материалдарды қолдануды бақылауды; генетикалық өзгертілген тағам өнімдерінің бақылау жүйесін; тамақтану ғылымының теориялық және практикалық аспектілерін қарастырады

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Аналитикалық және физколлоидтық химия
    Несиелер: 5

    Пәнді оқыту студенттерді тағамдық өндіріс технологиясындағы теориялық және эксперименттік зерттеулерге арналған аналитикалық және физколлоидтық химия негіздерін қолдану дағдыларын қалыптастырады. Талдау әдістерінің жіктелуі; тұнбаның гравиметриялық және тұндыратын түрі; тұндырғышты таңдау. Қышқылдық-негізгі титрлеу. Бейтараптандыру процесін бейнелеудің графикалық әдісі. Индикаторлар теориясы. Редоксиметрия әдістері. Редокс-индикаторлар. Перманганатометрия және йодометрия әдістері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Жоғары математика
    Несиелер: 5

    Пәнді игерудің мақсаты математикалық аппаратты кеңінен қолдана отырып, теориялық және практикалық есептерді талдау, модельдеу және шешу дағдыларын, білімдерді қалыптастыру болып табылады. Пәнде дискретті математика негіздері, ықтималдықтар теориясы және математикалық статистика қарастырылады. Жиындар және қатынастар. Жиындар операциялары. Қатынас қасиеттері. Сандық тізбектер. Сандық тізбектің шегі.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Тамақтану биохимиясы
    Несиелер: 3

    Пән тамақтану негіздерін және ас қорыту биохимиясын, тамақтану принциптерін, адамның тағамдық заттарға қажеттілігін, ас қорыту биохимиясы туралы ұғымды, адам ағзасына ақуыз, көмірсулар, көмірсулардың тамақтанудағы маңызын, тамақтану физиологиясын, зат және энергия алмасуын меңгеруге бағытталған. Сондай-ақ амин қышқылдарының, ферменттердің, витаминдердің, гормондардың, антибиотиктердің, токсиндердің және биологиялық белсенді заттардың сипаттамасын,мәнін және қолданылуын қарастырады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Теориялық және қолданбалы механика
    Несиелер: 5

    Пән статиканың негізгі ұғымдары мен аксиомаларын оқытады. Байланыс және олардың реакциялары. Күш жүйесінің жіктелуі. Проекциялар әдісі. Үш күшке теоремасы. Нүкте мен оське қатысты күш моменттері. Параллель күштерді қосу. Күш жұбы және оның қасиеттері. Күштің параллель ауысуы туралы теорема. Күш жүйесін берілген ортаға келтіру. Басты вектор және басты момент. Вариньон теоремасы. Жазық және кеңістіктік күштер жүйесінің тепе-теңдік шарттары.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • IT және цифрлық мәдениет
    Несиелер: 3

    Пәнде оқытылады: операциялық жүйелермен жұмыс, сандық қауіпсіздік, электрондық кестелер, мәліметтер базасын құру, мультимедиялық технологияларды әзірлеу, графикалық редакторлармен жұмыс істеу мәселелері қарастырылады, сондай-ақ заманауи интернет-кеңістіктің базалық сервистері мен Е-technology-мен практикалық жұмыстар зерделенеді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Инженерлік және компьютерлік графика
    Несиелер: 5

    "Инженерлік және компьютерлік графика" пәні беттерді бейнелеу әдістерін, олардың қиылысу сызықтарын, сызбада және AutoCAD ортасында фигуралардың проекцияларын оқытады. Конструкторлық және технологиялық құжаттаманы ресімдеудің негізгі ережелері. Сызбаларда өлшемдерді салудың негізгі ережелері. Бөлшектердің контурын сызудың геометриялық құрылымы мен тәсілдері. Жазықтықта геометриялық бейнелерді жобалау.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Өңдеу өндірісінің машиналары мен жабдықтары
    Несиелер: 5

    Курсты зерттеу студенттердің тамақтану технологиясының негізгі процестері мен аппараттары туралы білімдерін дамытуға бағытталған. Технологиялық процестердің жалпы заңдылықтары зерттеледі; қайта өңдеу салалары процестерінің жіктелуі; процестер мен құрылғыларды модельдеу; ұқсастықтың негізгі теориялары; гидромеханикалық процестер: сусымалы материалдарды ұсақтау, кесу, елеу; жылу процестері: қыздыру, салқындату, конденсация, булану.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Шетел тілі 2
    Несиелер: 5

    Пән қоғам мен мемлекеттің заманауи мамандардың құзыреттеріне қойылатын талаптарын қарастырады, арнайы мақсаттар үшін шет тілін оқытады, белгілі бір кәсіби салада шет тілінде сөйлесе білуді дамытады./Аналитикалық шолудың академиялық жанрларымен таныстыру (аннотация, реферат, эссе, тезистер, әдебиет, презентация, библиПән қоғам мен мемлекеттің заманауи мамандардың құзыреттеріне қойылатын талаптарын қарастырады, арнайы мақсаттар үшін шет тілін оқытады, белгілі бір кәсіби салада шет тілінде сөйлесе білуді дамытады.ографиялық сипаттаманың дұрыс құрастырылуы); мәтіндерді аналитикалық өңдеудің мақсатын анықтау; кәсіби тақырыбы бойынша интернет көздерінен (плагиат/Академиялық адалдық) әдебиетті пайдаланбай мәтіндерді талдау және жазу; тілдік нормаларды меңгеру (сөйлеу мәдениеті); сөз сөйлеулер (баяндамалар) дайындау; академиялық жазудың түрлі жанрларымен жұмыс істеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері
    Несиелер: 2

    Пәнді оқу аясында кез-келген қызметтегі эстетикалық ұғымдар, Кәсіби этиканың категориялары мен ерекшеліктері қарастырылады, кәсіби қызметтегі моральдық жанжалды жағдайларды шешудің мүмкін жолдары, моральдық деформацияның мәні және оның алдын-алу жолдары анықталады, кәсіби міндеттерді адал орындау және парасаттылық принциптерін сақтау үшін жеткілікті құқықтық сананың белгілі бір деңгейіне қол жеткізіледі.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Тағам микробиологиясы
    Несиелер: 5

    Пән оқытады: микроорганизмдердің табиғаттағы маңызы, морфологиясы, құрылысы, көбеюі және классификациясы; эукариотты микроорганизмдердің морфологиясы, құрылысы, көбеюі (мицелиалды саңырауқұлақтар және ашытқылар); вирустар және олардың адам өміріндегі маңызы; микроорганизмдердің өсірілуі және өсуі. Қарастырылады: Сала кәсіпорындарында қолданылатын микроорганизмдердің маңызды биохимиялық процестері және Сала кәсіпорындарында санитарлық-гигиеналық бақылау.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Өсімдік шикізатын алғашқы өңдеу технологиясы
    Несиелер: 6

    Пән климаттық факторлардың сапалы астықтың қалыптасуына әсерін зерттейді. Астықтың табиғи салмағы жоғары, тұрақты өнімділігі жоғары және глютені жақсы сорттарды таңдау. Топырақты дайындау, тыңайтқыштар жүйесі, арамшөптермен, зиянкестермен және аурулармен күресу, жоғары сапалы шикізатты алудың міндетті шарты ретінде. Егін жинау. Бастапқы өңдеу технологиялары, өсімдік шикізатының сапасын бағалау. Сақтау. Қорлардың зиянкестері мен аурулары.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Академиялық жазу
    Несиелер: 5

    Оқыту мақсаты - жазбаша жұмыстардың түрлері мен құрылымымен және оларға қойылатын талаптармен танысу. Жазбаша жұмыстардың жіктелуі және шолулар, баяндамалар, пайымдаулар, қорытындылар, тезистер, жобалар мен ғылыми жұмыстар жасау үшін оларды қолдану. Оқу және зерттеу жұмыстарын жазуға және өңдеуге, көпшілік алдында сөйлеуге арналған презентацияларға слайдтар мен баяндама жасау дағдысын қалыптастыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Азық-түлік өнімдерінің стандарттары және техникалық реттеу
    Несиелер: 5

    Пән өнімнің сапасын арттыру бойынша ұйымдастырушылық, техникалық іс-шараларды жүргізуді регламенттейтін ережелерді әзірлеу және қолдану мәселелерін, стандарттау әдістерін, нормативтік құжаттарды, өнімнің сапасына қойылатын стандарттардың талаптарын және өнімді сертификаттау тәртібін оқытады. Стандарттау, сертификаттау және метрология бойынша халықаралық ұйымдар. Сертификаттарды беру тәртібі, сертификаттау схемасы.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тауартану
    Несиелер: 5

    Курсты оқу студенттердің азық-түлік өнімдерінің тауартану бойынша білімін қалыптастыруға бағытталған. Пән бойынша тауарлардың тұтынушылық қасиеттері: кодтау, идентификациялау, азық-түлік тауарларының сапасын сараптау оқытылады. Тасымалдау, тұтыну және пайдалану кезінде тауарлардың сапасын сақтау шарттары. Астық, крахмал және оларды қайта өңдеу өнімдері. Нан-тоқаш, макарон және кондитерлік өнімдер. Жаңа піскен көкөністер, саңырауқұлақтар, жемістер.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Қауіпсіздік техникасы және еңбекті қорғау
    Несиелер: 5

    Пәнді оқыту студенттердің өндірісте еңбек қауіпсіздігі мен еңбекті қорғауды басқару жүйесі бойынша білімін қалыптастыруға бағытталған. Еңбек қауіпсіздігінің құқықтық, нормативтік және ұйымдастырушылық негіздері; өз қызметінің салдары және технологиялық процестерді сақтамау және олардың еңбек қауіпсіздігі деңгейіне әсері; өндірістік санитария және еңбек гигиенасы; өндірістік ортаның жағымсыз факторларының адамға әсері және идентификациясы қарастырылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеу және сақтау
    Несиелер: 5

    Пәнді оқыту өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеу және сақтау бойынша студенттердің білімін қалыптастыруға бағытталған. Пәнде сақтаудың теориялық негіздері; ауыл шаруашылығы өнімдерін сақтау және консервілеудің жалпы принциптері; әртүрлі мақсаттағы астықты сақтау; астық сақтау қоймаларының типтері; астықты жинаудан кейінгі өңдеу; астықты ұнға қайта өңдеу технологиясы; астықты жармаға қайта өңдеу технологиясы; салалар технологиясы оқытылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Экономика және кәсіпкерлік негіздері
    Несиелер: 5

    Пәнді оқу экономика түсінігі, қоғамның экономикалық қажеттіліктері, қоғамның еркін және экономикалық игіліктері туралы теориялық және практикалық білімді қалыптастырады. Маңызды экономикалық ресурстар қарастырылады: Еңбек, жер, капитал, кәсіпкерлік; экономикалық ресурстардың шектеулілігі – экономиканың басты проблемасы; өндірістік мүмкіндіктер шекаралары; экономиканың теориялық негіздері; Кәсіпкерлік: ұғым, оның негізгі түрлері және ұйымдастыру.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Алкогольсіз және алкогольді сусындарды өндірудің технологиялық жабдықтары
    Несиелер: 5

    Пән студенттерде болашақ инженерлерді ашыту өндірісін ұйымдастыру және пайдалану бойынша дербес жұмысқа даярлауды, нақты өндірістің технологиялық процестеріндегі ықтимал өзгерістер кезінде ахуалдық міндеттерді есептеу және талдау негізінде оңтайлы шешім қабылдау қабілетін алуды, сондай-ақ қажетті технологиялық жабдықты есептеу мен таңдауды дербес жүргізуге дайындауды қалыптастырады, содан кейін мәліметтерді курстық және дипломдық жобаларда қолдануға болады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Қайта өңдеу өндірістерінің жалпы технологиясы
    Несиелер: 8

    Пәнді оқыту студенттердің қайта өңдеу өндірісінің жалпы технологиясы бойынша білімін қалыптастыруға бағытталған. Пәнде тамақ өнімдерін өндіруге арналған шикізат; ұн өндіру технологиясы; шикізат және дайын өнімнің қасиеттері; қайта өңдеудің жетілдірілген технологиялық процесінің сипаттамасы; жарма өндіру технологиясы; макарон өндіру технологиясы; ашытқы өндіру технологиясы; крахмал өндіру технологиясы; қант өндіру технологиясы оқытылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Өнеркәсіптегі шикізатты, технологияларды және дайын өнімді талдау
    Несиелер: 5

    Пән экспериментті қоюдың негізгі ережелері мен заңдылықтарын; функционалдық, арнайы, профилактикалық мақсаттағы өнім технологиясын дамыту саласындағы ғылым мен техниканың жаңа бағыттарын; алкоголь саласы кәсіпорындарында технологиялық процестерді ұйымдастыру мен басқарудың негізгі қағидаттарын; тұрақты сападағы дайын өнімді алу үшін жабдықтарды орналастыруды жобалауды; өндірістің технологиялық схемасын негіздеуді; шикізатты, шикізатты есепке алу негіздері мен бақылау әдістерін, шикізатты өндірістегі материалдар мен дайын өнімді бақылауды қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Наубайхана, макарон және кондитерлік өндірістерінің технологиялық машиналары мен жабдықтары
    Несиелер: 5

    Пәнді оқыту студенттердің салалар бойынша жабдықтарды жіктеу бойынша; машина-аппараттық өндіріс сұлбасы; шикізатты тасымалдауға, сақтауға, өндіруге дайындауға арналған жабдықтарға және оны ұтымды және қауіпсіз пайдалануға қойылатын жалпы талаптар; қамырды дайындауға, бөлшектеуге, ашытуға, пісіруге, кептіруге, буып-түюге, дайын бұйымдарды сақтауға арналған жабдықтар туралы білімін қалыптастыруға бағытталған.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Бизнес жоспарлау
    Несиелер: 5

    Курста экономикалық заңдардың іс-әрекетін және олардың аграрлық өндірісте көрініс түрлерін оқып үйренуді, бизнес-жоспардың мәнін, саланың өзіндік ерекшеліктерін ескере отырып, экономикалық арақатынасын зерттеуді, салалардың материалдық өндірістің басқа салаларымен өзара іс-қимылын, басқарудың, маркетингтің ерекше түрі ретінде менеджменттің өзара байланысын қарастырылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Элеватор өндірісінің технологиясы
    Несиелер: 5

    Пән элеваторлы өнеркәсіптің қысқаша даму тарихын; элеваторлы-қойма шаруашылығының құрылымын; астықты сақтау бойынша кәсіпорындардағы астықпен жасалатын операцияларды; элеваторлардың сұлбалары мен конструкцияларын; элеваторлардың технологиялық желілері және олардың астықты сақтау тәсілін және механикаландыру дәрежесі бойынша жіктелуін; астықты қабылдау және элеваторларда орналастырудың негізгі принциптерін, оның сапасы мен технологиялық қасиеттерін ескере отырып қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Астық өңдеу кәсіпорындарының технологиялық жабдықтары
    Несиелер: 5

    Пән астық өңдеу өндірісінің машиналары мен жабдықтарының жалпы мәліметтері туралы; технологиялық машиналардың жіктелуі және олардың конструкциясына қойылатын негізгі талаптар туралы; астықты қоспалардан тазалауға арналған машиналар туралы; астық бетін құрғақ өңдеуге арналған машиналар туралы; астықты гидротермиялық, жылумен өңдеуге арналған аппараттар туралы; біліктеу станоктары туралы; астықты қауыздауға, жарма дақылдарының ядросын ажарлауға және жылтыратуға арналған машиналар туралы білімді қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Нан пісіру, макарон және кондитерлік өндірістерге арналған шикізаттардың сипаттамасы
    Несиелер: 5

    Пән шикізаттың негізгі және қосымша түрлерінің сипаттамасы туралы негізгі ұғымдарды қарастырады. Шикізатты алмастыру ережелері және өзара алмастыру туралы түсінік. Нан-тоқаш, кондитерлік және макарон өнімдерін өндіру кезінде пайдаланылатын материалдар. Шикізат пен қосалқы материалдардың шығынын есептеу. Шикізат сапасына қойылатын стандарттар талаптары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Сапа менеджменті негізіндегі өңдеу өндірістеріндегі технохимиялық бақылау
    Несиелер: 5

    Пәнді оқыту студенттердің шикізат пен азық-түлік өнімдерінің сапасын бақылау және бағалау бойынша білімін қалыптастыруға бағытталған. Пәнде қайта өңдеу кәсіпорындарында технологиялық бақылауды ұйымдастырылуы және функциясы, рекламацияны рәсімдеу тәртібі, астық, ұн, жарма, құрама жем сапасын бағалау үшін қолданылатын зертханалық жабдықтар қарастырылады. Өнімнің сапасы туралы құжаттарды ресімдеу, беру және есепке алу тәртібі.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Өсімдік шаруашылығы өнімдерінің сапасы мен сараптамасы
    Несиелер: 5

    Пәнді оқу барысында студент өсімдік өнімдерінің отандық және халықаралық нарықтарының жағдайын; жіктеу технологиясының негіздерін, дәнді, бұршақ және майлы дақылдардың ассортиментінің сипаттамаларын және оның сәйкестендіру белгілерін; жеміс-көкөніс өнімдерін зерттейді. Дәнді-бұршақты дақылдар сапасының көрсеткіштері. Майлы және эфир майлы дақылдардың сапасын сараптау. Ылғалдылық, арамшөптер мен майлы қоспалардың құрамы бойынша негізгі және органолептикалық нормалар. Эфир майы дақылдарын стандарттау.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Өсімдік майы өндірісінің технологиясы
    Несиелер: 6

    Пәнді оқу барысында студенттерді тағамдық эмульсиялық өнімдерді жасау технологиясын оқып үйренуде, маргарин мен майонездердің перспективті түрлерін құру бойынша міндеттерді шешуде дұрыс амалдарды қалыптастырады. Пән өсімдік майларын өндіру процестерін; өсімдік майларына арналған шикізаттың құрамы мен қасиеттерін; майлы тұқымдарды тазалау және сақталуын; тұқымдардан майды алуға дайындауды, май алуды; өсімдік майларын рафинациялауды оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Кондитер өнімдерінің технологиясы
    Несиелер: 7

    Пәнді оқу білім алушыларда ғылыми дүниетанымды қалыптастырады, функционалдық тамақтануға арналған ұннан жасалған кондитерлік өнімдерді өндірудің технологиялық процестері мен схемаларын зерделеуге ғылыми негізделген кешенді тәсіл жасау, ұн өнімдерінің, мармеладтың, пастиль бұйымдарының, жеміс-жидек және сбивалық кәмпиттердің жіктелуі мен сипаттамасы, осы өнім түрлерін өндірудің технологиялық схемалары,шикізаттың сапалық көрсеткіштеріне қойылатын технологиялық талаптар, жартылай фабрикаттар, қосалқы материалдар және дайын өнімдер. Курсты оқу студенттердің кондитерлік өнімдерді өндіру технологиясы туралы білімдерін қалыптастыруға бағытталған.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Ашыту өндірісінің биохимиялық негіздері
    Несиелер: 5

    Пән уыт өндірісіндегі негізгі процестерді және оны өндіруді интенсификациялауды; сыра суслосын дайындаудағы негізгі процестерді және оны өндіру әдістерін жетілдіруді; уыт, сыра, алкогольсіз сусындар мен шарап өндірісіндегі технологиялық процестер кезіндегі химиялық, биохимиялық және физика-химиялық өзгерістер туралы соңғы ғылыми идеялар, сондай-ақ перспективалы ғылыми-техникалық отандық және шетелдік әзірлемелерді курстық және дипломдық жобаларда; сондай-ақ содан кейін сала кәсіпорындарында мамандардың жұмысы кезінде қолдануға болатын мәліметтерді оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Астық кептіру және сақтау технологиясы
    Несиелер: 5

    Пәнді оқу барысында студент кептірудің ерекше ерекшеліктерімен, астықты жинаудан кейінгі өңдеу және сақтау үдерістеріндегі оның рөлімен танысуы керек. Кептіру тәсілдері. Астық кептіргіштерде астықты кептіру. Астық кептіргіштердің жұмысын бақылау және есепке алу. Астықты сақтау режимдері мен тәсілдері. Сақтау режимдерінің жалпы сипаттамасы. Астықты құрғақ күйінде сақтау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Ұн және жарма өндіру технологиясы
    Несиелер: 7

    Пән ұн мен жарма өндіру технологиясын меңгеру бойынша білім қалыптастырады. Диірмендердің дайындық және ұнтақтау бөлімдерінің технологиялық схемалары. Ұнтақтау қоспасын қалыптастыру. Ұнтақтаудың жіктелуі. Білікті станоктарда астықты ұсақтау. Ұн тарту және Жарма зауыттарының технологиялық процесінің әртүрлі кезеңдерінің мақсаты мен режимдері. Ұн тарту және Жарма өндірісіндегі негізгі процестерді бақылау және басқару. Әр түрлі дәнді дақылдардан Жарма өндірудің технологиялық процесінің схемалары. Балалар тағамы үшін Аюлы және ұн өндіру

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Шарап жасау технологиясы
    Несиелер: 6

    Пән жеміс шараптарын (табиғи жеміс-жидек, байытылған винтаж, арнайы технология, жетілдірілген) және жүзім шараптарын, коньяктарды және шампандарды өндіру технологиясын; жалпы өндірістің негізгі технологиялық схемаларын және оның жеке технологиялық кезеңдерін; жеміс шараптарының аурулары, ақаулары мен кемшіліктері. Жеміс шараптарын өндіру, олардың классификациясы. Құрамында артық көмірқышқыл газы бар шараптардың технологиясы. Күшті жеміс сусындарының технологиясы. Жүзім шараптарын өндіруге арналған шикізаттар туралы қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Нан және макарон өнімдерінің реологиялық негіздері
    Несиелер: 5

    Пәнді оқыту студенттердің нан пісіру, кондитерлік және макарон өндірістерінің шикізаттары, жартылай фабрикаттар және дайын өнімдердің реологиясы бойынша негізгі түсініктерді қалыптастырады. Бидай қамырының реологиялық қасиеттері. Қара бидай ұны мен қамырдың реологиялық қасиеттері. Шикізат пен макарон қамырының реологиялық қасиеттері. Адгезия және үйкеліс. Ұн мен қамырдың қасиеттерін өлшеуге арналған аспаптар. Жартылай фабрикаттар мен дайын бұйымдардың реологиялық қасиеттерін пайдалану.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Нан өндірісінің технологиясы
    Несиелер: 6

    Пән нан және нан-тоқаш өнімдерін өндіру технологиясын оқытады. Нан пісіру шикізатын сақтау және өндіріске дайындау. Қамырды дайындау. Қамырды бөлу. Нан-тоқаш өнімдерін пісіру. Нан-тоқаш өнімдерін өткізуге дайындау және оларды кәсіпорында сақтау. Нан-тоқаш өнімдерінің шығуы. Нан-тоқаш өнімдерінің сапасы. Ақаулар мен аурулар. Нан-тоқаш өнімдерінің ассортименті.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Ашыту технологиясы
    Несиелер: 7

    Пәнді оқыту студенттердің таңдаған мамандықтарына деген қызығушылығын және сыра, квас және спирт өндірісінің жалпы технологиясы саласында және Ашыту өндірісі өнімдерінің тағамдық құндылығы мен қауіпсіздігі көрсеткіштерін регламенттеу мәселелері бойынша білімдерін тереңдетуді қалыптастырады. Пәнді оқу барысында келесі міндеттер шешіледі: алғашқы өңдеуге қойылатын негізгі талаптарды зерттеу, құлмақ пен оны қайта өңдеу өнімдерін қабылдау, өңдеу және сақтау бойынша негізгі технологиялық операциялар мен схемаларды зерттеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Тағам өндірістерін цифрландыру элементтерімен автоматтандыру
    Несиелер: 5

    Курсты оқу студенттердің тамақ өнеркәсібін цифрландыру элементтерімен тамақ өндірісін автоматтандыру туралы білімдерін қалыптастыруға бағытталған. Технологиялық кибернетиканың негізгі түсініктері мен анықтамалары және тамақ өндірісінің технологиялық процестерін автоматты басқару теориясы; кәсіпорындардың өндірістік процестерін автоматтандыру жүйесі мен құралдары; процестерді басқарудың әдістері мен функциялары; салалар технологиясын басқару мен реттеудің автоматтандырылған жүйелері қарастырылады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Нан, макарон, кондитер өндірістерін жобалау
    Несиелер: 6

    Пәнді оқыту жобалаудың жалпы мәселелері туралы; жобалау типтері туралы; автоматтандырылған жобалау жүйелері туралы; жаңа құрылыс жобалары және жұмыс істеп тұрған кәсіпорындарды қайта құру туралы; жобаның техникалық-экономикалық негіздемесі туралы; қабылданған жетекші жабдықтар мен ассортиментке сәйкес кәсіпорынның өнімділігін есептеу әдістемесі туралы; өндірістің аппаратуралық-технологиялық сызбаларын қалыптастыру туралы; жобаланатын кәсіпорындардың технологиялық жабдықтарын таңдау және құрастыру шешімдерін негіздеу туралы білімді қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Алкогольсіз сусындарды өндіру технологиясы
    Несиелер: 5

    Пән алкогольсіз сусындар өндірісінің технологиясы саласындағы теориялық білімнің қажетті көлемін, алкогольсіз сусындарды өндіру кезеңдерінің технологиялық процестерінің негіздерін қалыптастырады; оңтайлы технологиялық сұлбаларды құру және жабдықты таңдау принциптерін; қалдықсыз технологияны құру мәселелері, саланың және сабақтас салалардың шикізат базасын дамытудың жағдайы мен перспективалары; шикізат пен дайын өнімнің сапасын бақылаудың негізгі түрлері мен әдістерін үйретеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Құрама жем өндірісінің технологиясы
    Несиелер: 5

    Пәнде құрама жем өнімдерінің сипаттамасы және олардың технологиялық процесі туралы жалпы мәліметтер оқытылады. Құрама жем өндіру үшін пайдаланылатын шикізат. Шикізатты қабылдау, орналастыру және сақтау. Арнайы компоненттер. Құрама жем рецептерін өндіру кезіндегі процестер және оларды әзірлеу принциптері. Құрама жем өндірісін құрудың нормативтік құжаттамасы және құрылымы. Өндірісті бақылау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • САПР негіздерімен ашыту өндірісін жобалау
    Несиелер: 6

    Пән студенттердің ашыту өндірісі кәсіпорындарын жобалау және білім алушыларды оқудың соңғы кезеңіне-дипломдық жобаны орындауға дайындау кезінде технологиялық есептеулер мен инженерлік шешімдер дағдыларын қалыптастырады. Пән технологиялық есептеулер мен инженерлік шешімдер туралы ұғымды қамтиды; ашыту өндірістері кәсіпорындарының сипаттамасы; жобалау алдындағы және жобалау жұмыстарын ұйымдастыру; ашыту өндірістері кәсіпорындарын реконструкциялау кезіндегі жобалау құжаттамасының құрамы мен мазмұны; ашыту өндірістері кәсіпорындарының бас жоспары; энергетикалық тиімділік бойынша инженерлік шешімдерді қамтиды.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • САПР негіздерімен өңдеу өндірісін жобалау
    Несиелер: 6

    Пәнді оқыту студенттердің қайта өңдеу кәсіпорындарын жобалау саласында білім, дағды және дағдысын қалыптастырады. Пән бойынша автоматтандырылған жобалау жүйелері; жаңа құрылыс жобалары және жұмыс істеп тұрған кәсіпорындарды қайта құру; жобаның техникалық-экономикалық негіздемесі; қабылданған жетекші жабдықтар мен ассортиментке сәйкес кәсіпорынның өнімділігін есептеу әдістемесі; жобаланатын кәсіпорындардың технологиялық жабдықтарын және құрастырушы шешімдерін таңдау негіздемесі қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Макарон өндірісінің технологиясы
    Несиелер: 5

    Пән макарон саласының даму болашағы мен жағдайы туралы білімді қалыптастырады. Ұзын және қысқа макарон өнімдерін өндірудің технологиялық сұлбалары; макарон қамырын илеу, престеу; макарон өнімдерін қалыптау және бөлу; макарон қамырын илеу және қалыптау кезінде термоөңдеу; макарон өнімдерінің жартылай фабрикатының сапасына қойылатын талаптар; макарон өнімдерін кептіру, сұрыптау, буып-түю және сақтау қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Код ON9

    Өндірісте технохимиялық бақылауды, өсімдік шаруашылығы шикізатының сапасына тауартану негіздерімен стандарттау қағидаттарына сай бағалауды жүргізеді және сараптама жасайды

  • Код ON10

    Тамақ гигиенасы талаптарын сақтау үшін тағамдық биохимия және микробиология негізінде ашыту өндірісі және алкогольсіз сусындар технологиясы бойынша базалық білімді қолданады

  • Код ON6

    Астықты қайта өңдеу және ашыту өндірістерінде өнімдердің технологиялық схемаларын әзірлеуге және жобалауға қабілетті

  • Код ON3

    Кәсіби қызметінде ақпараттық-коммуникациялық технологиялардың әртүрлі түрлерін қолданады: интернет-ресурстар, ақпаратты іздеу, сақтау, өңдеу, қорғау және тарату бойынша бұлтты және мобильді сервистерді пайдаланады

  • Код ON4

    Кәсіби қызмет саласында басқарушылық шешімдер қабылдайды, кәсіпкерлік қызметті жүзеге асырудың экономикалық шарттарын бағалау дағдыларын меңгереді

  • Код ON7

    Өңдеу кәсіпорындарында технологиялық процесті ұйымдастыруда компьютерлік графика, теориялық және қолданбалы механика білімдерін қолданады

  • Код ON1

    Әлеуметтік және кәсіби міндеттерді шешуде әлеуметтік-гуманитарлық және жаратылыстану ғылымдары саласында базалық білімді қолданады

  • Код ON2

    Тұлғааралық, мәдениетаралық және өндірістік (кәсіби) қарым-қатынас міндеттерін шешу үшін қазақ, орыс және шет тілдерінде ауызша және жазбаша нысандарда коммуникацияға түседі

  • Код ON11

    Экология, өндірістік санитария, еңбекті қорғау және қауіпсіздік техникасы талаптарын ескере отырып, кәсіпорындардың техникалық жабдықталуын және өндірістік қызметін талдайды

  • Код ON5

    Автоматтандыруды, технологиялық процесті цифрландыруды, астықты қайта өңдеу және ашыту өндірістерінің жабдықтарын таңдауды және жинақтауды ұйымдастырады

  • Код ON8

    Нан пісіру, макарон және кондитерлік өнімдердің реологиялық қасиеттері мен технологиялық процестерін негіздеуге қабілетті

Top