Жаңа білім беру бағдарламасы

6B07203 Тағам қауіпсіздігі в Жәңгір хан атындағы Батыс Қазақстан аграрлық-техникалық университеті

  • Физика
    Несиелер: 5

    Пән физиканың келесі негізгі бөлімдері бойынша білім мен түсінік береді: механика, молекулалық физика және термодинамика, электр. Қарастырылады: іргелі заңдар, классикалық және заманауи физика теориялары, кәсіби қызмет жүйесінің негізі ретінде физикалық зерттеу әдістері. Физика заңдары барлық жаратылыстанудың негізі болып табылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Тамақтану гигиенасы
    Несиелер: 3

    "Тамақтану гигиенасы": тиімді тамақтануды ұйымдастырудың физиологиялық негіздерін; тамақ өнімдерін талдау әдістемесін; мемлекеттік санитарлық қадағалаудың ұйымдастырушылық, құқықтық негіздерін; тамақ өнімдерін қабылдауға, сақтау,тасымалдау жағдайларына қойылатын санитариялық-гигиеналық талаптарды және олардың сапасын бағалауды; тамақ өнімдерін санитариялық қорғау мен сараптауды зерделейді. Азық-түлік өнімдеріне санитариялық сараптама, алдын алу, ағымдағы санитариялық-эпидемиологиялық қадағалау жүргізу дағдыларын, санитариялық-гигиеналық тексеру әдістемесін қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Тамақ өнімдерінің контаминациясы
    Несиелер: 3

    Пән ағзаға тағаммен бірге келетін бөгде химиялық және биологиялық заттарды қарастырады. Химиялық және биологиялық сипаттағы әртүрлі токсиканттарды – санитарлық-эпидемиологиялық қауіпсіздікті, тағам өнімдерінің ластануының антропогендік сипатын, адам денсаулығына қолайсыз әсер етуді, басым ластаушы заттарды анықтайды. Тағам өнімдерімен заттардың кешенді түсуі кезіндегі әсерлердің даму тәуекелдері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Химия
    Несиелер: 5

    Пәнде химияның негізгі ұғымдары мен заңдарын; атом құрылысы; химиялық термодинамика; химиялық тепе-теңдік; химиялық кинетика, электрохимиялық процестер; ортаның гидролизі және реакциясы; тотығу-тотықсыздану процестері және электрохимия негіздері; күрделі қосылыстардың түзілуі, құрылысы және қасиеттері; Д.И. Менделеевтің периодтық жүйесінің элементтері қосылыстарының негізгі қасиеттері туралы түсініктер қалыптасады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Жоғары математика
    Несиелер: 5

    Функциялардың туындылары мен дифференциалдарын зерттеу жаратылыстану ғылымына тек күйлерді ғана емес, сонымен бірге қозғалысты да бейнелеуге мүмкіндік береді, функцияларды зерттеуге, нүктенің тік сызықты қозғалысының жылдамдығын анықтауға және тангенс қисыққа құруға мүмкіндік береді

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Аналитикалық және физколлоидтық химия
    Несиелер: 5

    Пәнді оқу студенттерді тағамдық өндіріс технологиясындағы теориялық және эксперименттік зерттеулерге арналған аналитикалық және физколлоидтық химия негіздерін қолдану дағдыларын қалыптастырады. Талдау әдістерінің жіктелуі; жауын-шашынның гравиметриялық және тұндыратын түрі; тұндырғышты таңдау. Қышқылдық-негізгі титрлеу. Бейтараптандыру процесін бейнелеудің графикалық әдісі. Индикаторлар теориясы. Редоксиметрия әдістері. Электродты потенциал және тотығу-тотықсыздану реакциялары. Редокс-индикаторлар. Перманганатометрия және йодометрия әдістері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Тамақтану биохимиясы
    Несиелер: 3

    Пән тамақтану негіздерін және ас қорыту биохимиясын, тамақтану принциптерін, адамның тағамдық заттарға қажеттілігін, ас қорыту биохимиясы туралы ұғымды, адам ағзасына ақуыз, көмірсулар, көмірсулардың тамақтанудағы маңызын, тамақтану физиологиясын, зат және энергия алмасуын меңгеруге бағытталған. Сондай-ақ амин қышқылдарының, ферменттердің, витаминдердің, гормондардың, антибиотиктердің, токсиндердің және биологиялық белсенді заттардың сипаттамасын,мәнін және қолданылуын қарастырады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • IT және цифрлық мәдениет
    Несиелер: 3

    Пәнде оқытылады: операциялық жүйелермен жұмыс, сандық қауіпсіздік, электрондық кестелер, мәліметтер базасын құру, мультимедиялық технологияларды әзірлеу, графикалық редакторлармен жұмыс істеу мәселелері қарастырылады, сондай-ақ заманауи интернет-кеңістіктің базалық сервистері мен Е-technology-мен практикалық жұмыстар зерделенеді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Теориялық және қолданбалы механика
    Несиелер: 5

    Пән механиканың негізгі заңдылықтарын зерттейді. Механизмдер мен машиналардың жіктелуі; қарапайым механизмдердің жұмыс принципі; кинематикалық тізбектердің жіктелуі мен құрылымы; механизмдердің пайда болуының негізгі принципі; кинематикалық жұп буындарының жылдамдығы мен үдеуін анықтау; механизм буынына әсер ететін күштер; айналмалы буындарды теңдестіру әдістері; машиналардың механикалық сипаттамалары; машиналар мен автоматтардың жұмыс принципі.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Инженерлік және компьютерлік графика
    Несиелер: 5

    Зерттелуде: беттерді бейнелеу әдістері, олардың қиылысу сызықтары, сызбада да, AutoCAD ортасында да фигуралардың проекциясы. Пәнді игеру барысында студенттер құрастыру сызбаларын оқу және егжей-тегжейлі білу, геометриялық құрылымдар негізінде техникалық сурет салу, AutoCAD жүйесінің интерфейсін пайдалану, экрандағы кескінді басқару командалары, таспалар мен құралдар тақталары, жалпақ модельдер құру дағдыларын иеленеді

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Азық-түлік өнімдері өндірісі технологияларының теориялық негіздері
    Несиелер: 6

    Пәнді меңгеру процесінде практикалық қызметте одан әрі пайдалану үшін қажетті құзыреттер алынады. Сақтау және аспаздық өңдеу кезінде жүретін негізгі процестер қарастырылады; тамақ технологиясының химиялық, физика – химиялық, биохимиялық, микробиологиялық, коллоидтық процестері, ет, балық және сүт өнімдері технологиясының ғылыми негіздері, консервілер, тағам концентраттары, өсімдік майлары технологиясының негіздері, қоғамдық тамақтану өнімдерінің, тағамдық қоспалардың, пектиннің технологиялары

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Тағам өнеркәсібіе арналған машиналар мен жабдықтар
    Несиелер: 5

    Пән көлік цистерналарының, сақтау сыйымдылықтарының, құбырлардың, сорғылар мен сүзгілердің сипаттамаларын зерттеуге бағытталған. Тағам өндірісінің жабдықтарын пайдалану тәсілдері мен әдістері; сүтті термовакуумдық өңдеуге, жылытуға және салқындатуға арналған қондырғылар; пастерлеуге және зарарсыздандыруға арналған жабдықтар; сою цехтарының жабдықтары; ет және ет өнімдерін ұсақтауға арналған жабдықтар; кондитерлік кәсіпорындар жабдықтары; тағам өнімдерін өңдеуге, буып-түюге және тасымалдауға арналған жабдықтар оқытылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Шетел тілі 2
    Несиелер: 5

    Аналитикалық шолудың академиялық жанрларымен таныстыру (аннотация, реферат, эссе, тезистер, әдебиеттер, презентация, библиографиялық сипаттаманы дұрыс құрастыру); мәтіндерді аналитикалық өңдеу мақсатын анықтау; кәсіби тақырып бойынша интернет көздерінен әдебиеттерді пайдаланбай мәтіндерді талдау және жазу (плагиат/Академиялық адалдық); тілдік норманы меңгеру (сөйлеу мәдениеті); сөз сөйлеулер (баяндамалар) дайындау; академиялық жазудың әртүрлі жанрларымен жұмыс істеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Академиялық жазу
    Несиелер: 5

    Аналитикалық шолудың академиялық жанрларымен таныстыру (аннотация, реферат, эссе, тезистер, әдебиеттер, презентация, библиографиялық сипаттаманы дұрыс құрастыру); мәтіндерді аналитикалық өңдеу мақсатын анықтау; кәсіби тақырып бойынша интернет көздерінен әдебиеттерді пайдаланбай мәтіндерді талдау және жазу (плагиат/Академиялық адалдық); тілдік норманы меңгеру (сөйлеу мәдениеті); сөз сөйлеулер (баяндамалар) дайындау; академиялық жазудың әртүрлі жанрларымен жұмыс істеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Тағам микробиологиясы
    Несиелер: 5

    Пән оқытады: микроорганизмдердің табиғаттағы маңызы, морфологиясы, құрылысы, көбеюі және классификациясы; эукариотты микроорганизмдердің морфологиясы, құрылысы, көбеюі (мицелиалды саңырауқұлақтар және ашытқылар); вирустар және олардың адам өміріндегі маңызы; микроорганизмдердің өсірілуі және өсуі. Қарастырылады: Сала кәсіпорындарында қолданылатын микроорганизмдердің маңызды биохимиялық процестері және сала кәсіпорындарында санитарлық-гигиеналық бақылау.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері
    Несиелер: 2

    Курс мемлекеттің сыбайлас жемқорлыққа қарсы саясатының негізгі бағыттарын, сыбайлас жемқорлыққа қарсы іс-қимыл жөніндегі қолданыстағы заңнаманың негіздерін, сондай-ақ жазаның бұлтартпастығын, қорғау мен көтермелеудің құқықтық кепілдіктерін қамтамасыз ететін жекелеген құқықтық институттардың қызметін зерделейді. Курс сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениетті қалыптастыруға және осы негізде азаматтық ұстанымды қалыптастыруға бағытталған

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Кәсіби табыстылық менеджменті
    Несиелер: 5

    Студенттерге кәсіби жетістіктің теориялық және қолданбалы модельдерінің тетіктерін жан-жақты түсінуге, жеке компанияларда да, қоғамда да қолдануға болатын іскерлік жазбаша бизнес және мансаптық коммуникация стратегияларын, кәсіби көшбасшылық және тиімді командалық жұмыс дағдыларын игеруге мүмкіндік береді. Өзін-өзі таныстырудың, идеяларды қалыптастырудың және іскер адамның имиджін қалыптастыруға бағытталған шығармашылық ойлаудың маңызды дағдыларын қалыптастыру

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Автоматты құралдар және процесті басқару
    Несиелер: 5

    Пән қарастырады: автоматты құралдар және тамақ өнеркәсібі процесін басқару, автоматты басқару жүйелері, автоматты реттеу жүйелері, автоматты реттегіштер, реттеуші құрылғылар, шикізатты (өнімді) беруді автоматтандыру және шикізатты (өнімді) сақтауды автоматтандыру. Пәнді оқу барысында студенттер технологиялық процестерді автоматтандырудың техникалық-экономикалық тиімділігінің көрсеткіштерін анықтау, шикізат пен өнімдерді беруді автоматтандыру және сақтауды автоматтандыру дағдыларына ие болады

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Азық-түлік өнімдерінің сапасын басқару
    Несиелер: 5

    Курс өнімнің сапасы, тағам өнімдеріне қойылатын талаптар, өндіріс (дайындау), сақтау, тасымалдау (жөңелту), сату және кәдеге жарату процестері туралы түсінік қалыптастыруға бағытталған. КО ТР 021/2011 «Тағам өнімдерінің қауіпсіздігі туралы» сәйкес шикізат пен өнімнің сапасын бағалау, тағам өнеркәсібі кәсіпорындарындағы технологиялық процестерді бақылау әдістері қарастырада. Болашақ мамандар кейінгі кәсіби қызметтен туындайтын міндеттерді шешуде осы білімді қолдану дағдыларын игереді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Экономика және кәсіпкерлік негіздері
    Несиелер: 5

    Пәнді оқу экономика ұғымы, қоғамның экономикалық қажеттіліктері; қоғамның еркін және экономикалық игіліктері туралы теориялық және практикалық білімді қалыптастырады. Маңызды экономикалық ресурстар қарастырылады: Еңбек, жер, капитал, кәсіпкерлік; экономикалық ресурстардың шектеулілігі – экономиканың басты мәселесі; өндірістік мүмкіндіктердің шекаралары; экономиканың теориялық негіздері; Кәсіпкерлік: түсінігі, оның негізгі түрлері және ұйымдастырушылық.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Азық-түлік инженериясының принциптері
    Несиелер: 5

    Пән негізгі технологиялық желілерді, монтаждауды, жөндеуді, баптауды, пайдалануды, өндіріс процесінің бұзылуының жұмыс істеуін диагностикалауды, тағам өнеркәсібінің технологиялық процестерін зерделейді; болашақ мамандар өндірістік-технологиялық қызмет дағдыларын игереді; шикізат пен материалдардың сапасына кіріс бақылауын ұйымдастыру және тиімді жүзеге асыру; жартылай фабрикаттар мен технологиялық процестердің параметрлерін өндірістік бақылау; техникалық қамтамасыз ету; іске асырылатын өндіріс процестерін оңтайландыру; шикізат пен материалдарды кәсіби-сауатты пайдалану.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Азық-түлік өнімдерінің стандарттары және техникалық реттеу
    Несиелер: 5

    Пән өнім сапасын арттыру бойынша ұйымдастырушылық, техникалық іс-шараларды жүргізуді регламенттейтін ережелерді әзірлеу және қолдану мәселелерін, стандарттау әдістерін, нормативтік құжаттарды, өнім сапасына қойылатын стандарттардың талаптарын және өнімді сертификаттау тәртібін зерделейді. Стандарттау, сертификаттау және метрология жөніндегі халықаралық ұйымдар. Сертификаттарды беру тәртібі, сертификаттау схемалары.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Бизнес жоспарлау
    Несиелер: 5

    Курста экономикалық заңдардың қолданылуын және олардың ауылшаруашылық өндірісіндегі көрініс формасын, бизнес-жоспардың мәні мен маңыздылығын, оның ерекшеліктерін ескере отырып, саладағы экономикалық қатынастарды, салалардың материалдық өндірістің басқа салаларымен өзара әрекеттесуін, басқарудың ерекше түрі ретінде менеджменттің өзара байланысын зерттеу қарастырылған маркетинг.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Тағам өнімдерінің қауіпсіздігі
    Несиелер: 5

    Пән қазіргі заманғы маманның кәсіби құзыреттілігін қалыптастырады және тамақ өнімдерінің, шикізат пен тағам өнімдерін ластаушылардың қауіпсіздік көрсеткіштерін, қауіпсіздік нормативтерін, тамақ, биологиялық белсенді, технологиялық қоспаларды; генетикалық түрлендірілген өнімдерді, тамақ токсикологиясын қарайды. Пәнді игеру барысында білім алушылар ксенобиотиктер мен контаминанттарды талдау; ГОСТ, ҚР СТ, КО ТР талаптарына сәйкес тағам өнімдерінің қауіпсіздігі, сапасы, қауіпсіздігі тәуекелдерін бағалау дағдыларын меңгереді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Теңдестірілген тамақтану негіздері
    Несиелер: 4

    Пән сандық және сапалық тұрғыдан жеткілікті тамақтану туралы заманауи идеяларды қалыптастырады. Адам ағзасына түсетін тағамның энергия құндылығының энергия шығындарына сәйкестігі. Оңтайлы арақатынаста белгілі бір мөлшерде қоректік заттардың ағзаға түсу мәселелерін зерттейді; дұрыс тамақтану режимі; тұтынылатын тағамдардың әртүрлілігі; тұтынудағы модерация; артық тамақтанудың жағымсыз салдары; ұтымды тамақтанудың негізгі принциптерін оқытады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Мал шаруашылығы өнімдері өндірісінде сапаны басқару
    Несиелер: 5

    Пән мал шаруашылығы өнімдерін өндірудегі сапаны басқару туралы қазіргі заманға тиісті нормативтік құжаттарды (КО ТР 033/2013, КО ТР 034/2013, ЕАЭО ТР 040/2016), экологиялық таза тамақтану және мал шаруашылығы өнімдерінің зиянсыздығы мәселелерін қарастырады, сондай-ақ мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясындағы сапа жүйесін басқаруды зерделейді. Сүт және сүт өнімдерінің, ет және ет өнімдерінің сапасын бақылаудың заманауи әдістерін, тағам өнімдерінің сапасын басқарудың негізгі ережелерін үйретеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Тағамдық қоспалар
    Несиелер: 5

    Бұл курс тағамдық қоспалардың жіктелуі мен токсикологиялық-гигиеналық бағалауын зерттеуге бағытталған. Азық-түлік қоспаларын өнімдер мен сусындарға қолданудың орындылығы мәселелері қарастырылады. Тағамдық қоспалардың жіктелуі. Биологиялық белсенді қоспалар. Тағамдық қоспалардың экологиялық қауіпсіздігін бағалау. Тағамдық қоспаларды гигиеналық регламенттеу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Өсімдік шаруашылығы өнімдері өндірісінде сапаны басқару
    Несиелер: 5

    Пән өсімдік шаруашылығы өнімдерін өндірудегі сапаны басқару туралы заманауи нормативтік құжаттарды (КО ТР 015/2011, КО ТР 023/2011, КО ТР 024/2011), экологиялық таза тамақтану және өсімдік шаруашылығы өнімдерінің зиянсыздығы мәселелерін қарастырады, сондай-ақ өсімдік шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясындағы сапа жүйесін басқаруды, стандарттау негіздері, дәнді дақылдар, бұршақ дақылдары, майлы дақылдар, картоп, көкөністер мен жемістердің сапа көрсеткіштерін, стандарттау және сертификаттауды үйретеді .

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Тағам өнеркәсібі салаларының жалпы технологиясы
    Несиелер: 8

    Курс шикізат пен жартылай фабрикаттарды өңдеудің ғылыми негізделген принциптері мен әдістерін зерттеуге бағытталған. Негізгі және қосымша шикізаттың сипаттамалары, өсімдіктер мен жануарлардан алынатын өнімдердің құрамы мен қасиеттері, жарма өнімдерін, өсімдік майын, уыт, нан-тоқаш және кондитерлік өнімдерді өндіру технологиясы, Қоғамдық тамақтандыру технологиясы, Мал шаруашылығы өнімдері технологиясының жалпы технологиясы; Технологиялық процестерді жүзеге асыру тәсілдері қарастырылады

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Тағамдық токсикология
    Несиелер: 5

    Бұл курс уытты заттардың жіктелуін қарастырады; химиялық және биологиялық текті ксенобиотиктерді гигиеналық регламенттеуді; тамақ өнімдерінің ластану жолдарын; микоуыттар; гормоналды препараттар; пестицидтер, инсектоакарицидтер; тамақ өнімдерінің химиялық терапиялық заттармен, нитраттармен, нитриттермен, нитрозаминдермен, диоксиндермен және полициклді хош иісті көмірсутектермен ластануын қарастырады. Зерттеу барысында студенттер тағам өнімдерінің химиялық элементтерін токсикологиялық-гигиеналық бағалау және санитарлық-микробиологиялық талдау дағдыларын меңгереді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Сақтау және қайта өңдеу кезінде мал шаруашылығы өнімдерінің сапасын қамтамасыз ету
    Несиелер: 5

    Пән білім алушыларда теориялық білім мен мал шаруашылығы өнімінің шикізатын қайта өңдеу, сапасы мен қауіпсіздігін бақылау, дайын өнімді сақтау, тасымалдау процестерін жүзеге асырудың практикалық дағдыларын қалыптастырады. Мал шаруашылығы өнімдерін сақтау әдістерін, өңдеу тәсілдері мен режимдерін айқындайды және шикізат пен дайын өнімнің сапасын, сондай-ақ сипаттамалары мен қасиеттерін, шикізат пен дайын өнімді сақтаудың негізгі режимдері мен тәсілдерін қамтамасыз ету жөніндегі шараларды көздейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Тағамдық биотехнология
    Несиелер: 5

    Пән азық-түлік биотехнологиясы өнімдерінің жіктелуі, бағыттары мен ұғымдарын, ферменттер, тағамдық ақуыз, полисахаридтер, гликозидтер, аминқышқылдар, тағамдық қышқылдар, витаминдер және басқа да биологиялық белсенді заттардың техникасы мен өнеркәсіптік өндірісіндегі биотехнологиялық процестерді қолдану туралы қажетті теориялық білімдер мен түсініктерді қалыптастырады; сонымен қатар ет және ет өнімдерін, сүт және сүт өнімдерін, өсімдік шаруашылығы өнімдерін өндірудегі биотехнологияны үйренеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Мал шаруашылығы өнімдерінің сапасын және қауіпсіздігін сынау, бақылау
    Несиелер: 5

    Пән білім алушыларда мал шаруашылығы өндірісінің шикізаттары мен пен дайын өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін бақылау,сынауды жүзеге асырудың теориялық білімі мен практикалық дағдыларын қалыптастырады. Сондай-ақ мал шаруашылығы өнімддерін өндірудің технологиялық кезеңдерінде, сақтау барысында қауіпсіздік көрсеткіштерін бақылау, сынау әдістемелерін, тәсілдерін қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Өсімдік шаруашылығы өнімдерінің сапасын және қауіпсіздігін сынау, бақылау
    Несиелер: 5

    Пән білім алушыларда теориялық білім мен тәжірибелік дағдыларды, өсімдік шаруашылығы шикізаты мен дайын өнімінің сапасы мен қауіпсіздігін бақылауды, сондай-ақ өсімдік шаруашылығы өнімін өндірудің барлық технологиялық сатыларында сақтау кезіндегі қауіпсіздік көрсеткіштерін сынау, бақылау әдістерін қалыптастырады. Нитраттардың, нитриттердің және пестицидтердің қалдық мөлшерінің құрамын бақылаудың негізгі әдістерін, уытты заттардың құрамын анықтау үшін дақылдардың түрлері бойынша Өсімдік шаруашылығы өнімінің сынамаларын іріктеуді зерделейді

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Генетикалық модифицирленген тамақ өнімдері
    Несиелер: 5

    Бұл курс тамақ өнімдерінің гендік-модификацияланған көздері саласында білім алуға, гендік-модификацияланған организмдерді (ГМО) алуға, пайдалануға; трансгендік организмдерді алуға және пайдалануға, ГМО өндіруден және пайдаланудан қауіптер көздеріне бағытталған. ГМО алу қауіпсіздігі, гендік инженерия және биоқауіпсіздік саласындағы мемлекеттік реттеу, ГМО алу және пайдалану кезіндегі қызметті бақылау және реттеу мәселелерін зерттеуге ерекше көңіл бөлінеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау және қайта өңдеуде сапаны қамтамасыз ету
    Несиелер: 5

    Пән білім алушыларда өсімдік шаруашылығы өнімінің шикізатын қайта өңдеу, дайын өнімді сақтау, тасымалдау, сапасын және қауіпсіздігін бақылау процестерін жүзеге асырудың теориялық білімі мен практикалық дағдыларын қалыптастырады. Сондай-ақ өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау әдістерін, өңдеу тәсілдері мен режимдерін айқындайды және сапаны қамтамасыз ету жөніндегі шараларды көздейді. Өсімдік шаруашылығы өнімін сақтау кезіндегі ысыраптардың түрлері: биологиялық және физикалық (механикалық) ысыраптар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Мал шаруашылығы өнімдерінің сапасын сараптау
    Несиелер: 5

    Пән мал шаруашылығы өнімдерінің биологиялық қауіпсіздігін, олардың сапасының сәйкестігін; өнімді талдаудың негізгі биохимиялық, микробиологиялық және жалпы биологиялық әдістерін (ет, сүт және қышқыл сүт өнімдері), мал шаруашылығы өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігіне әсер ететін факторларды қарастырады. Бағалау әдістері, сондай-ақ сапа мен қауіпсіздікті арттыруға бағытталған шаралар. Спецификалық және спецификалық емес микрофлора мәселелерін; мал шаруашылығы өнімдерін санитариялық-эпидемиологиялық бақылаудың маңыздылығын зерделейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Тағам қауіпсіздігіндегі ғылыми зерттеулердің негіздері
    Несиелер: 6

    Пән тамақ қауіпсіздігіндегі ғылыми зерттеулердің негіздері туралы білімді қалыптастырудан тұрады. Пәнді меңгеру білім алушыларға тамақ өнімдерін өндіру саласында кең және терең білімді меңгеруге, мал және өсімдік тектес шикізаттан тамақ өнімдерін өндіруде жүріп жатқан күрделі процестердің ғылыми негіздерін зерделеуге, технологиялық процестердің негізгі параметрлерін, шикізаттың, жартылай фабрикаттардың қасиеттерін және дайын өнімнің сапасын өлшеуге арналған құралдарды пайдалануға мүмкіндік береді

    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Тағам өндірістерін цифрландыру элементтерімен автоматтандыру
    Несиелер: 5

    Курсты оқу студенттердің тамақ өнеркәсібін цифрландыру элементтерімен тамақ өндірісін автоматтандыру туралы білімдерін қалыптастыруға бағытталған. Технологиялық кибернетиканың негізгі түсініктері мен анықтамалары және тамақ өндірісінің технологиялық процестерін автоматты басқару теориясы; кәсіпорындардың өндірістік процестерін автоматтандыру жүйесі мен құралдары; процестерді басқарудың әдістері мен функциялары; салалар технологиясын басқару мен реттеудің автоматтандырылған жүйелері қарастырылады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Азық-түлік өнімдеріне арналған ыдыс және буып-түю
    Несиелер: 5

    Пән мыналарды зерделейді: тауарды сақтау факторы ретінде орау ерекшеліктері; қаптамаға қойылатын негізгі талаптардың сипаттамасы мен ерекшеліктері; жіктеу, таңбалау, қорғаныш қаптамасының түрлері – буып-түю материалдары; тамақ өнімдерінің буып-түю материалдарын экологиялық бағалау; қауіпсіздік өлшемі бойынша бірнеше ыдысқа қойылатын талаптар; сүт, ет, балық тауарлары қаптамасының сипаттамасы; бактерицидті буып-түю материалдары; стандарттар талаптары ыдысқа және қаптамаға.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Код ON2

    Тағам өнімдерін өндіру кезінде және тағам инженериясы саласындағы техникалық міндеттерді шешу кезінде кәсіпкерлік ойлау және бизнес-жоспарлау саласында цифрлық технологияларды пайдалану, графикалық бейнелерді құрудың әдістерін, компьютерлік бағдарламалық пакетті пайдаланып сызбаларды құру

  • Код ON5

    Техника мен технологияның жетістіктерін ескере отырып процестерді автоматтандыру үшін қолданылатын технологиялық жабдықтың жұмыс принциптерін түсіну

  • Код ON7

    Өндірілетін азық-түлік өнімдерінің рецептурасын әзірлеу және өнімнің ассортименті мен нысаналы мақсатын ескере отырып, өндірістің технологиялық процестерін бақылау

  • Код ON6

    Айналысқа шығарылатын тағам өнімдерінің нормативтік және техникалық құжаттамалар талаптарына сәйкестігін анықтау дағдыларын меңгеру

  • Код ON3

    Азық-түлік өнімдерін сақтау кезінде жүретін физика-химиялық, микробиологиялық пен биохимиялық процестерді түсіну және физиканың, химиялық талдаудың математикасының негізгі заңдарын практикада қолдану

  • Код ON8

    Нормативтік құжаттардың талаптарына сәйкес азық-түлік өнімдерін сақтау, буып-түю және тасымалдау режимдерін таңдау

  • Код ON4

    Экономиканың қолданбалы есептерін шешу үшін математикалық талдау дағдыларына ие болу және өндірілетін өнімнің түріне байланысты қауіптерді талдауды ескере отырып, тағам өнімдерін өндірудің технологиялық процесін білу

  • Код ON1

    Адамның дүниетанымдық, адамгершілік, өмірлік бағдарларын қалыптастыратын қазіргі заманғы маман даярлаудағы әлеуметтік-гуманитарлық ғылымдардың рөлін түсіну

6B07203 Сақтау технологиясы және дәндерді өңдеу
Бакалавриат

Ш. Уәлиханов атындағы Көкшетау университетi

БББТ: B068 Азық-түлік өнімдерінің өндірісі

Жаңа білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
6B07203 Азық-түлік қауіпсіздігі
Бакалавриат

Жәңгір хан атындағы Батыс Қазақстан аграрлық-техникалық университеті

БББТ: B068 Азық-түлік өнімдерінің өндірісі

Жаңа білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
6B07203 Азық-түлік өнімдерінің технологиясы
Бакалавриат

Торайгыров университеті

БББТ: B068 Азық-түлік өнімдерінің өндірісі

Жаңа білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
6B07203 Тамақ технологиясы
Бакалавриат

Орталық-Азия Университеті

БББТ: B068 Азық-түлік өнімдерінің өндірісі

Жаңа білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
6B07203 Тамақ өндірістерінің технологиясы және инжинирингі
Бакалавриат

Қазақстан инженерлік-технологиялық университеті

БББТ: B068 Азық-түлік өнімдерінің өндірісі

Жаңа білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
Top